Copa Amèrica 2024 Barcelona
@americascup

La Copa Amèrica 2024 tindrà lloc a Barcelona. Es tracta d’un esdeveniment de dimensions mundials que té una transcendència molt gran, tant en l’apartat econòmic com l’esportiu i mediàtic. Falten menys de sis mesos per a la cita, però la preparació d’aquesta prova ja fa molt de temps que està en marxa.

T’expliquem tot el que has de saber sobre la Copa Amèrica Barcelona 2024 de vela: en què consisteix, qui hi participa, quin són els aspirants i l’impacte econòmic de l’esdeveniment.

Què vols saber de la Copa Amèrica 2024 Barcelona?

Què és la Copa Amèrica 2024 Barcelona?

La Copa Amèrica Barcelona 2024 és la competició esportiva més antiga del món, va néixer el 1851 amb motiu de la Gran Exposició a Londres. El dia 22 d’agost es va programar una regata anomenada Queen’s Cup (Copa de la Reina) i el guanyador va rebre com a trofeu una gerra valorada en 100 guinees d’or. Per aquest motiu, el trofeu és conegut com la Copa de les Cent Guinees.

El primer guanyador va ser la goleta Amèrica del New York Yatch Club (NYYC), el Club Nàutic de Nova York, raó per la qual va agafar el nom la competició, Copa de l’Amèrica, o més popularment, Copa Amèrica. Aquesta edició, per motius comercials, s’anomena també Copa Louis Vuitton.

Data de la Copa Amèrica de vela i calendari

La Copa Amèrica Barcelona 2024 es disputarà a la ciutat a partir del 22 d’agost, s’allargarà els mesos de setembre i octubre del 2024 i acabarà a finals del mateix mes d’octubre. Ja se’n coneix el calendari definitiu. El guanyador serà qui aconsegueixi arribar abans a les set regates. En total, s’han de fer un mínim de set i un màxim de 13 regates.

Les tres regates preliminars que no eliminen cap equip

Els sis equips disputaran tres regates preliminars abans de la final de la Copa Amèrica, les dues primeres amb iots AC40 i l’última, ja a Barcelona, amb els de competició, els AC75. Totes tres tenen com a objectiu que els equips humans arribin en les millors condicions a les Challenger Series (les regates finals que decideixen l’equip que lluitarà contra el defensor del títol, l’Emirates Team New Zealand). Per tant, cap és decisiva a l’hora d’eliminar els quatre equips que opten a disputar la gran final.

La primera de les regates preliminars es va fer del 14 al 17 de setembre del 2023 a Vilanova i la Geltrú. Es va fer amb els vaixells AC40 i l’American Magic en va ser el guanyador. La segona es va disputar a finals de novembre a Jidda (l’Aràbia Saudita) i va acabar amb el triomf del New Team Zealand. La tercera ja tindrà lloc a Barcelona, l’agost del 2024. En aquesta última ja podrem veure els vaixells AC75, que ja estan arribant a les bases dels equips.

La final i l’àrea de regates de la Copa Amèrica

La final de la 37a edició de la Copa Amèrica, que se celebrarà a Barcelona el 2024, començarà el dissabte 12 d’octubre i s’acabarà el cap de setmana del 19 i 20 del mateix mes. El calendari pot patir variacions en funció de la meteorologia i del nombre de regates guanyades. L‘àrea de regates de la competició serà a les platges de Barcelona, des del Port Olímpic fins a l’Hotel Vela. Els espectadors podran seguir la prova des de la costa, ja que els vaixells competiran 200 metres mar endins.

Qui participa en la Copa Amèrica 2024?

Les normes de la competició van anar variant en el temps, però sempre hi va haver un defensor del títol que s’enfrontava a un aspirant. El New York Yatch Club va aconseguir defensar el títol fins a l’any 1983, després de 25 edicions.

L’any 2021, Nova Zelanda va guanyar la 36a edició de la Copa Amèrica, que es va disputar a les aigües d’Auckland, l’illa de la part nord de Nova Zelanda. El vaixell Kiwi va guanyar per 7 regates a 3 al vaixell italià Luna Rossa i es va adjudicar la cinquena Copa Amèrica de la seva història. Després d’aconseguir el títol al seu país, el campió actual defensarà el títol el 2024 a Barcelona davant d’un dels vaixells següents, l’Alinghi de Suïssa, l’Ineos de la Gran Bretanya, el Luna Rossa d’Itàlia i l’American Magic dels Estats Units.

L’impacte econòmic de la Copa Amèrica Barcelona 2024

La Copa Amèrica de vela està considerada per molts com el tercer esdeveniment pel que fa a repercussió mediàtica i econòmica, després dels Jocs Olímpics i dels Mundials de futbol.

Es calcula que l’impacte econòmic que pot tenir la Copa Amèrica de vela és de més de 1.200 milions d’euros a Catalunya, l’equivalent al 0,5 % del PIB català del 2022. La previsió és que s’acabin generant 19.000 llocs de feina. O amb altres dades: cada euro invertit es preveu que en generi sis de benefici.

Per primera vega a la història hi haurà competició femenina

La ciutat de Barcelona passarà a la història per acollir la primera competició femenina de la Copa Amèrica, 173 anys després. Serà la Puig Women’s America’s Cup, i se celebrarà del 5 al 17 d’octubre.

La cita té una altra rellevància: la modalitat femenina té la participació d’un equip local, el Seal Team BCN.

També té participació local la modalitat jove, que en aquesta edició es disputarà del 17 al 26 de setembre.