eleccions municipals 2023 barcelona

Les eleccions municipals 2023 a Barcelona i el conjunt de Catalunya han passat ja l’equador. A tres hores del tancament dels col·legis electorals, estem immersos en una jornada decisiva en què cara al candidat guanyador dels comicis del 28-M. A betevé estem fent una cobertura extensa per seguir en directe, minut a minut, tot el que passa al llarg de la jornada de les eleccions a Barcelona.

En aquesta pàgina trobaràs tot el que necessites saber sobre les eleccions municipals 2023 a Barcelona: des de l’obertura de col·legis electorals a les 9 h, fins a les dades de participació a Barcelona i Catalunya i la prèvia als resultats finals.

Programa especial a les 19 h i el sondeig, a les 20 h

La nit electoral es viurà un cop més a betevé. A les 19 h començarà el programa especial de la televisió pública de Barcelona amb un resum de la jornada durant les primeres hores de votació i l’ambient als col·legis electorals abans de tancar els punts de votació, a banda de saber els primers resultats. Hi haurà connexions en directe amb els equips que han seguit els alcaldables durant tota la campanya per saber com viuen les hores més decisives de la jornada. A les 20 h es farà públic el sondeig a peu d’urna fet per GESOP per a betevé i ‘El Periódico’, tant al programa especial com al web.

Últimes notícies de les eleccions a Barcelona

18:56
   

Segueix la nit electoral a betevé  

Fins aquí el seguiment en directe de la jornada electoral. Podràs continuar informat sobre l’actualitat de les eleccions municipals del 2023 a Barcelona en aquesta pàgina. Hi trobaràs totes les dades sobre l’escrutini i l’última hora sobre els comicis d’aquest 28-M. 

18:51
   

El PP es prepara per viure la nit electoral  

Últims preparatius del PP en un hotel cèntric de la Gran Via de les Corts Catalanes per viure la nit electoral. De moment, ja hi ha arribat el número dos del partit, Juan Milián, i diferents membres de la campanya electoral dels populars. El cap de llista, Daniel Sirera, està previst que hi arribi cap a dos quarts de vuit.  

PP nit electoral

18:46
   

Nou Barris i Sant Andreu, on més baixa la participació 

On més ha disminuït la participació a les 18 h és a Nou Barris i a Sant Andreu. A Nou Barris hi han votat el 42,4 % dels electors; és a dir, 4,57 punts percentuals menys que el 2019. La xifra és similar a Sant Andreu, on han votat més persones, el 49,4 %, però uns 4,17 punts percentuals menys. 

18:36
   

Una incidència allarga la jornada d’un col·legi electoral d’Hostafrancs fins a les 21.15 h

Un problema amb les claus de l’edifici ha endarrerit una hora i quart l’inici i el final de la jornada electoral a l’Institut Escola Arts, un dels col·legis electorals d’Hostafrancs. Un fet que ha obligat a actuar els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, que n’han esbotzat la porta per obrir el centre.

18:19
   

La participació a Barcelona cau tres punts respecte al 2019 

Amb el recompte de totes les meses electorals, la participació a Barcelona a les 18 h s’ha situat en un 48,67 %, tres punts menys en comparació amb el 2019. A Catalunya, la participació és del 44,44 %, set punts menys que el 2019.  

18:09
   

Participació a Catalunya en les eleccions municipals 2023: 44,44% % fins a les 18 h

A les 18 h s’ha fet pública la primera dada de participació a Catalunya de les eleccions municipals 2023. El 44,44% % dels catalans cridats a votar aquest 28 de maig han exercit el dret de vot fins a aquesta hora, un 6,5 % menys que a les eleccions del 2019.

18:07
   

Participació de les eleccions municipals 2023 a Barcelona:  48,78 % fins a les 18 h 

Ja es coneix la participació a les eleccions municipals 2023 a Barcelona fins a les 18 h. El 48,78 %  dels barcelonins cridats a votar ja han exercit el seu dret a vot, un 3 % menys que als comicis de 2019. Són dades provisionals, en espera que el total de ciutadans que han anat a les urnes fins aleshores acabi corregint-se en els pròxims minuts.  

participacio eleccions municipals 2023 barcelona

17:54
   

Valents denuncia insults aquest 28-M

Valents ha presentat una denúncia per impugnar les meses del col·legi electoral de l’Escola Marta Mata, al barri del Verdum de Nou Barris. El partit d’Eva Parera també denuncia insults a votants que estaven agafant les paperetes del partit al col·legi electoral situat al Centre Cívic el Carmel.

