El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, deixa el govern municipal per centrar-se en la cursa de les eleccions municipals 2023 a Barcelona. El candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona ha anunciat la seva decisió en una roda de premsa aquest dilluns al migdia. “Vaig a totes”, ha assegurat el líder socialista quan només falten quatre mesos pels comicis.

La marxa de Collboni no implica la resta de regidors socialistes que formen part del govern municipal, que continuaran exercint les seves responsabilitats. La renúncia del primer tinent d’alcalde es farà efectiva l’1 de febrer i les seves funcions les assumirà Laia Bonet fins al final del mandat. En el lloc del líder socialista entrarà com a regidora de l’Ajuntament la següent de la llista del PSC, Núria Carmona.

En aquesta pàgina hem seguit en directe les reaccions d’aquesta decisió.

Últimes notícies sobre la renúncia de Collboni

14:19
   

Júlia Barea (Ciutadans): “És un paperot més”

El grup de Ciutadans considera que la renúncia de Collboni per centrar-se en les eleccions municipals del 2023 a Barcelona “és un paperot més”. La portaveu del grup municipal, Julia Barea creu que tot plegat “és una obra de teatre” i afirma que el millor que podria fer el PSC és sortir del govern municipal. Afirma que no es pot ser “govern i oposició alhora”.

13:53
   

Jordi Martí (BComú): “És una contradicció. No hi haurà cap ciutadà que ho entengui”

El tinent d’alcalde Jordi Martí i regidor de BComú considera la decisió de Collboni és “una contradicció que li resta credibilitat”. En una compareixença a la sala gòtica de l’Ajuntament, Martí ha criticat que “algú que vol liderar la ciutat no pot abandonar les responsabilitats a la mateixa ciutat que vol liderar”. “És una contradicció, no hi haurà cap ciutadà que ho entengui”, afirma.

Els membres del govern de BComú han volgut traslladar un missatge de tranquil·litat cap a la ciutadania. “El govern, amb el conjunt de regidors, continua al capdavant de les seves responsabilitats”, ha dit Martí. Assegura que la marxa de Collboni “tindrà poques repercussions” i afirma que continuen “compromesos amb la ciutat i els barcelonins molt al davant de qualsevol càlcul electoral”. 

13:42
   

El PP diu que Collboni ha sortit del govern per “egoisme electoral”

El Grup Municipal del PP creu que la sortida del govern de Jaume Collboni és “egoista” i “de postureig”. El president del grup popular, Josep Bou, considera que la seva sortida del govern és “per egoisme electoral” i el fa “corresponsable de totes les males polítiques de Colau durant aquesta legislatura”. 

Bou considera que si Collboni volia marcar el seu propi perfil hauria d’haver abandonat el govern molt abans, i que haurien d’haver sortit tots els regidors socialistes per bloc per deixar Colau en solitari al govern. 

13:30
   

Maragall (ERC): “Collboni abandona la ciutadania, la seva responsabilitat i Barcelona”.

El candidat d’ERC, Ernest Maragall, qualifica la decisió de Collboni d’“oportunisme polític” i l’acusa d’abandonar “la ciutadania i la ciutat de Barcelona”. Maragall ha estat contundent en la seva valoració davant dels mitjans: “Collboni el que fa és estendre el certificat de defunció d’un govern”.

El republicà acusa el socialista de fer “electoralisme explícit” i posa ERC com a exemple de “projecte definit, preparat per encapçalar aquesta alternativa”.

Ernest Maragall

13:17
   

Parera (Valents): “És el reconeixement del seu fracàs”

Per la candidata de Valents, Eva Parera, la decisió de Collboni “és el reconeixement del seu fracàs”. En una atenció als mitjans de comunicació, creu que el socialista ha jugat “a l’engany permanent” i es pregunta si es dedicarà a fer oposició del seu partit dins del govern municipal. 

Parera considera “molt preocupant que tothom hagi decidit regalar l’alcaldia a Colau” i ha fet una crida a les forces constitucionalistes “més que mai”.

Eva Parera

13:00
   

Trias: “Aquesta decisió em sembla molt poc seriosa”

El candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, considera que la decisió de Collboni “és molt poc seriosa”. “No pots fer això de despenjar-te d’aquesta manera”, ha criticat en roda de premsa. “Deixem la màgia per als mags i fem les coses ben fetes, amb seriositat”, ha etzibat.

Trias creu que la marxa de Collboni “posa Colau en una situació difícil”. A més, creu que “amb accions com aquesta no es guanya la il·lusió sinó que es genera més desconcert”. “És una constatació d’un fracàs espectacular d’aquest govern”, conclou el candidat de Junts. 

Xavier Trias

12:40
   

La renúncia es farà efectiva l’1 de febrer

La renúncia es farà efectiva l’1 de febrer i, per tant, Jaume Collboni participarà en el plenari del mes de gener “amb normalitat”. “Les grans decisions del mandat ja s’han pres”, assegura i explica que fins al final del mandat “entrem en un pilot automàtic” en el qual els regidors socialistes continuaran fent les seves funcions. 

