Les eleccions municipals 2019 ja són aquí. Quin candidat aconseguirà l’alcaldia de Barcelona després de les votacions del 26-M? Vivim aquí, minut a minut, des de peu de carrer, com es desenvolupa la jornada electoral als col·legis i punts de votació, així com també ho viuen els candidats. Posem també l’ull al trancurs de les votacions per a les eleccions europees 2019. 1.144.259 barcelonins estan cridats a les urnes per decidir qui governarà Barcelona els propers quatre anys i com es configurarà el ple municipal, format per 41 regidors.

Vivim aquí, el minut a minut de la jornada, i a partir de les 20 h, es farà públic el sondeig de betevé farà i començarà l’escrutini. Els resultats de les eleccions municipals 2019 es podran seguir aquí.

18:51
   

Finalitza el minut a minut de la jornada electoral. Comença el minut a minut de l’escrutini

Moltes gràcies per haver-nos seguit durant la jornada electoral. A partir d’ara, podeu seguir el minut a minut de l’escrutini de les eleccions municipals i europees.

18:25
   

La participació a les europees, similar a la de les municipals

La participació a les eleccions europees ha superat ja el 50 %. A les 18 h, han votat a la ciutat el 51,71 %, més de 13 punts que l’any 2014.

18:11
   

La participació supera el 50 %

Les dades de participació a les eleccions municipals a les 18 h assenyalen un increment que supera el 5,5 % respecte als comicis del 2015. Fins ara, han votat un 51,98 % dels electors.

17:48
   

Com es fa un sondeig?
A les 20 h, quan tanquen els col·legis i encara no es coneixen les primeres dades d’escrutini, és quan es publiquen els sondejos electoralsUn sondeig és una enquesta feta a peu d’urna que permet conèixer, de primera mà, el vot dels ciutadans per tal de fer-ne les estimacions. Avui, a betevé publicarem el sondeig de les eleccions municipals.

16:15
   

La participació a les eleccions europees, a l’alça

La participació a les eleccions europees s’ha incrementat prop d’un 8 % respecte dels últims comicis, el 2014. A les 14 h hi havien participat el 27,33 % fa cinc anys. Avui, ja arriba al 35,2 %.

14:55
   

De moment, puja la participació respecte a les municipals del 2015

Segons les primeres dades facilitades pel Ministeri de l’Interior, la participació de les eleccions municipals fins a les 14 h és de 35,32 %, 2,63 punts per sobre de les darreres municipals, l’any 2015. Fa quatre anys a les 14 h havien votat unes 380.000 persones, és a dir, el 32,69 % del cens.

En canvi, si la comparem la xifra d’aquest diumenge 26 de maig amb la participació que hi va haver en les eleccions generals del mes passat, el nombre de votants ha baixat notablement. El 28 d’abril les 14 h havien votat un 43,52 % dels barcelonins.

14:36
   

Joaquim Forn confia en un gran resultat

El candidat a l’alcaldia de Junts per Catalunya, Joaquim Forn, ha fet una piulada a Twitter en què ha assegurat que està passant la jornada des de la presó de Soto del Real amb “tranquil·litat i esperança”.

Forn ha celebrat que els col·legis estiguin plens de gent fent cua per votar, perquè “de nou donarem un exemple de civisme i democràcia”. També s’ha mostrat confiat que aconseguirà “un gran resultat”.

14:19
   

Arriba l’equador de la jornada electoral

La jornada electoral arriba a l’equador. El migdia és tradicionalment el moment del dia en què l’afluència als punts de votació baixa, i el personal de les meses (presidents i vocals) aprofiten per fer relleus per dinar.

14:01
   

Paperetes barrejades

A l’Institut Menéndez y Pelayo també han viscut una altra anècdota. Un dels apoderats ha explicat que s’han trobat a la cabina de vot secret que les paperetes de les candidatures Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i PSC estaven barrejades, i les han hagut d’endreçar de nou.

Cabina de vot secret el 26-M

13:46
   

Els nens ajuden pares i avis

El dret a vot es pot exercir a partir dels 18 anys, però això no ha impedit a molts infants participar també en aquesta jornada electoral. A l’Institut Menéndez y Pelayo, els presidents de les meses han explicat que gairebé totes les famílies demanen que siguin els més petits els encarregats d’introduir el vot a l’urna.

Nena introduint un vot a l'urna el 26-M

13:27
   

Confusió amb les urnes

El fet que la cita amb les urnes sigui doble, perquè són eleccions municipals però també europees, ha generat certa confusió entre alguns votants. Alguns han estat a punt d’introduir el sobre amb el vot per a les municipals a l’urna de les europees i a l’inrevés.

