Qui guanyarà les eleccions municipals 2023 a Barcelona? Caldrà esperar el 28 de maig a la nit per saber-ho del cert, però fins que no arribi aquesta data, ens fixarem en diferents enquestes i sondejos que fan projeccions de quins seran els resultats. Aquí recollirem les principals enquestes de les eleccions municipals 2023 a Barcelona per poder comparar, també, l’evolució de les forces que opten a formar part del govern municipal.

Actualitzarem la informació i el gràfic d’aquesta pàgina cada cop que es publiqui un sondeig, així que consulta-la sempre que ho desitgis.

Enquesta d”El Mundo’

L’última enquesta publicada és la d’‘El Mundo’ i conclou un empat tècnic entre Jaume Collboni i Xavier Trias. Això sí, el candidat del PSC avança el de Junts per una dècima en l’estimació de vot. Tots dos traurien entre nou i 10 regidors, mentre que Ada Colau es mantindria en la tercera posició (en la línia de les últimes enquestes) i Barcelona en Comú obtindria nou seients. Esquerra Republicana, amb Ernest Maragall, es despenja uns punts d’aquesta cursa i baixaria fins als set o vuit regidors. El PP doblaria els resultats del 2019 i aconseguiria quatre regidors.

L’enquesta dona possibilitats a Vox d’entrar al consistori però no a Ciutadans, que queden lluny del llindar del 5 % per aconseguir presència al ple. L’estudi publicat per ‘El Mundo’ no considera ni la CUP ni Valents, dels quals no dona cap dada sobre estimació de vot.

Enquesta d”El Periódico’

L’estudi que va publicar ‘El Periódico‘, fet pel GESOP, dona una victòria ajustada a Xavier Trias. Junts aconseguiria 11 regidors, però el pols entre quatre es mantindria. En segona posició se situaria el PSC. Jaume Collboni pujaria fins als 10 regidors seguit d’Ada Colau, que deixaria la representació de Barcelona en Comú en nou regidors. El quart en discòrdia, Ernest Maragall, al capdavant d’Esquerra Republicana, trauria, segons el GESOP, vuit regidors. L’enquesta dibuixa un plenari amb cinc grups municipals, amb el PP amb tres regidors, i deixa fora del consistori Vox, la CUP, Ciutadans i Valents.

Al juny, una enquesta feta també pel GESOP, a la qual va tenir accés ‘El Periódico’ i que es pot consultar en l’interactiu d’aquest article, donava un empat de regidors entre el PSC i ERC, amb entre 11 i 12 representants. En percentatge de vot, però, els socialistes aconseguirien el triomf.

Enquesta d”El Nacional’

L’enquesta del diari ‘El Nacional’ va tornar a donar la victòria a Xavier Trias. L’estudi atorga a Junts entre 11 i 12 regidors i més del 23 % dels vots. Com a segona força se situaria el PSC i Jaume Collboni aconseguiria entre nou i 10 regidors.

Les altres dues formacions que lluitarien, segons l’enquesta, per l’alcaldia serien, en aquest ordre, Barcelona en Comú (16,68 % dels vots) i Esquerra Republicana, que fregaria el 16 % dels vots. Ada Colau mantindria entre vuit i nou regidors i Ernest Maragall es quedaria amb entre set i vuit.

El sondeig dona la mínima representació al PP, la CUP i Vox podrien entrar al consistori amb dos regidors. Ciutadans i Valents, en canvi, quedarien fora de l’hemicicle.

Al maig, un any abans de la celebració dels comicis, una altra enquesta feta també per Feedback per a ‘El Nacional’ donava la victòria a Esquerra Republicana. La podeu consultar als interactius d’aquesta pàgina.

Enquesta de ‘La Vanguardia’

El diari ‘La Vanguardia’ va publicar la primera enquesta que donava el triomf a les eleccions per a Xavier Trias a mitjans gener. En concret, li atorga 12 regidors, mentre que Ada Colau la situa en segona posició amb 10 regidors, que empata en representants amb Jaume Collboni. Ernest Maragall és qui més perd, segons aquesta enquesta. Es queda amb cinc regidors, la meitat dels que havia obtingut a les eleccions del 2019.

L’estudi de ‘La Vanguardia’, encarregat a Ipsos, dona dos regidors a la CUP i al PP i deixa fora del consistori Ciutadans, Vox i Valents.

Pel que fa a l’estimació de vot, Junts obtindria el 24,9 % de suports i superaria en més de 2,5 punts Barcelona en Comú (22,4 %) i també el PSC (21,7 %). Esquerra Republicana quedaria molt lluny amb un 10,4 % dels vots.

Enquesta de l”Ara’

L’enquesta del diari ‘Ara’ dona una victòria ajustada a Jaume Collboni, que, segons aquesta projecció, obtindria nou regidors, només un per sobre d’Ada Colau, Xavier Trias i Ernest Maragall. Segons l”Ara’, l’alcaldia és cosa de quatre perquè Barcelona en Comú, Junts i Esquerra Republicana aconseguirien vuit regidors (entre sis i nou concretament).

Pel que fa a l’estimació de vot, el PSC obtindria segons l’enquesta el 19,8 % dels vots, BComú i la candidatura de Trias empatarien amb el 16,3 % dels suports i ERC es quedaria a unes dècimes, amb el 16 % dels vots.

L’enquesta dona un respir al Partit Popular, a qui atorga tres regidors, i també a la CUP, que tornaria al Plenari amb un còmode 7,6 % dels vots i tres regidors. L’estudi de l”Ara’ també dona representació a Vox, amb un just 5,3 % dels vots, i deixa a les portes de l’Ajuntament Ciutadans.

Les fitxes tècniques de les enquestes

Les enquestes les solen fer empreses especialitzades, ja que es tracta d’un treball científic, fet amb una metodologia determinada. Saber com, quan i a qui s’ha fet l’enquesta permet tenir una idea de la validesa que té. És per això que cal comunicar amb transparència com s’ha fet aquesta anàlisi científica, que es fa amb l’anomenada fitxa tècnica.

Les fitxes tècniques han d’incloure, per norma general, l’àmbit territorial on s’ha fet, el nombre de persones enquestades i el perfil. També s’explicita en quin període s’han fet les preguntes i el marge d’error mostral, que és un càlcul estadístic que resulta de comparar la mostra triada amb la població general.