Manuel Valls (Barcelona Capital Europea) ha celebrat la macrooperació policial contra els narcopisos a Ciutat Vella, però ha dit que demostra que hi ha un problema d’inseguretat a la ciutat i n’ha culpat l’alcaldessa, Ada Colau. “Si alguna cosa representa Colau i el seu equip són els narcopisos i el “top manta””, ha sentenciat Valls, que ha afegit: “jo vull acabar amb aquests problemes”.

Valls ho ha dit en la roda de premsa de presentació del llibre Barcelona, vuelvo a casa, que recull la seva trajectòria política i el retorn a la seva ciutat natal per aspirar a ser-ne l’alcalde. El candidat a l’alcaldia ha dit que Colau “no ha sabut controlar” els problemes de seguretat i que “Barcelona ha deixat de ser una ciutat segura i neta”. Ha admès que no hi ha una solució màgica per combatre la inseguretat, però ha dit que a l’alcaldessa li ha faltat voluntat.

“Ser republicà no és oposar-se a la monarquia”

Manuel Valls s’ha referit també a l’intercanvi de tuits entre ell i Ada Colau arran de la reprovació al rei Felip VI que va acordar el ple de l’Ajuntament i que ell va criticar. En els tuits, Valls deia que l’alcaldessa “no era de fiar” i Colau li replicava que costava fiar-se d’un republicà “que s’ha tornat monàrquic”. A tot això, Valls ha valorat: “ser republicà avui no és oposar-se a la monarquia; és oposar-se a la tirania”.

Si perd, es quedarà a l’oposició

El candidat a l’alcaldia ha volgut tallar d’arrel qualsevol sospita sobre el seu futur si no guanya les eleccions municipals. “Passi el que passi em quedaré, com a alcalde o com a regidor”, ha sentenciat. Valls no ha donat cap nom de qui l’acompanyarà a la llista, que ha dit que serà paritària i amb gent de Cs, del catalanisme moderat, socialistes i persones independents, amb representació dels barris.

“El candidat de les elits? Sí, ho sóc”

El llibre Barcelona, vuelvo a casa s’ha presentat aquest dilluns al vespre a l’Auditori, en una conversa entre Manuel Valls i el polític i novel·lista Mario Vargas Llosa. A l’acte hi han assistit tots els regidors de Cs a l’Ajuntament, amb Carina Mejías al capdavant. També hi havia diputats de Cs al Parlament com Carlos Carrizosa o Sonia Sierra. A més, el regidor Daniel Mòdol (PSC) hi ha anat a títol personal.

En el seu discurs, Valls s’ha referit a l’acusació que Colau va fer-li al setembre en què li va dir que era el candidat de les elits. “Sí, ho sóc, sóc el candidat de totes les elits, les d’avui i les de demà”, ha afirmat. Al seu torn, Vargas Llosa ha qualificat el nacionalisme de “tòxic mortal” i que “juntament amb la religió és el que més morts ha provocat”.