Urna amb vots el 26-M

12:59
   

L’Ohio de Barcelona, a Navas

El barri de Navas és l’Ohio de Barcelona, perquè és el que registra els resultats electorals més similars als globals de la ciutat, tal com passa als Estats Units amb l’estat d’Ohio. Per exemple, a les municipals del 2011 va guanyar Xavier Trias a Barcelona i també a Navas, a les de 2015, Ada Colau, va ser la candidata més votada a la ciutat i també al barri de Navas.

Un dels punts de votació en aquest barri és l’Institut Joan Fuster. Aquí la majoria de persones que han anat a primera hora han estat gent gran i des del migdia, ja s’hi estan acostant més joves.

Gent votant a l'Institut Joan Fuster el 26-M

12:45
   

Doble estrena per a l’Héctor

L’Héctor és un veí de Nou Barris que en aquest 26-M s’estrena doblement perquè són les primeres eleccions en què pot votar i li ha tocat estar en una mesa electoral com a vocal a l’Escola Timbaler del Bruc.

Héctor a la mesa

12:37
   

Jordi Graupera celebra arribar al 26-M sense “intermediaris clàssics”

El candidat de Barcelona És Capital, Jordi Graupera, ha votat a l’Agència Catalana de Residus. Després de fer-ho, s’ha felicitat perquè el seu partit ha arribat a les eleccions sense “intermediaris clàssics” i ha subratllat que no han necessitat els “poder fàctics” de la ciutat ni intermediaris de partits per explicar les seves idees als barcelonins.

Graupera ha fet una crida perquè els ciutadans votin per canviar “tota l’agenda del país”. El candidat ha afirmat que, en el seu cas, si ell arriba a poder governar, obrirà un nou espai polític i ha assegurat que en aquestes eleccions els barcelonins decidiran què volen fer “amb la capital del país els pròxims 30 anys”.

 

12:30
   

Alberto Fernández Díaz s’acomiada com a regidor

El popular Alberto Fernández Díaz també ha votat. Ho ha anunciat ell mateix a través d’una piulada al seu perfil de Twitter, en què ha assegurat que vota “el millor per Barcelona i Europa”.

Aquestes són les últimes municipals en què ho fa com a regidor de l’Ajuntament de Barcelona, ja que no es presenta a aquests comicis. El líder municipal dels populars ha estat regidor durant 27 anys i cap de llista en quatre ocasions.

12:28
   

L’última mesa a constituir-se, a Sant Adrià del Besòs

L’última mesa a constituir-se ha estat una de Sant Adrià del Besòs perquè no s’han presentat tots els membres, segons ha informat la Delegació del Govern espanyol a Catalunya. No obstant això, abans de les 10 h s’ha pogut constituir.

12:12
   

Col·legis electorals plens de votants

Aquesta hora alguns col·legis registren molta afluència de gent, com per exemple, l’Escola Manuel Zafra, al barri de Camp de l’Arpa del Clot. Els veïns d’aquest barri estan fent cua per poder exercir el seu dret a vot en aquests comicis municipals i europeus.

11:57
   

Normalitat en l’inici de la jornada electoral

La jornada electoral ha començat sense incidències destacades a Barcelona i també al conjunt de Catalunya. Ho han explicat en roda de premsa el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, i el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch. Bosch ha ha explicat que el 100 % de les meses estan constituïdes a Catalunya i ha fet una crida a la participació, perquè en les eleccions municipals i en les europees “es decideixen moltes coses”.

El conseller d’Interior ha dit que hi hagut incidències menors, com per exemple, que els presidents o presidentes de mesa d’algun col·legi electoral de l’àrea metropolitana sud de Barcelona i de les comarques d’Osona (Barcelona) i de l’Alt Camp (Tarragona) han ordenat retirar pancartes properes a alguns centres de votació.

11:36
   

Ernest Maragall diu que “és hora de gaudir de la jornada”

Ernest Maragall ha votat a l’Escola Infant Jesús, al barri de Sant Gervasi – Galvany a les 11.27 h després de la seva dona. L’alcaldable republicà ha afirmat que avui toca votar i que cal que ho facin “tants milions de barcelonins com sigui possible”.

