Manuel Valls ha anunciat aquest dimarts que es presentarà a les eleccions municipals de Barcelona de l’any vinent: “Vull ser el pròxim alcalde de Barcelona”, ha dit en un acte públic al CCCB.

Tot i haver rebut la proposta inicial per presentar-s’hi de mà de Ciutadans, Valls ha proposat fer “una plataforma ciutadana transversal” que tingui “Barcelona com a únic eix”. Ha assegurat que “la plataforma no tindrà motxilles”.

L’ex-primer ministre francès ha dit que “no estic en contra dels partits” i, de fet, ha assegurat que espera rebre el suport d’altres formacions a banda de Cs (un missagte indirecte a PSC i el PP). També ha marcat perfil propi: “Soc un home d’esquerres amb valors republicans, però soc un candidat independent”, ha dit.

“Hem de recuperar Barcelona”

Manuel Valls ha assegurat que el seu objectiu és “recuperar Barcelona amb una millor gestió”. Ha alertat que “Barcelona té un problema greu, s’està degradant” i ha carregat contra el govern d’Ada Colau pels problemes d’inseguretat que, diu, han viscut aquest estiu el Raval i la Barceloneta.

De fet, Valls ha centrat bona part de la seva anàlisi de la ciutat en qüestions relacionades amb la seguretat (narcopisos, “top manta”, invicisme…) i ha advertit: “Seré més ferm que mai contra la violència”. També ha posat en dubte la gestió de l’habitatge i del turisme del govern municipal.

No a una capital de “república imaginària”

L’ex-primer ministre francès, que ha encapçalat manifestacions constitucionalistes, també s’ha referit a la política d’àmbit català. En aquest sentit, ha alertat que “Barcelona pateix els efectes del procés” i ha defensat que “la ciutat es mereix ser governada per ella mateixa”.

Valls ha rebutjat la “imatge de Barcelona com a capital d’una república imaginària” tal com —ha dit— fan els independentistes. Per això ha mantingut que ha de ser “una ciutat contemporània” i un “punt de trobada i de convivència”.

“Passi el que passi, em quedaré”

Davant d’un centenar de persones que estaven convidades a la presentació de la candidatura (entre les quals hi havia la seva germana, Giovanna Valls), Valls ha dit que fa “un acte de fe amb Barcelona, no un sacrifici”.

Per això ha sentenciat que “passi el que passi, em quedaré. Soc barceloní”. També ha explicat que té relació amb la ciutat des que va néixer i que la vocació política li ve de família. De fet, Valls ha explicat que aquesta setmana renunciarà a tots els càrrecs públics que té a França.

Manuel Valls, una candidatura cuita a foc lent entre incògnites

La possibilitat que Valls optés a l’alcaldia de Barcelona es remunta a l’abril, quan Albert Rivera va oferir-li ser l’alcaldable de Ciutadans en substitució de Carina Mejías. Des d’aleshores, l’ex-primer ministre francès havia mantingut la incertesa sobre què faria i com ho faria.

L’únic anunci en ferm que havia fet abans de proclamar-se alcaldable és que aquest curs farà de professor a ESADE per impartir classes al Grau en Dret; concretament, a l’assignatura Processos Migratoris i Geografia Urbana.

Darrerament, Valls també s’ha deixat veure per Barcelona en diverses ocasions. L’última, a través de Twitter i poques hores abans de fer pública la seva candidatura: ha publicat una fotografia davant de la casa familiar dels Valls, a Horta.

Carina Mejías: “Sort i encerts”

En acabar l’acte al CCCB per presentar-se com a candidat a ser alcalde, la líder de Cs a l’Ajuntament, Carina Mejías, -que no ha assistit a la presentació- ha adreçat un missatge a Valls a través de les xarxes socials. “Sort i encerts!”, li ha desitjat.