Les bases de BComú avalen que Ada Colau torni a ser la candidata del partit a l’alcaldia per tercer cop consecutiu. La formació ho ha decidit aquest dissabte en un plenari, ja que el codi d’ètica política del partit limita els càrrecs públics a dos mandats i diu que qualsevol excepció l’ha de validar la formació. Ara, caldrà que Colau accepti formalment la proposta.

Un suport ampli que s’ha pogut copsar amb una instantània: centenars de mans aixecades amb una cartolina verda, la del sí. Concretament, 211 vots favorables, un vot en blanc i cap vot contrari.

El plenari de Barcelona en Comú s’ha celebrat al Centre Cívic Casa del Rellotge, al barri de la Marina de Port. L’alcaldessa, Ada Colau, no hi ha assistit perquè està de viatge institucional a Mauthausen. El ministre actual de Cultura i impulsor de BComú, Joan Subirats, ha estat l’encarregat de fer la presentació a les bases dels motius de la votació. Subirats ha fet un repàs dels darrers set anys de govern municipal i ha assegurat que el futur de Barcelona passa perquè “BComú torni a guanyar les eleccions” per continuar amb la “transformació”. Això passa per un “lideratge fort” que “encarna Ada Colau”.

Abans de la votació, Subirats ha demanat a l’alcaldessa que “es torni a presentar” i ha dit que “serem al seu costat“.

Colau ha de comunicar si accepta, o no, la proposta

El codi d’ètica política de BComú limita a dos mandats el temps que es pot ocupar un càrrec públic. Tot i això, preveu l’opció de continuar si ho aprova el plenari de la formació. També es pot validar en processos oberts d’eleccions primàries o validació d’equips. Per tant, la votació d’aquest dissabte pot aplanar el camí perquè Colau sigui candidata i opti a un tercer mandat, una decisió que ella podrà acceptar “a posteriori”.

En espera del seu posicionament final, de moment Colau ja ha deixat la porta oberta a repetir. Ja ho va dir l’octubre del 2018, en una entrevista a ‘El País’. Al gener, en la trobada anual al Col·legi de Periodistes, Colau va marcar el mes de maig com a data per decidir.