Amb 7.715 vots, el filòsof i periodista Jordi Graupera ha guanyat les Primàries Barcelona en la primera ronda. No en caldrà una segona. Molt lluny ha quedat el segon candidat més votat, Adrià Alsina, exmembre del secretariat de l’ANC, que ha obtingut 1.933 vots.

Alsina, número 2 ?

En obtenir més d’un 50% dels vots, segons el reglament de les primàries, Graupera pot escollir els números dos, tres, cinc i set de la llista. Per això, el segon candidat més votat, Adrià Alsina, no té assegurada la segona posició a la llista. En els propers dies, Graupera farà públic qui ocuparà aquests llocs estratègics.

La resta de noms es decidiran en la segona ronda de les primàries, que tindrà lloc del 21 al 23 de desembre i en què es triarà l’ordre de la resta de candidats.

L’ANC ha animat la ciutadania que encara no hagi fet el pas a inscriure’s per votar i decidir l’ordre de la candidatura. Optaran a entrar en la llista els 36 candidats més votats en la primera volta. En formaran part els candidats que superin el 2 % dels vots en la segona volta, i es distribuiran en ordre de més a menys vots. Tot i això, hi podria haver correccions per complir la llei de paritat.

Més de 10.000 persones han participat en les primàries

De les 28.000 persones inscrites en el cens oficial, al final n’hi han participat 10.000. Malgrat tot, l’organització ha valorat molt positivament la participació obtinguda. La portaveu de les Primàries Barcelona, Anna Arqué, ha assegurat que aquestes votacions s’havien convertit en les primàries amb més vots de les que s’han fet a Barcelona. De fet, Neus Munté va guanyar encapçalar la llista del PDeCAT amb 405 vots, mentre que Ernest Maragall va obtenir 583 vots en les primàries d’Esquerra Republicana.

Aquesta idea també l’ha volgut remarcar Jordi Graupera en el seu primer discurs com a cap de llista. “No existeix cap partit que hagi presentat un candidat amb tant d’aval darrere, amb tanta participació i debat”, ha sentenciat Graupera, qui ha afirmat que avui començava una nova manera de fer política a la ciutat:

“Barcelona i el país necessiten aquesta nova manera de fer política. Les primàries són el mínim del mínim, el principi de tot. Si no reforcem democràticament la ciutat, no ens en sortirem”

En el seu discurs, Graupera també ha volgut agrair el suport de l’ANC a liderar un projecte com les Primàries Barcelona, a la vegada que ha donat les gràcies a tots els voluntaris i candidats per la feina feta aquests últims mesos.

Aquest projecte buscava aconseguir una llista independentista unitària per l’alcaldia de Barcelona. No obstant això, finalment, no ho ha aconseguit perquè no ha disposat de l’aval dels partits sobiranistes, a excepció de Demòcrates i Solidaritat per la Independència. Malgrat tot, els impulsors han decidit tirar el projecte endavant i presentar una candidatura.