Sorpresa a Ciutadans. La fins ara líder del partit a l’Ajuntament de Barcelona, Luz Guilarte, ha presentat aquest dilluns la renúncia al càrrec de regidora i deixa de ser candidata a les eleccions municipals del 2023. En una compareixença sense preguntes al consistori, Guilarte ha denunciat que ha estat víctima d’”una trama” en contra del partit i dels companys del grup, després que els regidors Paco Sierra i Noemí Martín forcessin un canvi de rols en el grup municipal, i la destronessin com a presidenta.

Guerra interna a Ciutadans

“No vaig entrar en política per aferrar-me a un càrrec públic a canvi de la meva integritat”, ha afirmat Luz Guilarte, que ha afegit: “No tot s’hi val, no tots els polítics som iguals”. La fins ara presidenta de Ciutadans a l’Ajuntament, ha dit que “la trama” li ha fet impossible seguir al capdavant del partit a Barcelona i liderar la candidatura a les municipals del maig. Per això, ha dit que s’ha vist obligada a prendre “una decisió difícil” i ha instat el partit a trobar “un nou lideratge”.

“Un fet lamentable i inèdit”

Sense anomenar-los en cap moment, Luz Guilarte ha dit que els altres dos regidors del grup van acordar la seva destitució (expulsant-la de presidenta de grup) com a “represàlia per no sumar-me a la trama organitzada des de feia mesos”. La ja exregidora ha qualificat la situació de “fet lamentable i inèdit en la història democràtica d’aquest Ajuntament” i ha recriminat a Sierra i Martín que sortissin a donar explicacions de forma precipitada: “la veritat no necessita urgències”.

“La política s’ha de fer al servei de l’interès de la ciutadania i sempre per sobre de l’interès personal”, ha sentenciat Guilarte. La fins ara líder de Ciutadans al consistori ha dit que se’n va amb “el deure complert” i que ser regidora ha estat “el més gran honor”. També ha agraït la feina als companys de grup, consellers de districte, entitats de la ciutat i als mitjans que cobreixen la informació local. I, trencada per l’emoció, ha agraït el suport de la família i les renúncies que han hagut de fer perquè ella atengués les obligacions del càrrec.

La número dos de Manuel Valls el 2019

Luz Guilarte va ser la número dos de Manuel Valls a les eleccions municipals del 2019 en la llista conjunta de Barcelona pel Canvi – Ciutadans després de dos anys com a diputada al Parlament. Amb la ruptura de la coalició, es va erigir com a líder de la formació taronja a l’Ajuntament, primer amb un grup de 4 regidors que es va quedar en tres amb la marxa de Marilén Barceló. En aquests tres anys, ha estat una de les veus més crítiques contra el govern d’Ada Colau, amb oposició pràcticament a tot, també a tots els pressupostos i ordenances fiscals.

I ara què passa al grup de Ciutadans?

La marxa de Guilarte deixa un buit al grup municipal de Ciutadans que podrà omplir o no el següent nom de la llista conjunta amb Barcelona pel Canvi el 2019. Per ordre, li toca a Fernando Carrera (número 9), que pot triar anar al grup de Ciutadans liderat per Paco Sierra o bé al de Valents (partit hereu de Barcelona pel Canvi). Ara bé, Carrera és assessor del Grup Municipal del PSC i adjunt a la primera secretaria del partit a Ciutat Vella, per la qual cosa podria decidir no integrar-se a cap grup dels de la seva llista i quedar com a no adscrit. O també renunciar a entrar com a regidor.