17:38
   

Quines diferències hi ha entre els resultats provisionals i els definitius? 

 Ens fixem en els resultats electorals: en quan i com es comptabilitzen els vots i en el procés que fa que els resultats provisionals s’elevin a definitius. Descobreix en aquest enllaç la diferència! 

16:56
   

Quan es constituiran els ajuntaments després de les eleccions?  

Els ajuntaments es constitueixen el vintè dia posterior a les eleccions, segons el calendari de la LOREG. Això ens situa, en aquesta ocasió, al dissabte 17 de juny. Si es produís algun recurs contra la proclamació, la constitució s’ajornaria 20 dies més, és a dir, el 7 de juliol. 

16:50
   

Votants que s’estrenen

Mentre alguns ja són veterans de les jornades electorals, d’altres s’estrenen per primera vegada en aquestes municipals. És el cas de la Ília Zaí. Només fa dos mesos que va apagar les espelmes dels 18 anys i diu que “li feia il·lusió poder exercir el dret a vot”

16:41
   

Vot en blanc, vot nul, vot útil i abstenció   

Sovint, pot haver-hi confusió sobre les diferències que hi ha entre el vot en blanc, el vot nul, el vot útil i l’abstenció. No totes aquestes accions tenen el mateix efecte en els resultats finals de les eleccions municipals, així que és important que sàpigues quines conseqüències té cada vot i per què.   

T’expliquem les diferències entre el vot en blanc, el nul, l’útil i l’abstenció. 

16:15
   

El sondeig de les eleccions a Barcelona

Les últimes enquestes abans del 28-M dibuixaven un escenari molt igualat amb Ada Colau, Jaume Collbonii Xavier Trias encapçalant els resultats, mentre que Ernest Maragall es perfilava com la quarta força. A partir de les 20 h és publicarà el sondeig a peu d’urna que elabora GESOP per a betevé i ‘El Periódico’. Vols saber com es fa aquest sondeig? Aquí tens tota la informació!

sondeig eleccions Barcelona 2023

16:00
   

Vols saber els resultats històrics de les eleccions municipals a Barcelona? 

 Els primers comicis després de la dictadura franquista es van celebrar el dimecres 3 d’abril del 1979. Des d’aleshores, i tal com marca la llei electoral (LOREG), s’han celebrat cada quatre anys. Si tens curiositat per saber quins han estat els resultats de Barcelona de totes les eleccions municipals celebrades fins a l’actualitat, mira aquí les dades i gràfics. 

 

15:50
   

Enquestes a peu d’urna de les eleccions municipals 2023: Quins sondejos hi haurà a les 20 h?

Són diverses les enquestes a peu d’urna de les eleccions municipals 2023 que es publicaran i difondran a partir de les 20 h. Aquests sondejos permetran tenir una primera aproximació dels resultats del 28-M que podran acabar resultant quan finalitzi l’escrutini. En aquest enllaç et detallem les enquestes a peu d’urna que hi haurà aquest diumenge amb motiu de les eleccions municipals 2023.

15:41
   

La nit electoral de Barcelona a betevé 

A partir de les 19 h comença un programa especial en directe amb tots els resultats de les eleccions de la ciutat al minut, l’escrutini a temps real, l’ambient als col·legis electorals i l’anàlisi del que passi la nit del 28-M. Tota la informació, aquí. 

programa beteve nit electoral eleccions municipals 2023 barcelona

 

15:35
   

Com votar si ets membre d’una mesa electoral? 

Els electors tenen una cita amb les urnes per les eleccions municipals 2023 a Barcelona. És possible que els comicis d’aquest 28 de maig coincideixin amb la teva jornada laboral o amb l’obligació de formar part d’una mesa. Ja t’hem explicat com votar a les eleccions municipals si treballes, però què passa si t’han designat membre d’una mesa? Com i quan podràs introduir la papereta a l’urna? 

