L’exalcalde Xavier Trias ha anunciat que serà el candidat de Junts a les eleccions municipals del 2023 a Barcelona. Ho ha donat a conèixer aquest dilluns a la nit, en un sopar de la federació de Barcelona de Junts per Catalunya. En l’arribada, davant de les preguntes dels mitjans de comunicació sobre la seva decisió, l’alcaldable de Junts ha respòs: “Estem pel sí”.

Un cop dins, i després del sopar, Xavier Trias ha pujat al faristol i s’ha adreçat a la militància del seu partit per confirmar la seva intenció de tornar a ser alcalde de Barcelona: “Em presento per guanyar i això vol dir ser l’alcalde de Barcelona. Unes paraules que han estat rebudes amb alegria pels militants presents al sopar amb crits d'”alcalde, alcalde”. Tot plegat s’ha produït en un discurs a porta tancada al qual ha tingut accés betevé.

Suport de Turull i Borràs

En el sopar on Trias ha confirmat l’anunci també han intervingut els líders de Junts. El secretari general, Jordi Turull, ha dit que amb Trias “ho tornarem a fer; tornarem a guanyar l’alcaldia de Barcelona”. I ha assegurat que es eleccions municipals seran una tria entre Trias o Colau: “L’única alternativa a Colau es diu Xavier Trias”. Per la seva banda, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha remarcat que Junts no presenta un candidat sinó “un alcalde; el millor alcalde de Barcelona”.

Un cop fet l’anunci, el partit haurà de ratificar la decisió de Trias en unes primàries, però probablement seran un tràmit perquè la formació ja ha expressat diverses vegades el desig que Trias torni de nou a ser el cap de llista. Trias ha confirmat així la intenció de tornar a la política municipal activa després que fa mesos va descartar aquesta possibilitat.

La decisió de Trias s’ha retardat més del previst

La decisió s’havia de conèixer a l’octubre però es va ajornar, entre d’altres, per la crisi de la sortida de Junts del govern de la Generalitat. El mateix Trias va oferir aleshores tota la col·laboració a la direcció del partit. L’exalcalde sempre ha defensat que només seria el candidat de Junts a les municipals si el partit es mostrava fort i cohesionat.

Un candidat amb “possibilitats de guanyar”

A principis d’estiu, Trias va sorprendre tothom quan va afirmar que no descartava ser el candidat de Junts a les eleccions municipals. Argumentava que estava rebent moltes pressions per fer el pas, però també posava condicions al partit davant d’una hipotètica candidatura, que ara ha confirmat.

De fet, va encarregar una enquesta per saber quines possibilitats té de guanyar els comicis. “No té sentit que em presenti jo si no tinc possibilitats de guanyar”, va afirmar a principis de setembre.

Argimon farà equip amb Trias?

Un altre dels noms amb què també s’havia especulat per encapçalar la llista de Junts a Barcelona era el de l’exconseller de Salut Josep Maria Argimon. Tots dos, Trias i Argimon, són bons amics des de fa temps i l’exconseller havia dit que volia que el candidat fos Trias i que no descartava anar de segon. “A qui no li faria il·lusió ser segon de la teva ciutat?“, va dir literalment Argimon.

Fa uns dies, però, l’exconseller va dir que havia acceptat una feina a la Fundació Pasqual Maragall. Tot i no referir-s’hi explícitament, aquest repte sembla que l’allunya d’una possible cursa per a les municipals del 2023.