eleccions municipals 2023 Barcelona

Ja estan en marxa les eleccions municipals 2023 a Barcelona. Després de la campanya electoral, tothom té ara la vista posada en els resultats qe surtin de les urnes aquest diumenge, 28 de maig. Aquí tens una guia completa amb el què has de saber de les eleccions a Barcelona: què diuen les enquestes, les 24 candidatures que s’hi presenten, les llistes de cada partit, els programes electorals, el calendari amb les dates clau del procés electoral i com seguir els resultats de les eleccions municipals 2023. Consulta tot el que vulguis saber sobre les eleccions a Barcelona i la resta de Catalunya, així com sobre les meses electorals i l’horari dels col·legis.

També t’expliquem altres qüestions del procés electoral: vot per correu, qui pot votar en aquests comicis i com es convoquen. Navega per aquest índex amb els elements principals d’aquesta guia de les eleccions municipals del 2023.

Eleccions municipals 2023 a Barcelona: Què vols saber?

Eleccions a Barcelona, enquestes: què diuen?

Dilluns 22 de maig va ser l’últim dia permès per publicar i difondre enquestes electorals. Les eleccions a Barcelona seran una incertesa, tenint en compte que fins ara els sondejos han donat diversos guanyadors. Ada Colau (BComú), Jaume Collboni (PSC) i Xavier Trias (TriasxBCN) són els tres alcaldables millor posicionats per a la victòria el 28 de maig, si bé cada cada enquesta que surt dona un guanyador diferent. I la incògnita està, també, en qui aconseguirà els suports necessaris per ser el pròxim alcalde o alcaldessa de Barcelona.

Els sondejos també deixen un escenari clar: Ernest Maragall (ERC) quedarà en quarta posició i el PP aconseguirà entrar al consistori. Però hi ha diferències sobre si Cs i Valents aconseguiran mantenir la representació a l’Ajuntament o si CUP i Vox aconsegueixen el 5 % de vots necessari per tenir edils.

Candidatures de les eleccions municipals del 2023 a Barcelona

L’1 de maig van proclamar-se definitivament les candidatures de les eleccions municipals del 2023. Finalment n’hi haurà 24 en total, les quals es van haver de presentar davant de la junta local de zona entre el 19 i el 24 d’abril. A continuació podràs veure els candidats a l’alcaldia de Barcelona. Has de tenir en compte, també, els alcaldables de grups polítics significatius sense representació al consistori i, també, les candidatures minoritàries.


Maragall candidat ERC eleccions municipals 2023

Ernest Maragall (ERC)

El candidat d’Esquerra repeteix com a cap de llista i intentarà revalidar la victòria del 2019, quan va guanyar les eleccions en vots i va empatar en regidors amb Ada Colau.


colau candidata bcomú eleccions municipals 2023

Ada Colau (BComú)

L’alcaldessa actual de Barcelona lidera per tercer cop els comuns a les municipals. Si guanya serà també el tercer mandat com a alcaldessa.


Jaume Collboni (PSC)

El candidat socialista va ser fins a finals de gener el primer tinent d’alcaldia en el govern municipal de coalició amb els comuns. Serà el tercer cop que es presenta com a cap de llista.


Xavier Trias

Xavier Trias (TriasxBCN)

Trias passa de tancar la llista de Junts l’any 2019, quan es va retirar de la política, a tornar a ser-ne el candidat. Ho torna a intentar 20 anys després de la seva primera candidatura, l’any 2003.


anna grau

Anna Grau (Ciutadans)

Anna Grau va guanyar les primàries i es va convertir en la candidata de Ciutadans. La diputada ha omplert el buit que va deixar Luz Guilarte, després de dimitir a l’inici de la crisi del grup municipal taronja.


Daniel Sirera candidat PP eleccions municipals 2023

Daniel Sirera (PP)

Daniel Sirera és el candidat del Partit Popular. Va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona entre el 1996 i el 1999 i ara torna en substitució de Josep Bou, que no repetirà com a cap de llista.


Eva Parera candidata Valents eleccions municipals 2023

Eva Parera (Valents)

Valents és la formació hereva de Barcelona pel Canvi, marca amb la qual es va presentar amb Ciutadans Manuel Valls l’any 2019. Eva Parera és la cap de llista després d’un mandat com a regidora.


Basha Changue candidata eleccions municipals 2023 Barcelona CUP

Basha Changue (CUP)

La CUP, ara amb Basha Changue, pretén recuperar la representació a l’Ajuntament que la formació va tenir el 2015.


Gonzalo de Oro-Pulido eleccions municipals 2023 Vox Barcelona

Gonzalo de Oro-Pulido (Vox)

La formació d’ultradreta vol tenir presència a Barcelona, com ja en té al Congrés i al Parlament.


Daniel Vosseler (Barcelona Ets Tu) es presenta ara després que el 2019 la seva candidatura no acabés sent proclamada.

