“No puc més, no tinc energia per seguir”. Amb aquestes paraules, la líder de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha anunciat que deixa la política i, per tant, renuncia a ser la candidata del partit a les eleccions municipals del 2023. Ho ha dit entre llàgrimes i amb un to molt emocionat des d’una compareixença a l’Ajuntament, on ha llegit un comunicat donant les raons de la renúncia que es va conèixer aquest dijous a la nit per sorpresa.

No estic en condicions de seguir servint la ciutat que tant m’estimo amb la mateixa força que fins ara. És una decisió personal molt meditada, no política

A la compareixença l’han acompanyat regidors i assessors del grup municipal, a qui ha agraït la feina feta. També hi havia la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Elsa Artadi ha assegurat que la renúncia “és una decisió personal, no política”, que no té res a veure amb l’actualitat. “Malauradament m’ha arribat el moment de dir prou, és la decisió correcta que puc prendre des de l’honestedat”, ha afegit.

He tingut energia però ara ja no la tinc. Em toca deixar pas als que poden seguir liderant millor que jo

“Junts seguirà sent el meu partit”

Elsa Artadi ha explicat que va començar la carrera política fa 11 anys i ha recordat la consulta del 9-N, el referèndum de l’1-O o la pandèmia, i s’ha emocionat especialment quan ha recordat l’empresonament dels polítics independentistes. “He servit amb humilitat i honor tres presidents del meu país”, ha afirmat. També ha afegit que “Junts seguirà sent el meu partit” i que el compromís amb la independència i el canvi a Barcelona “segueix intacte”.

La sortida d’Artadi de l’Ajuntament comportarà un moviment de noms al Grup Municipal. La següent persona a la llista del 2019 és la periodista Pilar Calvo, diputada de Junts al Congrés, però no està clar que sigui ella qui entri a l’Ajuntament o bé Joan Rodríguez, actual coordinador del grup. Junts haurà de buscar també un altre candidat per a les municipals del maig del 2023.

Un canvi de rumb del tot inesperat

El canvi de rumb en el futur polític d’Elsa Artadi ha arribat de forma totalment inesperada. Artadi va ser la primera candidata proclamada per a les municipals del 2023, ja que Junts va fer unes primàries exprés al febrer en què no es va presentar cap altre rival. I, de fet, aquest dimecres al vespre la líder de Junts va protagonitzar un acte sobre seguretat acompanyada, entre d’altres, per l’exregidor Joaquim Forn, en què res no feia preveure aquest desenllaç.

Artadi va fer el salt a la política municipal pocs mesos abans de les eleccions del maig del 2019 i va deixar el càrrec de consellera de Presidència i portaveu del govern de Quim Torra. Va ser la número dos de Joaquim Forn, que va fer campanya mentre era en presó preventiva pel judici del procés. Quan la sentència va inhabilitar Forn, Artadi va convertir-se en la líder de Junts a l’Ajuntament de Barcelona.

Oposició frontal a Colau

Després de les últimes eleccions al Parlament, el febrer del 2021, el seu nom sonava per ocupar un càrrec al govern de Pere Aragonès, però Artadi va renunciar a tornar a la política catalana per centrar-se en la cursa electoral de Barcelona. Fins i tot, al març, va deixar de ser portaveu nacional de Junts pel mateix motiu. L’octubre passat, abans de ser proclamada candidata, es va presentar com l’alternativa a Ada Colau en una conferència.

Tot i que Junts va votar a favor dels comptes del 2020, els primers del mandat, el grup ha anat marcant distàncies amb el govern municipal per reforçar el paper d’oposició a les polítiques de Colau, amb un rebuig frontal a projectes com el tramvia de la Diagonal o la superilla de l’Eixample. Una de les últimes accions contra el govern de Colau va ser portar a l’Oficina Antifrau la compra d’uns local a les Corts que en comptes d’estar buits tenien activitat.