Qui guanyarà les eleccions municipals del 2023 a Barcelona? Caldrà esperar fins al 28 de maig a la nit per saber-ho del cert, però fins que no arribi aquesta data, ens fixem en diferents enquestes i sondejos que fins al 22 de maig han fet projeccions de quins seran els resultats el 28-M. Aquí recollim les principals enquestes de les eleccions municipals del 2023 a Barcelona per poder comparar, també, l’evolució de les forces que opten a formar part del govern municipal després del 28-M.

Hem actualitzat la informació i el gràfic d’aquesta pàgina cada cop que s’ha publicat un sondeig, però des d’aquest dimarts, 23 de maig, queda prohibit difondre noves enquestes.



Quina enquesta sobre les eleccions municipals vols descobrir?


Enquesta d”El País’ del 21 de maig

L’última enquesta d”El País’ dona com a guanyador el candidat socialista Jaume Collboni, amb el 21,9 % dels vots i 10 regidors. Per darrere hi hauria Xavier Trias (19,5 % dels vots i nou regidors) i Ada Colau, amb el 18 % dels vots i també nou edils. Ernest Maragall (ERC) seria quart amb el 14,2 % dels vots i set regidors. El PP (quatre edils) i Vox (dos) entrarien a l’Ajuntament.

Enquesta d”El Periódico’ del 21 de maig

El candidat del PSC, Jaume Collboni, guanyaria les eleccions municipals del 2023, segons una enquesta publicada per ‘El Periódico’ quan queda una setmana per a la celebració dels comicis barcelonins. El socialista obtindria entre 11 i 12 regidors i un 21,9 % dels vots i el seguiria de prop Xavier Trias, amb 10 o 11 regidors i una intenció de vot del 21,3 %. La candidata de BComú, Ada Colau, empataria a regidors amb TriasxBCN però quedaria per darrere en vots, amb un 20 %.

Enquesta d”El Nacional’ del 21 de maig

Xavier Trias s’imposaria a les eleccions municipals del 28-M en un triple empat amb Jaume Collboni i Ada Colau, segons una enquesta publicada per ‘El Nacional’. La diferència entre els tres alcaldables seria mínima, tots tres podrien obtenir 10 regidors i els separarien pocs vots: Trias n’obtindria el 21,38 %, Collboni el 20,58 % i Colau el 20,52 %, d’acord amb el sondeig.

Enquesta d”El Mundo’ del 21 de maig

El candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboniguanyaria les eleccions municipals 2023 amb una victòria molt ajustada per davant d’Ada Colau (BComú) i Xavier Trias (TriasxBCN). Així ho apunta l’última enquesta del diari ‘El Mundo’. Collboni obtindria el 21,3 % dels vots i 10 regidors, gairebé en empat amb Colau (10 regidors i el 20,8 % dels vots). Per darrere quedaria Trias (19,1 %), també amb 10 edils. En quarta posició quedaria el candidat d’ERC, Ernest Maragall, que obtindria el 14,7 % dels vots i 7 regidors en total, i el seguiria Daniel Sirera, del PP, amb 4 regidors i un 8,5 % dels vots.

Enquesta de l”Ara’ del 20 de maig

L’enquesta de l”Ara’ del 20 de maig dona la victòria Ada Colau amb entre nou i 11 regidors i una intenció de vot del 20,5 %, seguida de prop per Xavier Trias i Jaume Collboni, empatats amb entre set i nou edils i una intenció de vot del 18 %. En quarta posició hi hauria Ernest Maragall, amb un 13 % dels vots i 5-7 regidors. Vox seria cinquena força amb 3-4 regidors (8 %), la CUP entraria al consistori amb 2-4 edils (7 % ) i el PP tindria 0-3 regidors (6 %). Ciutadans i Valents quedarien fora de l’Ajuntament.

Enquesta del CIS

L’última enquesta del CIS dona una victòria ajustada a Ada Colau, seguida de ben de prop de Jaume Collboni. En tercer i quart lloc quedarien Xavier Trias i Ernest Maragall. Segons aquest sondeig electoral, quedarien fora del consistori la CUP, amb un 3,6 % dels vots, seguida de Vox, amb un 3,4 %. Ciutadans obtindria el 2,3 % dels vots i Valents es quedaria amb el 2,1 %.

Enquesta de l”ABC’

Segons l’enquesta de l”ABC’ del 19 de maig, el guanyador de les eleccions seria Jaume Collboni, tot i que quedaria per sobre d’Ada Colau i Xavier Trias per un marge ben estret. En quart lloc, se situa Ernest Maragall, que recupera terreny respecte a les últimes enquestes, i a continuació el Partit Popular. El sondeig també preveu l’entrada de Vox, mentre que la CUP, Ciutadans i Valents quedarien fora del consistori.