Iván Guijarro candidat PACMA eleccions municipals 2023

Iván Guijarro (PACMA) serà el cap de llista del Partit Animalista. La formació es presenta a Barcelona des del 2007.

Roger Mallola Castillo (Primàries) és el cap de llista del partit independentista.

Santiago Vilanova (Els Verds – Alternativa Verda) és l’alcaldable del partit ecologista de llarga trajectòria a les municipals.

Llistes electorals de les eleccions municipals 2023

Els candidats han anat anunciant els noms de les persones que els acompanyaran a les llistes de les eleccions municipals del 2023 a Barcelona. Consulta les novetats de cada llista a continuació:

Programes electorals de les eleccions municipals 2023, en PDF

Tots els partits han compartit amb la ciutadania els seus programes electorals per a les eleccions municipals 2023. A betevé pots consultar-los tots en PDF.

Calendari de les eleccions municipals del 2023 a Barcelona: dates clau

Les eleccions municipals són el 28 de maig. Tal com diu la llei electoral (LOREG), se celebren el quart diumenge del mes de maig cada quatre anys. Tots els ciutadans inclosos en el cens tenen el dret a vot, també aquells ciutadans que hagin de treballar.

A banda d’aquesta, hi ha altres dates d’interès. La més rellevant del calendari és la que inicia tota la maquinària electoral. Dilluns, 3 d’abril, el Govern espanyol va signar el decret de convocatòria de les eleccions. Els partits van confeccionar les llistes fa setmanes perquè l’1 de maig van quedar definitivament proclamades.

La campanya electoral va engegar el dijous, 12 de maig (és a dir, la mitjanit del dia 11) i va acabar la mitjanit del divendres 26 de maig. L’endemà és la jornada de reflexió, vigília del dia d’eleccions. El dia 17 de juny, si no es presenten recursos en contra dels resultats, es constituirà l’Ajuntament de Barcelona i s’investirà l’alcalde o alcaldessa.

El debat electoral de betevé

El debat electoral de betevé amb els candidats a l’alcaldia de Barcelona el 28-M va fer-se dilluns 15 de maig. Amb el nom de “El debat de Barcelona”, els set alcaldables amb representació a l’Ajuntament van intercanviar propostes i opinions. Durant el debat i les hores posteriors, l’audiència va poder votar qui va guanyar-lo. Amb 5.192 vots comptabilitzats en total, els resultats han estat els següents:

  • Ada Colau: 29 %
  • Ernest Maragall: 19 %
  • Xavier Trias: 18 %
  • Jaume Collboni: 15 %
  • Eva Parera: 8 %
  • Anna Grau: 6 %
  • Daniel Sirera: 5 %
debat electoral beteve

Porra de les eleccions municipals 2023: com quedarà l’Ajuntament?

Tens una predicció sobre com quedarà l’Ajuntament de Barcelona després del 28-M? Qui obtindrà més regidors i quins partits s’hi quedaran fora? A betevé hem preparat una eina perquè puguis jugar i fer la teva porra de cara a les eleccions municipals 2023. Elabora la teva predicció de resultats el 28-M i reparteix els 41 regidors del consistori.

Meses electorals 2023: sorteig, notificació i com saber si en formo part

El sorteig de les meses electorals 2023 ja s’ha fet a tots els municipis de Catalunya, també a Barcelona. En el cas de la ciutat, hi ha un total de 15.192 noms distribuïts en 300 col·legis i 1688 meses. Qui pot ser en una mesa electoral el 28-M? Hi ha diversos requisits per trobar-se dins del sorteig:

  • Majors de 18 anys i menors de 70 anys (els majors de 65 anys poden renunciar al càrrec).
  • Cal saber llegir i escriure.
  • Títol de batxillerat o de formació professional de segon grau per a les presidències de mesa.

Per saber si finalment formes part d’una mesa, has de tenir en compte que t’ha hagut d’arribar una carta a casa per notificar-te que ets president, vocal o suplent el 28 de maig. També pots fer la consulta al teu ajuntament. Si has estat escollit i no pots justificar la teva absència, has de presentar-te obligatòriament. Qui formi part d’una mesa el 28-M cobrarà 70 euros.

El butlletí de campanya de betevé: apunta’t a la “newsletter”!

El 28 de maig estarem immersos en una jornada electoral frenètica que decidirà el futur de Barcelona. Pel camí, hem posat sobre la taula les diferents propostes dels candidats i a betevé hem reunit un equip de periodistes especialitzats per donar-te tota la informació rellevant d’aquesta campanya amb el butlletí de campanya de betevé.

Aquesta casa t’ha ofert continguts d’interès i d’actualitat sobre les municipals del 28 de maig, amb notícies, dades i anàlisis. Després de les eleccions, compartirem cròniques, resultats, anàlisis i altres dades d’interès. Subscriu-te per rebre al correu electrònic tota la informació del 28-M.

