Ernest Maragall és el “possible candidat” a ser alcaldable per Barcelona per a les eleccions del 2019 després de la renúncia d’Alfred Bosch.

Economista i polític català, Ernest Maragall va ser militant i fundador del Partit dels Socialistes de Catalunya. Maragall va començar la seva carrera política a l’Ajuntament de Barcelona i va ser la mà dreta del seu germà Pasqual Maragall en la seva última etapa a l’alcaldia. Al consistori va treballar en diverses tasques a l’Institut Municipal d’Informàtica, com a president de l’Institut Municipal d’Hisenda i fent de vicepresident de l’Institut Municipal d’Educació. Des del 1995 va exercir com a regidor d’Hisenda i de la Funció Pública i com a president del Consell del Districte de Sant Andreu. Durant l’alcaldia de Joan Clos també va assumir la funció de regidor de Presidència el 1999 i el 2001 va passar a fer de portaveu del govern municipal durant dos anys.

El salt al Palau de la Generalitat

Durant el tripartit d’esquerres al govern català, l’any 2003 va ser nomenat secretari de govern de la Generalitat i entre el 2006 i el 2010 va ser el titular de la conselleria d’Educació. Tot i que Ernest Maragall havia estat membre de l’executiva del PSC des del 1977, el 2012 va deixar el seu càrrec i també va renunciar al seu lloc a la Comissió Executiva del partit.

La nova etapa

L’esclat del procés sobiranista i les discrepàncies internes dels socialistes va acabar amb la renúncia de Maragall, que aquell 2012 va fundar el partit socialdemòcrata i independentista Nova Esquerra Catalana. I, dos anys més tard, es va unir a la plataforma Moviment Catalunya, formada per dissidents del PSC.

Incorporació a ERC

El 2014 Maragall es va unir a Esquerra Republicana, va sortir escollit com a eurodiputat i el 2015 va tancar la llista d’Alfred Bosch a les municipals de Barcelona. Ja el 2017 va esdevenir diputat d’Esquerra al Parlament de Catalunya. I des del 2018 ocupa el càrrec de conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del govern de Quim Torra a la Generalitat.