festes Gràcia 2021

Penses en les Festes de Gràcia 2021? Després de la festa major virtual de l’any passat, ja s’han donat a conèixer el programa de la festa major d’aquest any. T’expliquem tot el que hi ha i actualitzem la programació i activitats en aquesta mateixa pàgina: hi ha concurs de carrers guarnits a Gràcia? Com són els concerts de les festes de Gràcia tan protagonistes de les nits d’agost al barri?

Què vols saber de la festa major?

Dates

La Festa Major de Gràcia 2021 manté les dates habituals, del 15 al 21 d’agost

Pregó de les Festes de Gràcia 2021

El pregó de la Festa Major de Gràcia 2021 va ser el dissabte 14 d’agost, a les 19 h, des del balcó de la seu del districte. El pregó dona el tret de sortida a les festes i aquest any serà a càrrec de Jordi Cuixart. El president d’Òmnium Cultural ha estat escollit pregoner perquè és veí del barri i per reivindicar el valor de l’activisme cultural i el compromís en la vida social del barri.

Horari de la Festa Major de Gràcia

Cada carrer o plaça de Gràcia només pot acollir tres activitats diàries, amb aforament limitat i amb cita prèvia. L’horari de les Festes de Gràcia 2021 el marca el toc de queda i les activitats han d’acabar com a molt tard a les 0.30 h. El programa de les Festes de Gràcia 2021 es troba centralitzat en tres espais que són zones àmplies i segures per garantir les distàncies: la plaça d’en Joanic, el carrer Pi i Margall (entre Sant Lluís i Joaquim Ruyra) i el carrer de Bailèn (entre Sant Antoni Maria Claret i Indústria).

Activitats del programa en PDF

Algunes de les activitats que hi ha són el toc d’inici de la festa, el pregó que dona el tret d’inici a les festes, el matí de festa major amb diverses colles de Gràcia (geganters, trabucaires, bastoners, castellers i les figures populars del barri).

Durant aquesta setmana també hi ha activitats pensades per al públic infantil, com tallers i espectacles musicals i teatrals, així com també de dansa.

Aquest any, les festes de Gràcia fan un acte d’homenatge a Jordi Fàbregas, el 18 d’agost. Fàbregas és un músic referent i divulgador de la música tradicional que va morir al gener. Es descobrirà també una placa d’homenatge a la dibuixant i artista Francisca Rius, al carrer Milà i Fontanals.

Tampoc no hi falten l’artesania i les fires al barri, ja que hi ha fires d’artesania i tast de vi al passeig de Sant Joan i de la plaça de la Virreina i també una fira d’atraccions als jardinets de Gràcia.

Consulta el programa en PDF.

Reservar entrades per les Festes de Gràcia

La majoria d’activitats requereixen reservar entrades prèviament per assistir a les Festes de Gràcia. Es pot assistir a tots els concerts i espectacles organitzats de forma gratuïta però cal haver demanat entrada a través del sistema web habilitat per tal de complir amb l’aforament. També s’utilitza el sistema de reserva de tiquets per a les activitats populars de festa major.

Restriccions i mesures covid

La Fundació Festa Major de Gràcia i el districte de Gràcia han treballat perquè la Festa Major de Gràcia 2021 sigui una festa segura, mantenint totes les restriccions i mesures de la covid així com les recomanacions sanitàries derivades de l’actual situació de la pandèmia.

Per garantir la distància interpersonal als actes de programació unitària, el districte de Gràcia ha cedit dos espais i la Fundació Festa Major de Gràcia, un més.

Concerts de les Festes de Gràcia 2021

Els concerts de les Festes de Gràcia 2021 no desapareixen! L’organització ha programat diverses actuacions musicals. Hi ha espectacles de grups infantils i altres concerts per al públic adult. Les bandes i grups que podem escoltar aquesta festa major de Gràcia estan distribuïts en tres escenaris diferents. Alguns dels concerts són:

  • Escenari de Pi i Margall: Xiula, Elena Gadel i Marta Robles, Cathy Claret, Ignasi Terraza, Mazoni, Reperkutim o Sanjosex.
  • Escenari de Bailèn: Projecte Minerva, Sabor de Gràcia, WomBlues i Da Souza, entre d’altres.
  • Escenari de la plaça de’n Joanic: grup d’havaneres femení Havàname, festivalet de Gràcia (Chaqueta de Chandal, Xarim Aresté i Milkers), cobles Sant Jordi Ciutat de Barcelona, la Jovenivola de Sabadell i la Cobla Reus Jove i dansa contemporània amb NunArt i Invictus.

Al programa en trobaràs molts altres!

Carrers guarnits a Gràcia

Aquest any no es pot celebrar el concurs de carrers guarnits de les Festes de Gràcia 2021. Això, però, no vol dir que el barri es quedi sense guarniments, la part més emblemàtica de la festa major. En aquesta edició 21 carrers s’han guarnit amb decoracions “aèries”, és a dir, es troben a la part superior del carrer i qualsevol element que hi hagi als laterals serà de poc volum.

D’aquesta manera, es busca evitar el màxim possible l’ocupació de la via pública i garantir que la gent pugui moure’s “amb més agilitat i comoditat” amb les distàncies entre persones en el context actual de pandèmia.

carrers guarnits gràcia
Carrer guarnit durant les festes de Gràcia

Premis i concurs de guarniments de balcons, portalades i comerços

El concurs de guarniments es manté per als balcons, portalades i comerços aquesta festa major. D’aquesta manera, sí que hi haurà premis per als millors guarniments en aquest cas. El lliurament de premis serà el dimecres 18 d’agost a les 18 h de la tarda a càrrec de l’humorista Pol Mallafrè a l’espai de Joanic.

Cartell de la festa major

El cartell de les Festes de Gràcia 2021 d’aquest any és del dissenyador Xavier Malet. La seva proposta, inspirada en l’obra de Raymond Biesinger, és la guanyadora entre les 72 candidatures que es van presentar al concurs.

Cartell de les festes de Gràcia 2021