Les eleccions municipals 2019 a Barcelona seran el 26 de maig. Tots els partits amb representació a l’Ajuntament ja han decidit els candidats i ja han presentat les llistes electorals. A les municipals, després que s’hagin proclamat les llistes oficials, hi haurà un total 24 candidatures. Repassem quins noms es veuran les cares a les urnes per accedir a l’alcaldia de Barcelona. I si prefereixes saber quins són els candidats a les eleccions europees 2019, també els pots conèixer aquí.

candidats eleccions municipals 2019 barcelona

Ada Colau (BComú)

L’alcaldessa, Ada Colau, optarà a la reelecció. Només quatre dels 11 regidors de BComú repeteixen entre els 10 primers llocs, i entren com a novetat el comissionat de Cultura, Joan Subirats (2), l’exregidor del PSC i actual gerent municipal, Jordi Martí (5), i la diputada al Congrés, Lucía Martín (6). Les baixes d’última hora de Gala Pin i Mercedes Vidal han obligat a refer la llista, que incorpora Jordi Rabassa (8) i Marc Serra (9).

La periodista Cristina Fallaràs tanca la candidatura, al costat de Vicky Peña, el músic Quico Pi de la Serra i l’activista antifranquista Maria Salvo. Colau aspira a revalidar la victòria i obtenir millors resultats que al 2015, que es va quedar amb 11 regidors. La candidata de BComú diu que necessita un segon mandat per consolidar “l’agenda de canvi”.

Joaquim Forn (JxC)

Al gener va fer pública des de la presó de Lledoners la seva candidatura a l’alcaldia de Barcelona. Joaquim Forn relleva Neus Munté, que el maig del 2018 va guanyar les primàries del PDeCAT per ser alcaldable. Elsa Artadianirà de número dosMunté és la número tres i Ferran Mascarell, que s’havia postulat per ser candidat, finalment serà el número quatre. A la llista hi ha també Albert Civit (5), gerent d’Urbanisme en el mandat de Xavier Trias. L’exalcalde tanca la candidatura.

Joaquim Forn, en presó preventiva des del novembre del 2017 per la causa de l’1-O, va anunciar la seva candidatura pocs dies abans de ser traslladat a la presó de Soto del Real, a Madrid. Des de mitjan mes d’abril afronta al Tribunal Suprem el judici del procés, “convençut de la meva innocència”. El 14 de febrer va declarar com a processat.

Joaquim Forn

Manuel Valls (BCN Canvi – Cs)

Ciutadans va oferir l’abril del 2018 a l’ex-primer ministre francès ser el cap de llista a Barcelona. Després de pensar-s’ho durant mesos, al setembre va acceptar, però no sota la marca de cap partit com un candidat independent. Després de canviar dues vegades de nom, la candidatura es dirà Barcelona pel Canvi – Ciutadans. A banda de la formació taronja, té el suport de Lliures i UPyD.

Manuel Valls té de número dos María Luz Guilarte, diputada de Cs al Parlament, i en el tres hi ha l’exalcalde socialista de l’Hospitalet Celestino Corbacho. L’ex-militant d’Unió Eva Parera serà al quatre. Entre els 23 primers noms de la candidatura, la meitat són membres de Cs, entre els quals hi ha els regidors Paco Sierra (5) i Marilén Barceló (6). En la presentació del llibre ‘Barcelona, vuelvo a casa’, que recull la seva trajectòria política, es va definir com “el candidat de les elits”.

Manuel Valls presenta Barcelona, Capital Europea

Ernest Maragall (ERC)

Sense cap altre rival, va guanyar les primàries d’ERC a l’octubre. Substitueix Alfred Bosch, que també va guanyar unes primàries al març però va renunciar a ser cap de llista perquè el partit va demanar a Ernest Maragall que ho fos. Acumula una llarga trajectòria a l’Ajuntament en els mandats de Pasqual Maragall i Joan Clos. En la presentació oficial com a candidat va reivindicar-se com la màxima garantia per barrar el pas a la dreta a Barcelona.

Maragall s’ha desmarcat d’una llista unitària independentista i ha apostat per una candidatura amb les sigles d’ERC. En el número dos ha fitxat l’ex-diputada dels comuns Elisenda Alamany, i en el tres hi haurà l’economista Miquel Puig. En la candidatura hi repeteixen els regidors actuals a l’Ajuntament Montse Benedí (4), Jordi Coronas (5) i Gemma Sendra (7). En el sis hi ha la diputada al Parlament Eva Baró.

