candidats eleccions municipals 2023 barcelona

El 28 de maig a la nit sabrem qui serà el guanyador de les eleccions municipals del 2023 a Barcelona. Fa setmanes que les candidatures a l’alcaldia de Barcelona han presentat les llistes electorals completes i els programes. Vols saber quins són els candidats a les eleccions municipals del 2023 a Barcelona? Qui opta a l’alcaldia l’any que ve?

A continuació et detallem tots els polítics i partits que han presentat candidatura a la contesa electoral del maig: els que ja tenen representació al consistori i els considerats grups polítics significatius. També et detallem les candidatures minoritàries. En total, hi ha 24 llistes que participen en la cursa electoral.

Candidatures a les municipals 2023: tots els alcaldables

Ernest Maragall (ERC)

El president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament, Ernest Maragall, va confirmar la candidatura a través d’un procés de primàries. Va ser avalat per la militància el mes de maig, un any abans de les eleccions, amb un 90 % dels suports. En la seva primera compareixença com a alcaldable, el republicà es va mostrar disposat a “retornar l’orgull” a Barcelona després dels “errors” que, diu, han comès els governs dels darrers anys: “Ens sabem preparats i ens disposem a governar”.

Maragall buscarà revalidar la victòria d’ERC a les eleccions municipals del 2019, en què va obtenir 10 regidors.

Maragall candidat ERC eleccions municipals 2023

Ada Colau (BComú)

Les bases de Barcelona en Comú van avalar una tercera candidatura consecutiva d’Ada Colau per revalidar l’alcaldia el 2023 i l’alcaldessa de la ciutat va acceptar-la dies després, també un any abans de les eleccions municipals. Per tant, Colau torna a presentar-se, tot i deixar clar que serà l’últim mandat.

L’objectiu de Colau és ser alcaldessa de Barcelona per tercer mandat consecutiu per, ha dit, culminar els “projectes de transformació” de Barcelona engegats el 2015. La líder dels comuns va empatar a 10 regidors amb ERC a les municipals del 2019, però va obtenir menys vots que Maragall. Va aconseguir ser investida alcaldessa gràcies als vots de Manuel Valls.

colau candidata bcomú eleccions municipals 2023

Jaume Collboni (PSC)

El candidat del PSC és Jaume Collboni. El Consell de Federació del PSC de Barcelona el va proclamar en un acte que va culminar un procés de primàries en què va ser l’únic aspirant i va aconseguir més de 700 avals. Collboni diu que es presenta “per ser alcalde” i per aconseguir “una Barcelona neta, endreçada i segura”.

Jaume Collboni era primer tinent d’alcaldia fins a finals de gener, quan va abandonar el càrrec per, va dir, centrar-se en les eleccions municipals del maig.

Xavier Trias (Trias per Barcelona)

Xavier Trias és el candidat de Junts, amb la marca ara de TriasxBCN, a les municipals del 2023. Ho va anunciar en un sopar amb la militància a mitjans de desembre. “No soc anti-Colau”, però “no faré Ada Colau alcaldessa” van ser de les primeres paraules després de fer el pas.

El nom de Trias era el millor situat des que al juliol va anunciar per sorpresa que no descartava liderar el partit de nou a Barcelona.

Des de la marxa inesperada d’Elsa Artadi de la primera línia política de Barcelona, el partit liderat per Laura Borràs i Jordi Turull havia quedat sense un candidat clar. Havien sonat noms com el de l’exconseller de Salut Josep Maria Argimon i el de Neus Munté, que serà la número dos de la llista.

Xavier Trias

Anna Grau (Cs)

Anna Grau va guanyar les primàries que va disputar amb Koldo Blanco i per tant s’ha convertit en la candidata de Ciutadans per Barcelona a les municipals del 2023. Un dels seus principals objectius, ha dit, és fer fora Ada Colau del govern de la ciutat.

