Ernest Maragall ha guanyat per la mínima les eleccions municipals del 2019 a Barcelona, després d’un frec a frec molt ajustat durant tot l’escrutini a la ciutat amb Ada Colau. El sondeig de betevé ja havia vaticinat que la batalla per Barcelona entre ERC i BComú seria ajustada, i finalment els pronòstics s’han confirmat. Republicans i comuns han empatat en el nombre de regidors: n’han obtingut 10, tan sols els separa un 0,64 % dels vots, és a dir, unes 4.800 paperetes.

D’aquesta manera, ERC ha obtingut una victòria històrica a Barcelona i Colau no ha aconseguit revalidar-la, ja que ha perdut un dels regidors que va obtenir en els comicis del 2015. Els republicans, per la seva banda, n’han sumat cinc i així s’han imposat per primera vegada en unes eleccions a la ciutat.

 

El PSC, tercera força amb vuit regidors

Tot i que al principi de l’escrutini el socialista Jaume Collboni s’ha situat com a primera força, a mesura que ha avançat el recompte ha baixat posicions i el PSC s’ha situat en el tercer lloc. Els socialistes han obtingut un bon resultat, ja que han doblat els resultats que van obtenir el 2015 i es queden amb vuit regidors, quatre més que fa quatre anys.

Barcelona pel Canvi – Ciutadans se situa en la quarta posició amb sis regidors. L’ex-primer ministre francès Manuel Valls ha aconseguit més vots que el 2015 i ha millorat en un regidor els resultats de Carina Mejías.

En canvi, Junts per Catalunya de Joaquim Forn ha perdut la meitat de la representació. Si el 2015 va aconseguir 10 regidors, ara n’ha obtingut cinc. El segueix el Partit Popular de Josep Bou, que té dos regidors, que han penjat d’un fil fins a l’últim moment perquè han obtingut un 5,01 % dels vots, només una centèsima més del 5% mínim necessari.

La CUP i Barcelona És Capital queden fora del consistori

La gran decepció d’aquestes eleccions se l’ha endut la CUP Capgirem Barcelona, que ha perdut els tres regidors que tenia i ha quedat fora de l’Ajuntament, igual que Barcelona És Capital de Jordi Graupera, que tampoc no ha superat el mínim de vots per entrar al consistori.