Resultats de les eleccions municipals del 2023 a Barcelona

Els resultats de les eleccions municipals es coneixeran la mateixa nit del 28 de maig. L’escrutini comença a les 20 h, tan bon punt tanquen els col·legis electorals, però no és fins a les 21 h que comencen a fer-se públics, un cop tanquen els col·legis electorals a les illes Canàries.

A betevé seguirem en directe l’escrutini amb un programa especial per la TDT i també a través del web del ‘btv notícies’ amb una àmplia cobertura de la nit electoral, un seguiment en directe que inclourà l’anàlisi més detallada de la ciutat.

Els resultats per barris i seccions censals se sabran més tard, l’endemà de les eleccions. Al ‘btv notícies’ trobaràs tots els detalls del vot de la ciutadania de Barcelona.

Vot per correu: com votar?

Un cop convocades les eleccions municipals, és a dir, des del 4 d’abril (amb la publicació al BOE del decret de convocatòria) i fins al 18 de maig, tot aquell que ho ha desitjat ha pogut sol·licitar la documentació per votar per correu. S’ha hagut de sol·licitar de forma telemàtica o en persona a una oficina de Correus on, després d’acreditar la identitat del sol·licitant, calia omplir un formulari. A partir d’aquell moment, la persona ja no pot exercir el vot presencial.

L’Oficina del Cens va enviar a partir d’aleshores per correu certificat la documentació al domicili notificat. El votant ha hagut de remetre la papereta també per correu certificat a Correus fins a tres dies abans de les eleccions: el 25 de maig. Per tant, ja no hi ha temps per votar per correu.

El dia dels comicis, a les 9 h, el personal de Correus portarà les butlletes a cada mesa que els correspongui i també totes aquelles que continuïn arribant fins a les 20 h per al seu escrutini posterior. Tota la correspondència que arribi més tard del tancament dels col·legis, tal com marca la llei, haurà de ser destruïda. Per cert, sol·licitar el vot per correu no invalida que la persona pugui ser escollida com a membre de mesa.

En el cas dels ciutadans estrangers residents a Barcelona, el termini per notificar la intenció de votar va acabar el 30 de gener.

Resultats d’altres eleccions municipals a Barcelona

Pots consultar els resultats de les eleccions municipals del 2019 i veure quin és el punt de partida i quina en serà l’evolució en aquest especial de ‘btv notícies’, ‘Eleccions municipals 2019 a Barcelona’.

També pots veure els resultats de totes les eleccions municipals celebrades a Barcelona des de la instauració de la democràcia navegant pels gràfics següents.

preguntes freqüents eleccions municipals 2023 Barcelona

Preguntes freqüents sobre les eleccions municipals de 2023 a Barcelona

Quan són les properes eleccions municipals? 

Les eleccions municipals se celebraran a Barcelona el dia 28 de maig. La llei electoral diu que “es fan el quart diumenge de l’any que correspongui“.
Això només no es compleix quan coincideixen els comicis europeus en pocs mesos de diferència. En aquest cas, com va passar, per exemple al juny de 1999, la llei permet que coincideixin les dues cites electorals per estalviar despesa i fomentar la participació.

Qui convoca les eleccions municipals? 

L’organisme competent per convocar les eleccions municipals és el Govern espanyol. 55 dies abans de les eleccions se signa el Reial Decret de Convocatòria.
La Junta Electoral Central és l’òrgan permanent i màxim de l’administració electoral i té la seu al Congrés dels Diputats. Vetlla per la transparència i les garanties del procés electoral i està format per magistrats del Tribunal Suprem i catedràtics de Dret, Sociologia o Ciències Polítiques.

Com funcionen les eleccions municipals?

El Govern espanyol convoca les eleccions locals, però són els ajuntaments els encarregats de gestionar les meses electorals. És la llei electoral, la LOREG, la que estableix quants regidors corresponen a cada municipi amb un barem que té a veure amb el nombre d’habitants. Els partits polítics que superin el 5 % dels vots, que és el mínim que estableix la llei, aconseguiran representació als plenaris.

Qui pot votar a les eleccions municipals?

A les eleccions municipals poden votar, a més dels espanyols majors d’edat residents a l’estat, tots aquells ciutadans de la Unió Europea que també resideixin en territori espanyol. I també aquells ciutadans que els seus països tinguin un acord de reciprocitat, és a dir, aquells països que permeten que els ciutadans espanyols residents a l’estranger puguin votar en les seves eleccions locals. Actualment són: Noruega, l’Equador, Nova Zelanda, Colòmbia, Xile, Perú, Paraguai, Islàndia, Bolívia, Cap Verd, República de Corea i Trinidad i Tobago.

Quins són els candidats a les eleccions municipals 2023?

El 2 de maig el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona va publicar les candidatures proclamades. A Barcelona 24 candidatures concorreran a les eleccions.