Com a capitans d’un vaixell (i amb el trofeu de la Copa Amèrica de Vela), dalt del Mirador de l’Alcalde (a Montjuïc) i a les portes de l’Ajuntament de Barcelona (a la plaça de Sant Jaume). Així és com han passat el matí de la jornada de reflexió els set candidats a les eleccions municipals 2023 de Barcelona d’ERC, BComú, el PSC, TriasxBCN, Cs, el PP i Valents. Ja és tradició que el dia abans d’unes eleccions, els candidats es vegin les cares per fer-se les fotos que l’endemà, el 28-M, ompliran les portades dels diaris.

Vent en popa

La primera foto ha estat la que ha organitzat el Grup Godó. Ha convocat els candidats a les 10 h al World Trade Center i cap d’ells sabia què els esperava. “Què, heu pogut descansar?”, s’han preguntat els candidats en trobar-se: Eva Parera ha confessat que no ha descansat gens mentre la resta de candidats esperava que arribés Jaume Collboni, que venia de fer un passeig pel Poblenou.

I moment de revelar la sorpresa: la primera foto ha estat dalt d’un vaixell, on hi havia el trofeu de la Copa Amèrica de Vela (que es disputarà a Barcelona el 2024). Amb una ullera de mariner a la mà, els candidats han fet una volta amb el vaixell pel port de Barcelona… mentre alguns assessors dels partits no s’han pogut estar de fer paral·lelismes amb el Titanic (banda sonora inclosa) des de terra ferma.

Mirador de l’alcalde… o alcaldessa

Poc després de les 11 h, segona fotografia (organitzada per ‘El País’). Ha tocat agafar el cotxe per pujar fins a Montjuïc, a un punt icònic de la ciutat i carregat de significat: el Mirador de l’Alcalde. La foto ha estat més senzilla i ràpida de fer. Això sí, tot i ja no estar de campanya, Daniel Sirera no ha deixat passar l’oportunitat per donar un cop d’ull ràpid a l’entorn i recordar a Ada Colau que hi havia un problema de neteja.

foto candidats mirador alcalde

Després d’una campanya passada per aigua, la veritat és que el temps ha fet una treva ben assolellada aquesta jornada de reflexió. De fet, feia tanta calor que alguns candidats, com Ernest Maragall, s’han posat l’americana només per fer les fotografies. “Vinga, que només en queda una”, ha exclamat Anna Grau abans de pujar al cotxe per anar cap a l’última foto.

A les portes de la Casa Gran

foto candidats sant jaume

I ja a quarts de 12 h, ara sí, darrer moment tots junts per a la fotografia de l’Agència EFE. En aquesta ocasió, a la plaça de Sant Jaume, just davant de les portes de l’Ajuntament. Una altra fotografia icònica: aquest 28-M es decidirà si tots entren al consistori… o no. Després d’una fotografia de posat també senzill, els candidats han admès que estan cansats (Colau ha dit —amb to divertit— que s’estan plantejant crear un sindicat dels candidats) després de 15 dies intensos.

Això sí, abans de marxar cap a casa, intercanvi de números de telèfon. Tots set candidats saben que les trucades seran molt importants a partir de diumenge a la nit, quan tanquin els col·legis electorals. “Molt bé, ara sí que ja ho tenim!”, ha comentat Xavier Trias, després de saludar-se amb alguns simpatitzants a Sant Jaume.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?