Et detallem què has de fer en aquesta situació. En qualsevol cas, no t’has de preocupar perquè tens el dret a vot garantit. 

ambient votacions

15:25
   

Sarrià-Sant Gervasi, l’únic districte de la ciutat on puja la participació 

A diferència de la resta de la ciutat, a Sarrià-Sant Gervasi la participació ha pujat respecte els comicis del 2019. De fet, fins a les 14 h s’ha registrat la dada més alta des de les eleccions municipals del 1995. En aquest districte, ja ha votat un 35,5 % del cens, mig punt més que fa quatre anys (35,1 %). 

15:18
   

Nou Barris, el districte on més cau la participació abans de les 14 h a Barcelona el 2023 | GRÀFIC

Les eleccions municipals 2023 a Barcelona i el conjunt de Catalunya ja estan en marxa i a les 14 h s’han conegut les primeres dades de participació d’aquest 28-M. Al conjunt de la ciutat, un 34,5 % del cens ja ha votat, però a betevé hem posat la lupa en les dades dels districtes. I una de les xifres destacades és que Nou Barris ha estat el districte on més ha caigut la participació respecte el 2019. Fins a les 14 h havien votat un 30,9 % dels electors, uns 2 punts menys que les darrers eleccions municipals (32,7 %).

participacio eleccions municipals 2023 barcelona districtes

 

15:12
   

L’expresident de la Generalitat, Artur Mas, vota a l’Escola Pia Balmes

Al col·legi electoral de l’Escola Pia Balmes, al barri de Sant Gervasi Galvany, també hi ha votat l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, poc després de les 13.30 h. Ho ha fet acompanyat de la seva dona, Helena Rakòsnik. En aquest col·legi, també hi ha votat a les 11 del matí el candidat d’ERC a l’alcaldia, Ernest Maragall. 

15:01
   

Queden 5 h perquè tanquin les urnes: Encara no saps a qui votar?

Investigadors de la UPF i de la UOC han creat Decidir BCN, una enquesta que et recomana qui pots votar a les eleccions municipals. A través d’un qüestionari pots veure quins partits polítics s’apropen més a les teves preferències: així és com funciona Decidir BCN. 

14:56
   

Fins a quina hora es pot votar el 28 de maig a les eleccions municipals 2023? 

La ciutadania està cridada a votar a les eleccions municipals 2023 de Barcelona aquest 28 de maig. Al llarg de tot el dia, els col·legis electorals estaran oberts perquè els votants puguin triar el seu candidat a l’alcaldia de la ciutat. Si encara no has depositat el teu vot, tens temps per fer-ho fins a les 20 h.  

14:46
   

Porra de les eleccions municipals 2023 a Barcelona: Com creus que quedarà l’Ajuntament el 28-M?  

Ha arribat el moment de fer la porra de les eleccions municipals del 2023 a Barcelona. Juga amb l’eina de betevé i representa-hi la teva predicció sobre com es repartiran els 41 regidors de l’Ajuntament després dels comicis del 28-M. Qui guanyarà? Quins partits entraran dins del consistori i qui en quedarà fora? Fes la teva porra particular amb la teva predicció de resultats del 28-M tantes vegades com vulguis! També la pots compartir a xarxes amb el hashtag de #municipals2023betevé.  

14:36
   

Les Corts, el districte amb més participació fins a les 14 h  

El districte amb una participació més alta és les Corts, amb un 37,4 %, seguit de l’Eixample, amb un 36,5 %. El districte que menys ha votat és un clàssic: Ciutat Vella, amb el 28 %. 

14:26
   

Quina és la participació a Catalunya fins les 14 h? 

A les 14 h s’ha fet pública la primera dada de participació a Catalunya de les eleccions municipals 2023. El 32,27 % dels catalans cridats a votar aquest 28 de maig han exercit el dret de vot fins a aquesta hora, més de tres punts percentuals per sota del 2019.