Collboni també dona per fet que es mantindran els acords i els espais acordats fins a la data de les eleccions municipals. 

12:30
   

Jaume Collboni: “Vaig a totes”

Durant la seva intervenció, Collboni ha explicat que per ser el nou alcalde de Barcelona s’ha d’estar disposat a anar a totes. “I jo vaig a totes”, ha sentenciat. “Tot indica que el canvi és possible i crec que hi ha una majoria de barcelonins que compartim un projecte”, ha assegurat.

Collboni s’ha mostrat convençut que tornarà a l’Ajuntament de Barcelona per obrir aquesta nova etapa liderada pels socialistes. “Tenim dret a mirar al futur amb il·lusió de nou, a no conformar-nos amb fórmules de passat ja esgotades. Ens mereixem noves idees, nou projecte i un nou alcalde amb tota l’energia”, ha dit el socialista.

El fins ara primer tinent d’alcalde també ha dit que la seva marxa és una decisió “meditada, honesta i necessària”. “Tinc Barcelona al cap i els barcelonins al cor”.

Jaume Collboni 

12:20
   

Laia Bonet substituirà Collboni

La tercera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, assumirà les competències que fins ara exercia Jaume Collboni fins a culminar el mandat. El candidat del PSC ho ha anunciat durant la compareixença davant dels mitjans de comunicació, en què també ha explicat que la resta de regidors socialistes continuaran fent la seva tasca al govern municipal. 

Laia Bonet del PSC

12:16
   

Collboni: “Vull ser el nou alcalde de Barcelona”

Jaume Collboni ha comparegut aquest migdia per anunciar que renuncia com a primer tinent d’alcalde i també com a regidor de l’Ajuntament. El líder socialista ha estat rebut entre aplaudiments dels seus companys de govern. “Inicio un nou camí”, ha explicat Collboni, “per centrar-me en exclusiva a la candidatura a l’alcaldia de la ciutat de Barcelona”. “Vull tornar a l’Ajuntament com alcalde”, ha assegurat.  

En una intervenció curta, en català i després en castellà, ha explicat que es vol dedicar al 100 % “a construir una candidatura sòlida i il·lusionant”, que “tingui per objectiu obrir una nova etapa a Barcelona amb la mirada posada en el futur”. 

12:03
   

Alamany (ERC): “El final d’una aliança forçada que ha bloquejat la ciutat”

La regidora d’ERC a l’Ajuntament Elisenda Alamany considera que “el PSC s’ha dedicat a condicionar la política del seu soci”, i a desmarcar-se’n “destralerament” quan li ha convingut. 

En un missatge a Twitter, Alamany també ha criticat que el líder socialista hagi abandonat el govern per WhatsApp. “El final d’una aliança forçada que ha bloquejat la ciutat”, conclou la regidora. 

11:48
   

Els comuns veuen “irresponsable” la sortida de Collboni: “Són els nervis per les enquestes”

(ACN) Els comuns veuen “una mica irresponsable” la sortida de Jaume Collboni de l’Ajuntament de Barcelona per dedicar-se exclusivament a la campanya de les eleccions municipals. “Els nervis de les enquestes els fan prendre males decisions”, ha dit aquest dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, poc després que s’hagi fet pública la decisió del candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona. Així, els comuns qüestionen que l’encara primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, deixi el consistori barceloní quatre mesos abans dels comicis locals.

Foto: ACN

 

11:44
   

Comentaris irònics a Twitter dels regidors de BComú 

En espera de la reacció oficial de BComú per la marxa de Collboni, alguns regidors del govern han aprofitat els missatges a Twitter per referir-s’hi. És el cas del regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que explica que té una allau de trucades de periodistes per preguntar-li si dimiteix. Amb ironia, Rabassa respon: “Acabo el mandat per responsabilitat i treballar per les veïnes. Em semblaria vergonyós no treballar els darrers mesos”, afegeix.

També el regidor d’Educació i de l’Eixample, Pau Gonzàlez, ha penjat un dibuix a Twitter en què es veu Homer Simpson fent la vertical al carrer i la seva dona, Marge, i la seva filla Lisa dient-li: “Si, ja t’hem vist. Molt bonic”. 

11:32
   

Xavier Trias compareix per valorar l’anunci de Collboni

El candidat de Junts, Xavier Trias, compareix davant dels mitjans de comunicació a les 12.40 h a la plaça de Sant Miquel, al costat de l’Ajuntament de Barcelona, per valorar l’anunci de Collboni. 

A banda de la roda de premsa de Trias, també han anunciat compareixences Jordi Martí (BComú) a les 13.30 h a la galeria gòtica, i Ernest Maragall (ERC), a les 12.50 h a l’Ajuntament. 

11:16
   

CUP: “És una escenificació programada i acordada”

Des de la CUP Barcelona consideren que la sortida del govern de Collboni és “una escenificació programada i acordada dels qui juguen com a trilers amb els períodes electorals i les responsabilitats institucionals”.

En un missatge a Twitter, els cupaires consideren que aquesta “és una operació de maquillatge que no l’allunyarà d’aquests set anys de govern municipal on no hi ha hagut cap intenció de canviar el model de ciutat”. 