Ernest Maragall

Jaume Collboni (PSC)

No li van caldre les primàries perquè només s’hi va presentar ell. Per això, l’abril del 2018 el PSC va proclamar Jaume Collboni com a candidat a l’alcaldia de Barcelona. Juntament amb Colau, són els dos únics que repetiran. Com a novetat, a la llista ha incorporat en el número dos l’advocada Laia Bonet, que va ser rival de Collboni a les primàries del 2014.

En el número tres, el candidat socialista ha fitxat l’exregidor Albert Batlle, que va ser director general de la policia (2014-2017). Collboni manté en el número quatre la regidora Montserrat Ballarín, i en el cinc, l’exregidor i excomissionat d’Esports, David Escudé. El PSC  ha descartat sumar-se a la plataforma de Manuel Valls, tot i la insistència de l’ex-primer ministre francès perquè ho facin.

El president del Grup Municipal del PSC Jaume Collboni

Josep Bou (PP)

Empresari del sector flequer, és el candidat independent del PP. Josep Bou pren el relleu d’Alberto Fernández Díaz, que deixarà l’Ajuntament a finals de mandat després de 27 anys com a regidor. El cap de llista del PP ha rebutjat integrar-se a la llista de Manuel Valls, però no renuncia a donar-li suport després de les eleccions per fer-lo alcalde.

L’exregidor Óscar Ramírez és el número dos de la candidatura. En els primers 10 llocs de la llista ha optat majoritàriament per persones no militants del PP, representants d’entitats espanyolistes com Espanya i Catalans o la Coordinadora de Tabarnia. Abans de fer pública la candidatura va presidir Empresaris de Catalunya, una associació contrària a la independència.

Josep Bou

Anna Saliente (CUP)

La formació anticapitalista ha escollit una dona com a alcaldable per Barcelona a les eleccions municipals del 2019: serà l’activista del Baix Guinardó Anna Saliente, després de sotmetre-ho a votació a les bases. En segon i tercer lloc hi haurà Jordi Magrinyà, cap de premsa de la CUP Capgirem Barcelona aquest mandat, i Marga Olalla. La resta de persones de la llista són Marc Cerdà, Alba Sanjurjo, de Leo Bejarano, Roser Vime i Alfons Romero.

Cap dels tres regidors actuals (Eulàlia Reguant, Maria Rovira i Pere Casas) no repetirà a la llista del 2019. La CUP de Barcelona ha descartat entrar en una candidatura unitària independentista.

Anna Saliente CUP

Jordi Graupera (Barcelona és Capital-Primàries)

Va guanyar per àmplia majoria les Primàries Barcelona, una votació que ell mateix va impulsar i que ha coordinat l’ANC per triar el candidat d’una llista independentista. Jordi Graupera va obtenir uns 7.700 vots, més del 50 %, resultats que el van proclamar directament candidat. Ha pogut escollir els números 2, 3, 5 i 7 de la llista. En la segona volta, a finals de desembre, es va imposar Adrià Alsina que ocuparà el número 4 de la candidatura.

Cap formació independentista no ha acceptat sumar-s’hi, amb l’excepció de Demòcrates i Solidaritat.

Jordi Graupera primàries

Altres candidats a l’alcaldia de Barcelona

Hi ha altres formacions o plataformes que també concorren a les eleccions municipals de Barcelona 2019:

  • Força Ciutadana (FC’s): Karl Jacobi
  • Actua (PACT): Núria González
  • PACMA: Ana Bayle
  • Convergents (CNV): Teresa Pitarch
  • Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC): Alejandro de la Fuente
  • Partit Família i Vida (PFiV): Ramon Casals
  • Falange Española de las JONS (FE de las JONS): Manuel Andrino
  • De Centro Izquierda de España (dCIDE): Juan José Ibáñez
  • Escons en Blanc (EB): Sylvia Torras
  • Per un Món Més Just (PUM+J):  Marius Lucien
  • Partit Llibertari (P-LIB): Rafael Caballero
  • Nosotros Partido de la Regeneración Social (NPRS): Luis Javier Muñoz
  • Els Verds Ecopacifistes (EVE): Josep Lluís Freijo
  • Vox: Ignacio Garriga
  • Barcelona Ets Tu (BCN ETS TU): Daniel Vosseler (finalment no s’ha proclamat)
  • Partido Demócrata Social Jubilados Europeos (PDSJE): Silvia Lazausa
  • Unidos Sí: Julio Antonio Villacorta

[vc_section][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”llistes eleccions municipals 2019″ font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]