Copa Amèrica 2024 Barcelona
@americascup

La Copa Amèrica 2024 tindrà lloc a Barcelona. Es tracta d’un esdeveniment de dimensions mundials que té una transcendència molt gran, tant en l’apartat econòmic com mediàtic. Falta un any per a la cita, però la preparació d’aquesta prova ja està en marxa.

T’expliquem tot el que has de saber sobre la Copa Amèrica Barcelona 2024 de vela: en què consisteix, qui hi participa, quin són els aspirants i l’impacte econòmic de l’esdeveniment.

Què vols saber de la Copa Amèrica 2024 Barcelona?

Què és la Copa Amèrica 2024 Barcelona?

La Copa Amèrica Barcelona 2024 és la competició esportiva més antiga del món, va néixer el 1851 amb motiu de la Gran Exposició a Londres. El dia 22 d’agost es va programar una regata anomenada Queen’s Cup (Copa de la Reina) i el guanyador va rebre com a trofeu una gerra valorada en 100 guinees d’or. Per aquest motiu, el trofeu és conegut com la Copa de les Cent Guinees.

El primer guanyador va ser la goleta Amèrica del New York Yatch Club (NYYC), el Club Nàutic de Nova York, raó per la qual va agafar el nom la competició, Copa de l’Amèrica, o més popularment, Copa Amèrica.

Data de la Copa Amèrica de Vela

La Copa Amèrica Barcelona 2024 Amèrica es disputarà a la ciutat a partir del 22 d’agost, s’allargarà els mesos de setembre i octubre del 2024 i acabarà a finals del mateix mes d’octubre. El guanyador serà qui aconsegueixi arribar abans a les set regates.

En total, s’han de fer un mínim de set i un màxim de 13 regates.

La final i l’àrea de regates de la Copa Amèrica

La final de la 37a edició de la Copa Amèrica, que se celebrarà a Barcelona el 2024, començarà el dissabte 12 d’octubre i s’acabarà el cap de setmana del 19 i 20 del mateix mes. L‘àrea de regates de la competició serà a les platges de Barcelona, des del Port Olímpic fins a l’Hotel Vela. Els espectadors podran seguir la prova des de la costa, ja que els vaixells competiran 200 metres mar endins.

Qui participa en la Copa Amèrica 2024?

Les normes de la competició van anar variant en el temps, però sempre hi va haver un defensor del títol que s’enfrontava a un aspirant. El New York Yatch Club va aconseguir defensar el títol fins a l’any 1983, després de 25 edicions. Ara, el campió defensa el títol davant uns aspirants que s’enfronten en una regata prèvia, la coneguda com a Copa Louis Vuiton i que des de l’any passat es denomina per motius comercials Copa Prada.

L’any 2021, Nova Zelanda va guanyar la 36a edició de la Copa Amèrica, que es va disputar a les aigües d’Auckland, l’illa de la part nord de Nova Zelanda. El vaixell Kiwi va guanyar per 7 regates a 3 al vaixell italià Luna Rossa i es va adjudicar la cinquena Copa Amèrica de la seva història. Després d’aconseguir el títol al seu país, el campió actual defensarà el títol el 2024 a Barcelona davant d’un dels vaixells següents, l’Alinghi de Suïssa, l’Ineos de la Gran Bretanya, el Luna Rossa d’Itàlia o l’American Magic dels Estats Units, que participaran en la Copa Prada.

L’impacte econòmic de la Copa Amèrica Barcelona 2024

La Copa Amèrica de Vela està considerada per molts com el tercer esdeveniment pel que fa a repercussió mediàtica i econòmica, després dels Jocs Olímpics i dels Mundials de futbol. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat l’arribada de la Copa Amèrica de Vela 2024 a Barcelona. El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha dit que “l’impacte econòmic és 10 vegades el del Mobile World Congress“.

Recentment, s’ha xifrat l’impacte econòmic que pot tenir la Copa Amèrica de Vela: més de 1.200 milions d’euros a Catalunya, l’equivalent al 0,5 % del PIB català del 2022. La previsió és que s’acabin generant 19.000 llocs de feina.

La petjada dels vaixells participants

De fet, cadascun dels vaixells que hi participa pot arribar a moure, per si sol, aquesta quantitat, tenint en compte patrocinadors, esportistes, treballadors, audiències televisives, etc. L’equip guanyador acostuma a instal·lar-se a la ciutat escollida durant un període molt perllongat en el temps, de fins a dos anys. Per tant, el fet que un grup nombrós de persones amb alt poder adquisitiu estigui a Barcelona durant aquest temps per tal de preparar la prova, ja determina un impacte econòmic molt important.

Els aspirants també hi seran, potser menys temps, però també hi deixaran un impacte important en l’economia de la ciutat.