 

11:02
   

Julia Barea (Cs): “Pretén desmarcar-se de la nefasta gestió de Barcelona”

La regidora de Ciutadans Julia Barea creu que la marxa de Collboni “és una pantomima”. “L’única cosa que pretén és desmarcar-se de la nefasta gestió de Barcelona, que també és la seva responsabilitat”. 

En un missatge a Twitter, Barea ha dit que creu que la decisió de Collboni “no és cap novetat”. “A quatre mesos de les eleccions es desentenen del desgovern del que han format part amb Colau”, critica.

 

10:51
   

Jordi Martí (BComú) compareix a les 13:30 h a l’Ajuntament

El tinent d’alcalde i regidor de Presidència, Jordi Martí, compareixerà a les 13.30 h a la galeria gòtica de l’Ajuntament de Barcelona per valorar la marxa de Jaume Collboni. Serà la primera reacció dels comuns al govern municipal, i es produirà després que a les 12 h Collboni expliqui els motius de la seva renúncia. De moment, no està prevista cap compareixença de l’alcaldessa, Ada Colau.

Fins ara Martí ha estat l’únic membre del govern municipal a reaccionar a la notícia i ha qualificat Collboni d’”irresponsable i poc creïble”.

Qui també ha anunciat una roda de premsa és el candidat d’ERC, Ernest Maragall, que atendrà els mitjans de comunicació a les 12.50 h a l’Ajuntament.

10:24
   

Collboni comunica que marxa a Colau amb un whatsapp 

Jaume Collboni ha comunicat que surt del govern municipal a l’alcaldessa, Ada Colau, aquest dilluns, a les 7.45 h, amb un missatge de WhatsApp. Per conèixer els motius de la renúncia caldrà esperar a les 12 h, quan el primer tinent d’alcalde compareixerà davant dels mitjans a la seu del PSC. 

10:06
   

Jordi Martí veu “irresponsable” que un primer tinent d’alcalde abandoni el govern

El tinent d’alcalde i regidor de Presidència, Jordi Martí, considera “irresponsable i poc creïble” que “un primer tinent d’alcalde abandoni el govern de Barcelona per fer campanya contra el govern del qual ha format part quatre anys”. 

Martí ha estat el primer membre del govern municipal a reaccionar a la notícia de la marxa de Collboni. El regidor de BComú ha atribuït la decisió als “nervis de la darrera enquesta publicada”, que, segons ha dit, “juguen males passades. 

09:51
   

Salvador Illa (PSC): “És una decisió que ha pres ell”

El líder del PSC, Salvador Illa, no ha volgut entrar a valorar la renúncia de Collboni al govern de Barcelona. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Illa s’ha remès a la roda de premsa que Collboni oferirà a partir de les 12 h, a la seu dels socialistes. Ara bé, ha assegurat que “és una decisió que ha pres ell” i afirma que “és molt rellevant”. Per això destaca que l’escoltarà “amb atenció”.

09:41
   

Sirera (PP): “Amb la seva dimissió reconeix que la situació de Barcelona és desastrosa”

El candidat del PP a l’alcaldia, Daniel Sirera, ha qualificat de “sorprenent” la decisió de Collboni de marxar del govern municipal. En una entrevista a SER Catalunya, Sirera ha assegurat que “amb la seva dimissió reconeix que la situació de Barcelona és desastrosa”

El popular critica que el primer tinent d’alcalde abandoni un govern “del qual és corresponsable absolutament”. “Haurà d’explicar el perquè abandona una gestió que té el seu segell”, afirma.

09:29
   

Collboni convoca una roda de premsa 

El candidat del PSC a l’alcaldia ha convocat una roda de premsa aquest migdia per explicar per què marxa del govern municipal. La compareixença serà a les 12 h a la seu del PSC, al carrer de Pallars, 91.

Podràs seguir la roda de premsa del candidat socialista en directe des d’aquest mateixa pàgina

09:00
   

Maragall (ERC): “És una manera desesperada de treure’s les responsabilitats”

Un dels primers a reaccionar a l’anunci de la marxa de Collboni ha estat el candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall. En declaracions a SER Catalunya, el líder republicà considera que “és una manera desesperada de treure’s de sobre les responsabilitats que comparteix aquests quatre anys” amb Colau. “És una necessitat d’afirmar la seva distància d’allò que ha construït ell mateix, del que ha decidit ell mateix”, ha afegit.

08:30
   

Comuns i PSC: diferències en temes clau de ciutat

Tot i que la marxa de Collboni agafa per sorpresa a tothom, el cert és que aquests darrers mesos s’han fet cada cop més evidents les diferències entre els dos socis del govern municipal en temes clau de ciutat. Un dels últims capítols ha estat el Pla d’Usos de l’Eixample, on comuns i socialistes han discrepat obertament sobre els àmbits on cal aplicar la normativa. Els punts de desacord, però, també afecten altres projectes cabdals com les superilles, la reforma de la ronda de Sant Antoni o l’ampliació de l’aeroport.