Maragall ha confessat que se sent “democràticament exultant” perquè la ciutadania pot triar el seu equip. El candidat diu que té “ambició i compromís i un futur de dignitat”. També ha dit que és hora de gaudir de la jornada i, fins i tot, ha fet broma amb el número de mesa que li ha tocat, el 68: “Espero que sigui com al maig del 68 i que avui comenci alguna cosa nova”.

11:31
   

Cues al Timbaler del Bruc, a Nou Barris

Un dels col·legis electorals a Nou Barris és el Timbaler del Bruc, on ja s’estan produint les primeres cues.

Cues per votar al Timbaler del Bruc, a Nou Barris

11:23
   

Anna Saliente no ha votat a les europees

La candidata de la CUP, Anna Saliente, ha votat a les 11.10 h a l’Escola Mare Nostrum, i ha aprofitat per recordar que aquesta va ser una de les quatre escoles del barri d’Horta on va venir la Policia Nacional l’1 d’octubre. Acompanyada per al número dos de la llista, Jordi Magrinyà, i també el número quatre, Marc Cerdà.

La cupaire no ha votat a les europees i ho ha argumentat perquè “la Unió Europea no ens fa avançar cap a l’autodeterminació i els drets socials”. Saliente també ”ha animat la gent a participar” i “apostar per opcions valentes”.

11:17
   

Manuel Valls, el candidat que vota per primer cop a unes municipals de Barcelona

També ha votat el candidat de Barcelona pel Canvi – Ciutadans. Manuel Valls ho ha fet a les 11 h al Col·legi Sant Miquel, de l’Antiga Esquerra de l’Eixample. L’alcaldable ha assegurat que són “les eleccions municipals més importants de la història de la democràcia”.

Valls sha mostrat “orgullós de ser barceloní” i de poder votar i presentarse com a candidat en uns comicis en què de fet, s’estrena com a alcaldable i també com a votant en unes municipals de Barcelona. També ha assegurat que espera una alta participació perquè la ciutat demana un “canvi potent”.

11:13
   

Quim Torra anima els catalans a omplir les urnes de “vots per la llibertat”

El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha estat matiner a l’hora de votar i ha animat els ciutadans de Catalunya a votar “massivament” per omplir les urnes de Parlament europeu i dels municipis catalans de “vots per la llibertat”.

Torra s’ha mostrat confiat que els candidats a les europees presos o a l’estranger podran exercir en cas de ser elegits, però ha lamentat que no s’hagi pogut desenvolupar la campanya “en igualtat de condicions”, referint-se així a les dificultats dels polítics presos Quim Forn i Oriol Junqueras, respectivament, per defensar les seves candidatura des de la presó.

Quim Torra votant el 26-M

11:13
   

La targeta censal

La proximitat de les dues convocatòries electorals, les generals del 28 d’abril passat i les municipals i europees d’aquest diumenge, 26 de maig, ha fet que l’Administració hagi enviat una única targeta censal per a totes dues cites a les urnes. La mesura ha suposat un estalvi econòmic i ja es va advertir en l’anterior targeta censal.  

Per tant, si no l’heu rebuda a casa, no vol dir que no tingueu dret a vot. Simplement heu de votar a la mateixa mesa que els anteriors comicis. Aquells que no hagin conservat la targeta o bé que no l’hagin rebut, poden consultar el seu punt de votació en línia gràcies a un servei que s’ha habilitat a la seu electrònica de l’Institut Nacional d’Estadística.

Targeta censal

10:52
   

Ada Colau demana als barcelonins que “vagin a votar massivament”

La candidata de Barcelona en Comú que es presenta per revalidar el càrrec, Ada Colau, també ha votat ja. Ho ha fet cap a les 10.38 h al Centre Cívic la Sedeta, al Camp d’en Grassot.

L’alcaldessa ha dit que és un dia important i emocionant perquè s’ha de decidir com serà la Barcelona dels propers quatre anys. Per això, ha volgut enviar un missatge d’esperança. Ha assegurat que “la democràcia no es limita a votar però que és imprescindible” fer-ho. Per això, ha fet una crida als barcelonins perquè massivament votin amb alegria i esperança.

10:32
   

Josep Bou diu que “és el dia de la llibertat”

Josep Bou ha votat al Centre Cívic Vil·la Florida, al barri de Sant Gervasi – Bonanova, a les 10.10 h. En declaracions davant dels mitjans, el candidat del PP ha dit que avui “és el dia de la llibertat” i que espera que el govern que surti d’aquestes eleccions pensi en tots els barcelonins.

Sobre la darrera enquesta, que deixa els populars fora de l’Ajuntament, l’alcaldable ha assegurat que “s’han equivocat” i s’ha mostrat confiat que aconseguiran representació al consistori.

