Jaume Collboni ja és oficialment el candidat del PSC a les eleccions municipals del 2023 a Barcelona. El Consell de Federació del PSC de Barcelona l’ha proclamat aquest dissabte al matí en un acte a les instal·lacions de l’INEFC. Collboni s’ha mostrat convençut que està “a les portes de la victòria” i ha dit que es presenta per ser alcalde i governar i no per “fer de crossa de ningú ni per fer alcaldessa a ningú“.

L’elecció de Collboni com a cap de llista a Barcelona culmina un procés de primàries en què el també primer tinent d’alcalde a l’Ajuntament va ser l’únic aspirant i va aconseguir més de 700 avals. En el seu discurs, el candidat socialista ha dit que es presenta per aconseguir “una Barcelona neta, endreçada i segura”. “Declararem la guerra a l’incivisme”, ha sentenciat.

No em presento per fer de crossa de ningú, ni per fer alcaldessa a ningú. Jo em presento per guanyar i ser alcalde, i guanyarem””
Jaume Collboni, candidat del PSC a l’alcaldia

Crítiques als comuns i a ERC

El candidat del PSC no ha mencionat en cap moment l’alcaldessa, Ada Colau, amb qui governa en coalició des del 2019. Tot i això, sí que ha recriminat als comuns, sense anomenar-los, que titllessin el PSC de “casta” i de voler eternitzar-se al poder i que ara, “com si no hagués passat res”, Colau vulgui optar a un tercer mandat: “sí que ha canviat el ‘cuento'”.

També hi ha hagut crítiques al republicà Ernest Maragall, a qui Collboni ha retret que no se sap què pensa sobre l’ampliació de l’aeroport o la transformació de la ronda de Sant Antoni. A més, el candidat socialista ha replicat la petició que ha fet ERC perquè el pregó de la Mercè sigui sempre en català per la davallada de l’ús d’aquesta llengua a Barcelona. “Les llengües es promouen i s’estimulen, no es prohibeixen”, ha reblat.

Alguns ens deien que érem la casta i que ens volíem eternitzar al poder; i ara sense immutar-se es presenten per tercera vegada com si no hagués passat res”
Jaume Collboni, candidat del PSC a l’alcaldia

“A cada problema, una solució”

Jaume Collboni ha assegurat que es deixarà “la pell i el cor” per governar Barcelona i que afrontarà els problemes “sense girar el cap”. “A cada problema, una solució”, ha afirmat Collboni, que ha afegit que governarà “amb generositat i determinació”. Acompanyat de l’exalcalde Jordi Hereu, ha reivindicat el llegat dels alcaldes socialistes que van fer possibles els Jocs Olímpics del 1992, el 22@ o “la Barcelona dels barris”.

Salvador Illa i Jaume Collboni en l’acte de proclamació de Collboni com a candidat a les municipals del 2023

Illa: “En Jaume vol una ciutat d’ordre i convivència”

El primer secretari del PSC a Catalunya, Salvador Illa, ha donat suport a Jaume Collboni i ha defensat que Barcelona necessita “obrir una nova etapa amb política útil”. Illa, que s’ha definit com a “amic del Jaume”, ha dit que Collboni “no juga a la permissivitat i vol una ciutat d’ordre i convivència”. També ha acusat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, de “jugar amb els Mossos d’Esquadra” i l’ha convidat a plegar: “A Barcelona i Catalunya no es juga amb la seguretat”.

La tercera vegada de Collboni

Els comicis del 2023 seran els tercers per a Jaume Collboni. Ja va encapçalar la llista del PSC el 2015 i el 2019, amb la diferència que, si res no canvia, ara ho farà des del govern municipal. Fins ara, el primer tinent d’alcalde no s’ha atrevit a dibuixar possibles pactes postelectorals. “La demoscòpia apunta un creixement important amb possibilitats objectives de guanyar”, va concloure en una entrevista al ‘bàsics’