14:23
   

Participació de les eleccions fins a les 14 h: 34,5 % 

Ja es coneix la participació a les eleccions municipals 2023 a Barcelona fins a les 14 h. El 34,5 % dels barcelonins cridats a votar ja han exercit el seu dret a vot. Tota la informació sobre la participació, en aquest enllaç. 

13:48
   

A punt de conèixer la participació de les eleccions fins a les 14 h

Aviat es donarà a conèixer la participació a les eleccions municipals 2023 a Catalunya fins a les 14 h. Seran dades provisionals, en espera que el total de ciutadans que han anat a les urnes fins aleshores acabi corregint-se en els pròxims minuts. Segueix tota la informació, aquí. 

13:14
   

Puja la participació al Mercat de Sant Antoni 

Entre un 25 i un 30 % de les persones cridades a votar al col·legi electoral que hi ha al Mercat de Sant Antoni ja hi ha anat per dipositar la butlleta a l’urna. 

12:17
   

Aragonès fa una crida a la participació “de tota la ciutadania”: “Els ajuntaments són importants per al present i el futur” 

 El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a la participació “de tota la ciutadania” i espera que els nous consistoris es posin a treballar “ben aviat” per millorar les condicions de vida de la població. “Els ajuntaments són molt importants per al present, per a les transformacions que s’han de fer, i per al futur”, ha afirmat. El cap de l’executiu català ha anat a votar cap a quarts d’onze del matí d’aquest diumenge a l’Institut Joan Coromines, a Pineda de Mar, acompanyat de la seva dona i la seva filla.  

12:10
   

Anna Grau, l’última alcaldable a votar 

La candidata de Ciutadans a l’alcaldia, Anna Grau, ha sigut la darrera a votar des de l’Ajuntament de Barcelona. Ho ha fet quan passaven uns minuts de les 12 del migdia acompanyada de Carlos Carrizosa, president de la formació taronja al Parlament. 

11:39
   

Eva Parera ja ha votat des del Departament d’Educació 

A quarts de 12, l’alcaldable de Valents ha exercit el seu dret al vot des del Departament d’Educació. Eva Parera ha estat acompanyada per persones de la seva formació política.

11:33
   

Obertura amb normalitat dels col·legis electorals 

Segons la consellera del govern Laura Vilagrà, a les 9 h els col·legis electorals s’han pogut constituir sense incidències significatives i a les 10 h ja estaven obertes totes les taules. Només hi hagut algun retard “habitual” per l’endarreriment en l’arribada d’algun membre de la mesa, algun pany forçat del col·legi electoral o per haver de retirar la propaganda electoral propera a la ubicació de votació.  

 

11:24
   

Jordi Pujol vota al col·legi d’Eva Parera 

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol ha votat al mateix col·legi electoral d’Eva Parera, candidata de Valents. Pujol ha entrat al col·legi cap a dos quarts de dotze. 

11:15
   

El candidat de Vox vota a la UB 

El candidat de Vox, Gonzalo de Oro Pulido, ja ha votat a la Facultat de Dret de la UB. En aquests comicis la formació es marca com a objectiu entrar per primera vegada a l’Ajuntament.  

11:03
   

Ernest Maragall ha exercit el dret al vot des de l’Escola Pia Balmes 

El candidat a l’alcaldia d’ERC ja ha votat des del barri de Sarrià – Sant Gervasi. Cap a les 11 del matí ho ha fet a l’Escola Pia Balmes davant de molta expectació. Ernest Maragall ha arribat acompanyat per la seva dona.

 

10:54
   

Daniel Sirera ja ha votat al Mercat del Ninot 

Des de l’Antiga Esquerre de l’Eixample, el cap de llista del PP, Daniel Sirera, ha votat cap a quarts d’11 del matí des del Mercat del Ninot acompanyat de la seva dona.  

 

10:40
   

Xavier Trias vota des de Sant Gervasi – Galvany 

El cap de llista de Trias per BCN és el primer alcaldable a votar des del districte de Sarrià – Sant Gervasi. Ho ha fet cap quarts d’onze del matí des del Mercat de Galvany.  

10:23
   

La candidata de la CUP vota a Nou Barris 

La candidata de la CUP, Basha Changue , ja ha votat a l’Escola Marta Mata, a Nou Barris. Ho ha fet cap a les 10 h del matí. La CUP, en aquestes eleccions es juga tornar a tenir representació a l’Ajuntament. Changue ha fet una crida a la participació.