10:13
   

Elsa Artadi: “Serem la sorpresa”

La número dos de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha votat a les 10.02 h al Centre Cívic Pere Pruna, al barri de Sant Gervasi. Artadi ha demanat que tothom vagi a votar massivament perquè “tornem a fer història a les urnes”.

Artadi també ha tingut un record per als presos i els líders independentistes que són a l’estranger i ha dit que “voldríem que alguns ens acompanyessin i no hi poden ser”. També ha assegurat que “sempre som la sorpresa” i que més enllà de les enquestes, “l’únic resultat que val és el de les urnes”.

09:43
   

Collboni, l’alcaldable més matiner, diu que “està en joc el ser o no ser de Barcelona”

El candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni,  ha votat poc després de les 9.30 h del matí a l’Escola Mireia, al barri del Fort Pienc. El socialista ha destacat que en aquestes eleccions “la ciutat s’hi juga molt i el resultat és més obert que mai”. Collboni espera una participació massiva: “Està en joc el ser o no ser de Barcelona”.

09:27
   

L’Escola Drassanes obre tard

L’Escola Drassanes no ha obert portes puntual a les 9 h, sinó que ho ha fet amb 20 minuts de retard i això ha provocat que es formessin cues a l’exterior. És una de les poques incidències que s’han produït en l’inici d’aquesta jornada electoral, en què de moment, el que domina és la normalitat.

09:17
   

Els primers vots a les urnes

Amb la jornada electoral en marxa, els més matiners ja han exercit el dret a vot i les urnes comencen a omplir-se. Les urnes blanques amb els vots a les municipals i les urnes blaves amb els vots per a les europees.

09:01
   

Obren els col·legis

Arrenca la jornada electoral del 26-M en què els barcelonins decidiran com serà l’Ajuntament dels propers quatre anys. La ciutadania té una doble cita amb les urnes, són les eleccions municipals però també les europees.

08:54
   

Cues abans d’obrir portes

La jornada electoral està a punt de començar. D’aquí a pocs minuts, a les 9 h obriran els col·legis electorals i ja hi ha algunes cues en alguns punts de votació. És el cas de l’Escola Mireia, al carrer d’Ausiàs Marc, al barri del Fort Pienc.

08:44
   

Comencen a constituir-se les meses

El personal de les meses, presidents i vocals, i també apoderats i interventors dels diferents partits han estat els primers a arribar als punts de votació. A l’Institut Menéndez y Pelayo ja estan treballant en la constitució de les meses.

08:25
   

On vota cada candidat?

Durant la campanya hem seguit els alcaldables en diferents barris, però aquest diumenge cada candidat vota en un col·legi electoral. L’alcaldessa, Ada Colau, votarà al Centre Cívic la Sedeta, al Camp d’en Grassot. Al barri de Sant Gervasi – la Bonanova voten el candidat del PP, Josep Bou, i la número dos de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, al Centre Cívic Vil·la Florida i al Centre Cívic Pere Pruna, respectivament. 

Manuel Valls, candidat de Barcelona pel Canvi – Ciutadans, vota al Col·legi Sant Miquel, de l’Antiga Esquerra de l’Eixample, i el d’ERC, Ernest Maragall, a l’Escola Infant Jesús, a Sant Gervasi – Galvany. Finalment, la candidata de la CUP, Anna Saliente, votarà a l’Escola Mare Nostrum, al barri d’Horta.

07:56
   

1.144.259 barcelonins cridats a les urnes

En aquesta jornada, el cens electoral a Barcelona és de 1.144.259 persones. Per a les eleccions municipals, en total s’han imprès 16.390.000 paperetes de les 24 candidatures que s’han presentat en aquestes eleccions per Barcelona.

De cara a les eleccions europees, s’han imprès 16.406.500 paperetes blaves corresponents a les 32 candidatures que concorren als comicis.

07:45
   

271 col·legis electorals a Barcelona

La ciutat ho té tot preparat perquè a les 9 h del matí obrin els 271 punts de votació que hi ha repartits pels deu districtes. En total hi haurà un total de 1.434 meses de votació per a les eleccions municipals i europees d’aquest 26-M.

S’han repartit 1.875 urnes per exercir el dret a vot en les eleccions municipals i 1.875 urnes més per dipositar les paperetes corresponents a Europa. També s’han muntat 289 cabines de votació i s’han distribuït 44 kits de votació accessible en braille per a les persones cegues en 35 col·legis electorals.