Enquesta del ’20 minutos’

Al març el diari ’20 minutos’ (Metroscopia) va fer una projecció que dona la victòria a Jaume Collboni amb el 28 % dels vots i amb entre 10 i 11 regidors. A més del PSC, Trias per Barcelona i Barcelona en Comú tindrien opcions a l’alcaldia amb nou regidors i més del 19 % dels suports. L’alcaldable d’Esquerra Republicana, Ernest Maragall, aconseguiria entre sis i set regidors. El PP n’obtindria tres i la CUP obtindria dos regidors amb el 5,7 % dels vots. Vox se situaria al límit d’entrar al plenari amb entre zero i dos seients.

Enquesta de ‘La Razón’

L’enquesta de ‘La Razón’ del 24 d’abril (NC Report) dona la victòria de les eleccions a Jaume Collboni. El PSC obtindria 11 regidors i el seguiria Xavier Trias (TriasxBCN), amb 10. Més enrere quedarien Barcelona en Comú i Esquerra Republicana. Ada Colau i Ernest Maragall, en tercera i quarta posició, aconseguirien vuit regidors. El PP doblaria la representació actual i trauria quatre seients al ple. L’enquesta no dona opcions d’entrar a l’Ajuntament ni a Ciutadans, Vox, la CUP ni a Valents.

Enquesta d”El Mundo’

L’enquesta d’‘El Mundo’ conclou un empat tècnic entre Jaume Collboni i Xavier Trias. Això sí, el candidat del PSC avança el de Junts per una dècima en l’estimació de vot. Tots dos obtindrien entre nou i 10 regidors, mentre que Ada Colau es mantindria en la tercera posició (en la línia de les últimes enquestes) i Barcelona en Comú obtindria nou seients. Esquerra Republicana, amb Ernest Maragall, es despenja uns punts d’aquesta cursa i baixaria fins als set o vuit regidors. El PP doblaria els resultats del 2019 i aconseguiria quatre regidors.

L’enquesta dona possibilitats a Vox d’entrar al consistori, però no a Ciutadans, que queda lluny del llindar del 5 % per aconseguir presència al ple. L’estudi publicat per ‘El Mundo’ no considera ni la CUP ni Valents, dels quals no dona cap dada sobre estimació de vot.

Enquesta d”El Periódico’

L’estudi que va publicar ‘El Periódico‘, fet pel Gesop, dona una victòria ajustada a Xavier Trias. Junts aconseguiria 11 regidors, però el torcebraç entre quatre es mantindria. En segona posició, s’hi situaria el PSC. Jaume Collboni pujaria fins als 10 regidors, seguit d’Ada Colau, que deixaria la representació de Barcelona en Comú en nou regidors. El quart en discòrdia, Ernest Maragall, al capdavant d’Esquerra Republicana, trauria, segons el Gesop, vuit regidors. L’enquesta dibuixa un plenari amb cinc grups municipals, amb el PP amb tres regidors, i deixa fora del consistori Vox, la CUP, Ciutadans i Valents.

Al juny, una enquesta feta també pel Gesop, a la qual va tenir accés ‘El Periódico’ i que es pot consultar en l’interactiu d’aquest article, donava un empat de regidors entre el PSC i ERC, amb entre 11 i 12 representants. En percentatge de vot, però, els socialistes aconseguirien el triomf.

Enquesta d”El Nacional’

L’enquesta del diari ‘El Nacional’ va tornar a donar la victòria a Xavier Trias. L’estudi atorga a Junts entre 11 i 12 regidors i més del 23 % dels vots. Com a segona força, se situaria el PSC i Jaume Collboni aconseguiria entre nou i 10 regidors.

Les altres dues formacions que lluitarien, segons l’enquesta, per l’alcaldia serien, en aquest ordre, Barcelona en Comú, amb 16,68 % dels vots, i Esquerra Republicana, que fregaria el 16 % dels vots. Ada Colau mantindria entre vuit i nou regidors, i Ernest Maragall es quedaria amb entre set i vuit.

El sondeig dona la mínima representació al PP. La CUP i Vox podrien entrar al consistori amb dos regidors. Ciutadans i Valents, en canvi, quedarien fora de l’hemicicle.

Al maig, un any abans de la celebració dels comicis, una altra enquesta feta també per Feedback per a ‘El Nacional’ donava la victòria a Esquerra Republicana. La podeu consultar als interactius d’aquesta pàgina.