Amb aquesta candidatura es marca així un camí nou després de la crisi interna al grup municipal que va provocar la renúncia de Luz Guilarte com a candidata a les municipals. Guilarte va denunciar ser víctima d'”una trama” en contra del partit i dels companys del grup, després que els regidors Paco Sierra i Noemí Martín forcessin un canvi de rols en el grup municipal. Cap dels regidors actuals del grup municipal no anirà a les llistes del partit.

anna grau

Daniel Sirera és el candidat del Partit Popular a les municipals. Va ser regidor a l’Ajuntament de Barcelona pel PP entre els anys 1996 i 1999 després de substituir Enrique Lacalle i va compaginar el càrrec amb el de diputat al Parlament de Catalunya. Posteriorment, l’any 2007 va dirigir el PP Català. Sirera, finalment, va avançar altres noms que havien sonat per a la cursa electoral, com els de Lorena Roldán i Dolors Montserrat.

Josep Bou va renunciar al juliol a ser el candidat amb crítiques a la direcció del partit a Catalunya. El 2019 Bou havia estat l’aposta de l’aleshores líder del PP, Pablo Casado.

Daniel Sirera candidat PP eleccions municipals 2023

Eva Parera (Valents)

Amb el lema “Reconstruir Barcelona”, Eva Parera buscarà ser alcaldessa de Barcelona de Valents, formació que va néixer aquest mandat com a hereva de Barcelona pel Canvi, nom que tenia el partit de Manuel Valls fins que va marxar de la política municipal.

L’objectiu de Parera és evitar un altre “tripartit de la misèria” a Barcelona (en referència a ERC, BComú i PSC) i no descarta pactar amb Vox.

Eva Parera candidata Valents eleccions municipals 2023

Candidatures significatives

– Basha Changue (CUP)

Basha Changue és la cap de llista de la CUP a les eleccions municipals. La formació va fer al setembre la presentació oficial dels 10 primers noms de la llista. La CUP va tenir representació a l’Ajuntament de Barcelona entre el 2015 i el 2019. A les darreres eleccions municipals, el partit, encapçalat aleshores per Anna Saliente, no va aconseguir representació al consistori i en va quedar fora. La intenció dels cupaires és tornar a presentar-se a les municipals del 2023 i intentar ser decisius en les polítiques de Barcelona.

Basha Changue candidata eleccions municipals 2023 Barceona CUP

– Gonzalo de Oro-Pulido (Vox)

Tampoc no és a l’Ajuntament de Barcelona, però l’objectiu de Vox és aconseguir representació al consistori el 2023, com ha passat en altres cambres com el Congrés dels Diputats i el Parlament de Catalunya. El candidat del partit d’ultradreta és Gonzalo de Oro-Pulido. És coordinador de Vox Barcelona des del 2021, fa més de 20 anys que treballa en el sector de la banca, és agent de la propietat i director d’operacions d’una consultoria de gestió patrimonial global.

Gonzalo de Oro-Pulido
Foto: ACN

Altres candidatures per al 2023

– Daniel Vosseler (Barcelona Ets Tu)

Daniel Vosseler és el candidat i president de la formació Barcelona Ets Tu, un partit creat recentment. Va néixer el 2018 com una plataforma professional, cívica i social. Es va presentar inicialment a les eleccions municipals del 2019, però en aquella ocasió la candidatura no es va acabar proclamant.

Ara, una enquesta encarregada pel partit al gener donava a la formació el 5,1 % dels vots i per tant el feia entrar a l’Ajuntament amb dos regidors.

– Iván Guijarro (PACMA)

El PACMA ha escollit Iván Guijarro com a cap de llista de Barcelona. És educador caní i activista pels drets dels animals des de fa 20 anys. El candidat proposa crear una unitat de protecció animal a la ciutat i millorar l’accés a un habitatge de lloguer per a aquelles persones amb animals. També hi ha en el seu programa enverdir la ciutat i una millor gestió de l’aigua.

– Primàries

El moviment ciutadà autoorganitzat anomenat Primàries ha presentat candidatura a les eleccions municipals. A inicis de febrer i després d’un procés participatiu obert a la ciutadania, la formació va triar Roger Mallola Castillo com a alcaldable.

Primàries es presenta a eleccions municipals 2023

– Els Verds – Alternativa Verda

Santiago Vilanova

El cap de llista per a les municipals del 2023 d’Els Verds – Alternativa Verda és Santiago Vilanova. Nascut a Olot, és un pioner de l’ecologia política. El partit té una llarga trajectòria a les candidatures a la ciutat de Barcelona.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?