Façana Ajuntament Barcelona

Aquest dissabte, 28 de maig, faltarà un any just per a les eleccions municipals del 2023 a Barcelona. La cursa electoral ja ha començat, amb candidats confirmats i d’altres pendents de primàries, però també hi ha partits amb representació a l’Ajuntament de Barcelona que encara no tenen cap de llista decidit. De fet, aquest divendres, 27 de maig, s’ha celebrat el ple municipal amb un clima clarament preelectoral.

La majoria de líders municipals repetiran als comicis. Ernest Maragall (ERC), Ada Colau (BComú), Jaume Collboni (PSC), Luz Guilarte (Cs) i Eva Parera (Valents) són alguns dels líders polítics que han anunciat la seva candidatura o, com a mínim, la intenció d’optar a ser caps de llista. Quin és l’escenari polític actual a Barcelona quan falta un any per a les eleccions municipals del 2023?

Maragall repeteix per ERC

Esquerra Republicana proclamarà Ernest Maragall candidat a l’alcaldia aquest dissabte al migdia després d’unes primàries en què no es va presentar cap rival. Maragall repetirà com cap de llista per segona vegada consecutiva. A les municipals del 2019 va empatar a 10 regidors amb Ada Colau, però la va superar per 4.800 vots. El republicà, però, ha fixat el PSC com el rival a batre als comicis de l’any que ve.

Colau opta a un tercer mandat per BComú

L’alcaldessa, Ada Colau, tornarà a ser la candidata de Barcelona en Comú, amb la intenció d’optar a un tercer mandat. Les bases dels comuns a Barcelona van votar per àmplia majoria que Colau liderés per tercera vegada la candidatura, ja que el codi ètic de la formació fixa un límit de dos mandats, amb l’excepció d’un tercer si ho valida la militància. L’alcaldessa ha defensat continuar per consolidar els projectes que ha posat en marxa des del 2015.

Collboni, pendent de les primàries al PSC

Els socialistes faran primàries per escollir el candidat de Barcelona després de l’estiu. El primer tinent d’alcalde i líder del PSC a l’Ajuntament, Jaume Collboni, ha fet pública la intenció de presentar-s’hi en reiterades ocasions i, fins i tot, ha verbalitzat que serà l’únic candidat que s’hi presentarà. Collboni ha estat cap de llista del PSC en dues ocasions i, si repeteix, es batrà a les urnes amb Colau per tercera vegada, amb qui governa des del 2019.

Junts, sense cap nom sobre la taula

La retirada d’Elsa Artadi de la política, a principis de maig, va deixar Junts sense líder a l’Ajuntament i també sense cap de llista a l’alcaldia. Artadi va ser la primera que va obrir la cursa electoral després de superar unes primàries sense rival. La tria del nou candidat s’haurà de fer també per primàries, tal com marquen els estatuts del partit. Junts farà un congrés el 4 de juny per triar nova direcció, que haurà d’afrontar la falta de lideratge a Barcelona.

Luz Guilarte, a primàries de Ciutadans

Ciutadans aposta per l’actual líder del partit a l’Ajuntament, Luz Guilarte, com a candidata a l’alcaldia. Tot i això, s’haurà de guanyar ser la cap de llista en unes primàries que encara no tenen calendari. Guilarte va ser la número dos de Manuel Valls a les municipals del 2019 amb la candidatura conjunta entre Cs i Barcelona pel Canvi. Per al 2023, la formació ha descartat coalicions i optarà per presentar-se en solitari.

El futur incert de Josep Bou al PP

El Partit Popular proclamarà el candidat a l’alcaldia de Barcelona després de l’estiu, una decisió que molt probablement prendrà la nova direcció nacional del partit. El líder popular a l’Ajuntament, Josep Bou, s’ha postulat per repetir, però com que és una aposta personal de l’expresident del partit Pablo Casado, el seu futur és incert. Ell mateix ha dit que no serà “una pedra al camí” pel PP, que tot apunta que busca un altre nom.

Valents confia en Eva Parera

El partit de nova creació Valents aposta per Eva Parera com a candidata a l’alcaldia. Ella mateixa va impulsar la marca com a hereva de Barcelona pel Canvi després de l’adeu de Manuel Valls de la política municipal. Parera va ser la número quatre en la llista de Valls a les municipals del 2019. Tot i ser cap de llista oficial, manté l’aposta per una candidatura conjunta amb els partits constitucionalistes, en els quals hi inclou el PSC, Cs, el PP i també Vox.

Altres candidatures a les municipals del 2023

Més enllà dels partits amb representació a l’Ajuntament de Barcelona, la cursa electoral tindrà molts més noms i partits. És el cas de la CUP, que aspira a tornar a entrar al consistori després de sortir-ne el 2019. Els anticapitalistes no decidiran els candidats de la llista fins després de l’estiu, així com el nom que tindrà la candidatura. Aquest dissabte celebren una trobada interna per concretar el procés d’elecció de la llista.

També hi ha incertesa entorn la força electoral que pugui tenir Vox i si el partit d’extrema dreta pot aconseguir representació a l’Ajuntament, després d’obtenir-ne al Parlament de Catalunya. Un altre dels noms que sona per a la cursa electoral de Barcelona és l’expresident del Barça, Sandro Rosell, que valora presentar-se amb una plataforma al marge dels partits. Es dona de marge fins a l’estiu per prendre una decisió.