Enquesta de ‘La Vanguardia’

Una enquesta recent del diari ‘La Vanguardia’ dona la victòria a Jaume Collboni, però empatat amb 10 regidors amb Xavier Trias. Ada Colau se situa en tercera posició, a només un regidor de diferència. L’escenari que dibuixa és una lluita per l’alcaldia del PSC, TriasxBCN i BComú. En queda més enrere, amb cinc seients al ple, Ernest Maragall. Vox entraria amb força amb quatre regidors, un més que el PP de Daniel Sirera.

‘La Vanguardia’ va publicar la primera enquesta que donava el triomf a les eleccions a Xavier Trias a mitjans de gener. En concret, li atorgava 12 regidors, mentre que a Ada Colau la situava en segona posició amb 10 regidors, empatava en representants amb Jaume Collboni. Ernest Maragall és qui més en perdria, segons aquesta enquesta. Es quedaria amb cinc regidors, la meitat dels que havia obtingut a les eleccions del 2019.

L’estudi de ‘La Vanguardia’, donava dos regidors a la CUP i al PP, i deixava fora del consistori Ciutadans, Vox i Valents.

Pel que fa a l’estimació de vot, Junts obtindria el 24,9 % dels suports i superaria en més de 2,5 punts Barcelona en Comú (22,4 %) i també el PSC (21,7 %). Esquerra Republicana quedaria molt lluny, amb un 10,4 % dels vots.

Enquesta de l”Ara’

L’última enquesta del diari ‘Ara’, publicada el 29 d’abril, dona una victòria ajustadíssima a Ada Colau, només mig punt per sobre de Jaume Collboni. Tant el PSC com BComú obtindrien entre 7 i 10 regidors. Xavier Trias quedaria per darrere amb entre 6 i 9 seients, i Ernest Maragall se situaria en quarta posició en la lluita per l’alcaldia amb entre 5 i 8 escons.

Una altra enquesta del diari ‘Ara’ anterior dona una victòria ajustada a Jaume Collboni, que, segons aquesta projecció, obtindria nou regidors, només un per sobre d’Ada Colau, Xavier Trias i Ernest Maragall. Segons l”Ara’, l’alcaldia és cosa de quatre perquè Barcelona en Comú, Junts i Esquerra Republicana aconseguirien vuit regidors (entre sis i nou concretament).

Pel que fa a l’estimació de vot, el PSC obtindria segons l’enquesta el 19,8 % dels vots; BComú i la candidatura de Trias empatarien amb el 16,3 % dels suports, i ERC es quedaria a unes dècimes, amb el 16 % dels vots.

L’enquesta alleuja el Partit Popular, a qui atorga tres regidors, i també a la CUP, que tornaria al Plenari amb un còmode 7,6 % dels vots i tres regidors. L’estudi de l”Ara’ també dona representació a Vox, amb un just 5,3 % dels vots, i deixa a les portes de l’Ajuntament Ciutadans.

Les enquestes internes dels partits

En paral·lel a les enquestes encarregades pels mitjans, els partits fan els seus estudis.

Recentment una enquesta encarregada per Junts dona una victòria relativament còmoda al candidat Xavier Trias, que obtindria entre 13 i 14 escons. Ada Colau, Jaume Collboni i Ernest Maragall quedarien per darrere.

Una enquesta encarregada per ERC conclou a mitjans d’abril que l’alcaldia podria ser cosa de tres partits, ja que dona nou regidors a BComú, Junts i ERC , per aquest ordre, i el PSC quedaria quart amb vuit regidors.

A principis del mes de març un sondeig intern de Barcelona en Comú va donar la victòria a Xavier Trias, amb 11 regidors, en un frec a frec amb BComú, que n’aconseguia 10.

I encara abans, al desembre, una enquesta interna del PSC va donar la victòria a Jaume Collboni amb 10 regidors. El resultat era ajustat perquè comuns, Trias i republicans n’obtenien vuit.

Les fitxes tècniques de les enquestes del 28-M

Les enquestes les solen fer empreses especialitzades, ja que es tracta d’un treball científic, fet amb una metodologia determinada. Saber com, quan i a qui s’ha fet l’enquesta permet tenir una idea de la validesa que té. És per això que cal comunicar amb transparència com s’ha fet aquesta anàlisi científica, que es fa amb l’anomenada fitxa tècnica.

Les fitxes tècniques han d’incloure, per norma general, l’àmbit territorial on s’ha fet, el nombre de persones enquestades i el perfil. També s’explicita en quin període s’han fet les preguntes i el marge d’error mostral, que és un càlcul estadístic que resulta de comparar la mostra triada amb la població general.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?