La CUP ja té a punt la llista per presentar-se a les eleccions municipals del 2023. La candidata i cap de llista serà Basha Changue, veïna de Nou Barris i, actualment, diputada al Parlament de Catalunya per la formació anticapitalista. Amb aquesta candidatura, la CUP aspira a tornar a tenir representació municipal, després de no haver aconseguit cap regidor a les eleccions del 2019.

Changue ha presentat una candidatura que vol combatre el model de Barcelona “construït pel PSC i cronificat pels comuns” i frenar l’expulsió dels veïns de la ciutat. També ha reclamat deixar de fer servir Barcelona com a moneda de canvi “per silenciar el conflicte que tenen els Països Catalans amb l’estat espanyol”, a nivell estatal, autonòmic i municipal. “Cal portar al ple municipal polítiques que frenin el viratge cap a la dreta que estem veient en els últims anys”, ha dit la cap de llista.

Afrofeminista i antiracista, veïna de Nou Barris

Filla de pare guineà i mare cordovesa, Basha Changue va estudiar disseny d’interiors i integració social.
Nascuda i criada entre el Prat de Llobregat i Nou Barris, on viu des de fa un temps, després d’haver estat residint al Moianès durant una dècada. Changue es defineix com a com a activista antiracista i afrofeminista. És a més impulsora i actual presidenta d’AfroFem Koop i membre de l’organització Comunitat Negra, Africana i afrodescendent de Catalunya.

A les eleccions al Parlament de Catalunya de 2021, va ocupar el 5è lloc de la llista de la CUP-Guanyem per la circumscripció de Barcelona i va resultar escollida. És Diputada al Parlament de Catalunya on és portaveu a les comissions de Drets Socials i Igualtat i Feminismes, vicepresidenta de la Comissió d’Estudi del Racisme Institucional
i Estructural i Ponent Relatora de la Llei d’estabilització de les treballadores públiques i de la Llei pels drets LGTBI. A la CUP és membre dels Grups de Treball Lluita Antiracista, Lluita Feminista i Drets LGTBI.

La candidatura de la CUP

La formació ha presentat la llista aquest dilluns al Centre Cultural la Farinera, després que al cap de setmana han acabat de configurar la candidatura en l’assemblea plenària convocada aquest diumenge i en què ja es van avançar els primers 10 noms de la candidatura per aspirar a tornar a tenir representació a l’Ajuntament. Finalment la llista queda així:

  1. Basha Changue
  2. Jordi Estivill
  3. Adriana Llena
  4. Thaïs Cloquell
  5. Santi Gonzalez
  6. Eva Fernández
  7. Jordi Gutiérrez
  8. Marga Olalla
  9. Alfons Romero
  10. Clara Camps

La formació acabarà de tancar la resta de noms de la llista fins arribar als 41 candidats en les properes setmanes.

L’objectiu de la CUP: tornar a entrar a l’Ajuntament

El maig del 2015, la CUP va irrompre per primera vegada a l’Ajuntament de Barcelona. Prop de 52.000 vots van conferir als anticapitalistes tres regidors i van situar la CUP com a última força del consistori, empatada en nombre d’edils amb el PP i només un per sota del PSC. Després d’aquell primer mandat, però, les eleccions municipals del 2019 van fer fora els cupaires de la plaça de Sant Jaume: van rebre pocs més de 29.300 vots.

Ara, la CUP de Barcelona té el repte d’intentar tornar a entrar a l’Ajuntament. És el que va decidir el partit fa uns mesos, amb l’objectiu de presentar unaalternativa rupturista i compromesa amb el territori. Per ara, com a estratègia diferent a la de la campanya electoral del 2019, han decidit donar a conèixer abans la candidatura amb les polítiques i les persones que l’encapçalaran.