L’exalcalde Xavier Trias ha comparegut davant la premsa per anunciar que es presenta a unes primàries de Junts per ser el candidat de la formació per a les eleccions municipals del 2023 a Barcelona. Aquestes primàries, amb gairebé tota probabilitat, no comptaran amb cap altre aspirant.

Estava molt bé jubilat”, ha dit, però ha estat la pressió de “molta gent”, ha insistit, el que l’ha fet prendre la decisió. De nou, Trias diu que es presenta per guanyar, però no només per a això, sinó per ser l’alcalde de Barcelona, una ciutat que, per l’exalcalde, ha de tornar a “recuperar el prestigi, l’entusiasme i l’orgull”. Trias assegura que el seu equip es presenta als comicis amb aquest objectiu i també perquè la ciutat sigui capaç de donar els serveis i atencions que necessita la gent.

Suport a la llista més votada, però no farà alcaldessa Ada Colau

Quan li ho han preguntat els periodistes, Trias ha fet una anàlisi de com veu la ciutat i l’ha qualificada de “desnortada, més bruta i menys segura”. Creu que ha perdut lideratge i projecció. Per això ha dit que donarà suport a la llista més votada, que espera que sigui la seva, ha matisat, però que no farà alcaldessa Ada Colau. També ha avançat que ell no farà “coses estranyes ni acceptarà vots estranys”, en clara al·lusió al suport de Manuel Valls per investir alcaldessa Colau ara fa quatre anys.

També ha volgut deixar clar que la seva opció no és anti Colau, però sí que ha parlat de les grans diferències de gestió entre els comuns i Junts. Davant la pobresa, ha posat d’exemple, “es poden donar ajudes o es pot crear activitat econòmica, i nosaltres crearem activitat econòmica”.

Hi ha altres qüestions a què Trias s’ha referit com a diferències de model de ciutat. Una és la connexió del tramvia per la Diagonal, que ha dit que si és alcalde intentarà aturar, i també el projecte de xamfrans del pla Cerdà.

Eixamplar la base amb votants de fora de Junts

Trias ha reconegut que un dels seus objectius és aconseguir el vot de persones que no han votat Junts. “Em conformo amb els que em van votar quan vaig ser alcalde, quan vaig treure 14 regidors”, ha afegit, però espera aglutinar més vot sorgit de les “decepcions” d’ERC i el PSC.

Creu que hi ha un malestar general i unes ganes de canvi a la gestió de la ciutat, però que malgrat això “els socialistes han actuat de crossa i ara sembla que Esquerra també”, en referència a un possible suport d’ERC als pressupostos municipals.

Un equip fort, sense Argimon

Xavier Trias ha parlat d’un equip fort que en els propers mesos haurà de treballar per la candidatura. Ja se saben els noms de Neus Munté i Jordi Martí com a números dos i tres de la llista i també ha confirmat que Josep Maria Argimon no serà a l’equip.

Trias també ha desitjat que els demòcrates (PDeCAT) li donin suport. Ha reconegut converses i contactes amb el partit en aquest sentit, amb qui comparteix moltes coses: “Si fa quatre dies jo era del PDeCAT”, ha sentenciat.

“La meva candidatura és per Barcelona”, ha dit Xavier Trias, que ha afegit que la ciutat té personalitat pròpia i que, per tant, no pot dependre de la Generalitat, però tampoc no ha de ser un contrapoder.

En ser preguntat per la premsa, l’exalcalde també s’ha referit a Antoni Vives, condemnat pel cas de Barcelona Regional i qui va ser tinent d’alcaldia del seu govern entre els anys 2011 i 2015. “El que va passar amb Antoni Vives és una vergonya i una venjança lamentable”, ha dit Trias.

Trias ja va avançar aquest dilluns al vespre en un sopar amb la cúpula del partit i la militància que finalment feia el pas endavant i a primera hora del matí de dimarts ho ha compartit en un vídeo fet públic a les xarxes socials.