10:15
   

Ada Colau ja ha votat a La Sedeta 

L’alcaldessa i candidata a la reelecció per Barcelona en Comú, Ada Colau, ha estat una de les alcaldables més matineres en exercir el seu dret a vot. Colau ja ha votat a l’Institut a Sedeta, al barri del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Ho ha fet cap a les 10 del matí acompanyada de la família, amb el seu marit i els seus dos fills. 

09:56
   

Expectació mediàtica a La Sedeta

Degoteig de votants al col·legi electoral de l’Institut La Sedeta, al barri del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Està previst que l’alcaldessa i candidata a la reelecció per Barcelona en Comú, Ada Colau, hi voti cap a les 10 del matí. Desenes de mitjans de comunicació esperen que l’alcaldable dels comuns dipositi la papereta a l’urna d’una de les meses per capturar la imatge de la votació.

09:35
   

Jaume Collboni, el més matiner a votar 

El candidat del PSC ha sigut el primer alcaldable a exercir el seu dret a vot. Ho ha fet puntual a les 9.30 h a l’Escola Grèvol, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou. Ho ha fet acompanyat de la seva germana i els nebots.

09:33
   

Arriben els vots per correu 

En alguns col·legis electorals ja han arribat els vots per correu. Personal de Correus s’ha encarregat de portar-los. A més, també s’enduen les actes de constitució de les meses i el rebut de cobrament dels membres de la mesa. A tot Catalunya més de 80.100 catalans han sol·licitat el vot per correu. 

09:00
   

Obren els col·legis electorals 

Ja són les 9 h, l’hora d’obertura dels col·legis electorals. A Barcelona hi ha 301 espais de votació. Els col·legis estaran oberts fins a les 20 h, quan començarà el recompte de vots. Els resultats es coneixeran a mesura que avanci la nit. Aquests comicis, segons les enquestes, arriben més ajustats que mai i amb un desenllaç incert.  

08:33
   

Quina és la millor hora per anar a votar?

És difícil dir una hora específica en la qual és millor anar a votar el 28 de maig. Ara bé, hi ha diverses recomanacions generals i circumstàncies que has de tenir en compte. Per exemple, si vols evitar les cues, descarta anar-hi quan obrin els col·legis i aprofita el migdia.  

08:20
   

301 col·legis electorals

A la ciutat hi ha un total de 301 col·legis electorals, 30 més que en les municipals del 2019, amb un total de 1.068 seccions censals. T’oferim un mapa interactiu amb tots els col·legis electorals a Barcelona aquest 28-M. 

08:01
   

Porra de les eleccions del 28-M

Com creus que quedarà l’Ajuntament després de la jornada electoral d’avui? Juga amb l’eina de betevé i representa-hi la teva predicció sobre com es repartiran els 41 regidors de l’Ajuntament. Qui guanyarà? Quins partits entraran dins del consistori i qui en quedarà fora? Fes la teva porra particular.

07:55
   

A punt per a la constitució de les meses 

A les 8h els titulars de les meses estan convocats als col·legis per poder constituir-les abans de l’obertura. Si es presenten tots o els suplents poden cobrir les absències que puguin produir-se, les meses quedaran automàticament constituïdes (un president i dos vocals) i podran començar a recollir vots a partir de les 9 h. 

07:48
   

On voten els candidats a l’alcaldia?

Aquest diumenge totes les mirades se centraran en els candidats a l’alcaldia.  Al llarg del matí Ernest Maragall, Ada Colau, Jaume Collboni, Xavier Trias, Daniel Sirera, Anna Grau i Eva Parera votaran als seus col·legis i després compareixeran davant dels mitjans de comunicació per fer balanç de les primeres hores de la jornada electoral. Consulta en aquesta pàgina on vota cada candidat

07:40
   

Seguiment del 28-M a betevé

Bon dia! Comencem el seguiment, minut a minut, de la jornada electoral del 28-M a Barcelona. Des d’aquí us explicarem tot el que passi a la ciutat al llarg del dia.