Joaquim Forn, actual candidat de JxC a les eleccions municipals del 2019 de Barcelona i exconseller d’Interior, ha negat en el judici del procés que donés “ordres polítiques” als Mossos d’Esquadra pel que fa al referèndum de l’1 d’octubre. Assegura, a més, que es van complir totes les ordres de la fiscalia i també la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

“Mai van rebre ordres polítiques per part de la conselleria, fins i tot, referits a la reunió del 28 de setembre, ni per part del president ni per part del vicepresident de la Generalitat”

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

En la mateixa línia, Forn ha diferenciat “el meu compromís polític”, que ha dit que era de suport al referèndum, de “les meves activitats i competències com a conseller”. Segons ha explicat, “des del punt de vista competencial deixava en mans dels Mossos d’Esquadra el compliment de totes les instruccions i de totes les interlocutòries“.

“No es va fer cap acció des del meu departament en favor del referèndum”

L’exconseller que afirmat que “estem convençuts que hi ha una base legal per poder organitzar el referèndum”. Igual que Oriol Junqueras, Forn també ha negat que l’0rganització suposés “cap tipus de despesa”.

Nega violència generalitzada durant el referèndum

Sobre el dispositiu concret de l’1 d’octubre, l’extitular d’interior ha negat que es preveiés una situació de violència generalitzada i ha remarcat que només s’havien posat sobre la taula “actes puntuals”. Assegura, a més, que tant el TSJC com el coordinador de l’operatiu policial, Diego Pérez de los Cobos, i la fiscalia estaven al cas del pla dissenyat i que “en cap moment” es va demanar que canviessin les pautes d’actuació.

L’exconseller també ha afirmat que durant la jornada de votació “hi va haver violència en determinats punts i, en la meva opinió, per actuacions errònies de determinats cossos de seguretat de l’estat“. Per Forn, algunes actuacions de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional “no anaven en la línia del que marcava la secretaria d’estat”. Segons ha explicat, al migdia va parlar per telèfon amb el delegat del govern, Enric Millo.

20-S: qualifica d'”error” que no s’avisés als Mossos

Sobre les protestes del 20 de setembre davant el Departament d’Economia, ha dit que no va entendre la mobilització com un intent d’impedir l’escorcoll de la Guàrdia Civil, sinó com “una protesta pels fets”. “És habitual veure protestes contra decisions dels jutges, no és inconstitucional”, ha afegit. Veient la magnitud de la mobilització, però, ha explicat que va estar en contacte tant amb els comandaments policials com amb l’aleshores president de l’ANC, Jordi Sànchez, perquè “creia que podia ajudar en treballs de mediació”. Tot i això, ha negat que s’hagués convertit en “el coordinador de la seguretat”.

Forn considera que és un “error” que no s’avisés els Mossos de l’operatiu amb antel·lació. “Segon error -ha afegit-: si hi ha desconfiança respecte a l’actuació dels Mossos d’Esquadra, el que no té sentit és fer aquest tipus d’actuació sense un suport d’ordre públic de la policia o la Guàrdia Civil que asseguri l’acció que estàs fent”. L’exconseller ha assegurat que “no en conec cap més cas”.

La declaració d’independència no tenia validesa

Preguntat per la declaració d’independència feta al Parlament, Forn ha dit que era una declaració política sense valor jurídic i que per això es va posar al preàmbul. En aquest sentit, ha remarcat que no es va votar i que tampoc no es va publicar ni al Diari Oficial de la Generalitat ni al Butlletí del Parlament. L’extitular d’Interior ha afirmat també que la DUI no es va portar a la cambra catalana fins el 27 d’octubre perquè es volia esgotar la via del diàleg i la mediació.

“Es va apurar fins l’últim moment l’opció de parlar, de buscar un consens, una sortida política aquesta situació”

Xocs amb el fiscal

Joaquim Forn ha acceptat respondre les preguntes de la Fiscalia i de l’Advocacia de l’Estat, a més de les dels advocats defensors. En l’interrogatori del ministeri públic, ha tingut diversos moments de xoc amb el fiscal, Fidel Cadena. Ha estat en la part de l’interrogatori centrada en la mobilització del 20 de setembre davant el Departament d’Economia.

Un dels punts de desacord ha estat la xifra de cotxes de la Guàrdia Civil malmesos per la Guàrdia Civil i l’estat en què van quedar. El fiscal sostenia que eren 7. També ha generat controvèrsia l’ús del verb “devastar” per descriure l’actuació dels concentrats.

La sortida de la lletrada de l’administració de justícia ha generat un altre xoc entre Cadena i Forn. El fiscal ha apuntat que va sortir de l’edifici “pujant per les teulades”, una observació a què Forn ha respost que “construeixen uns relats que són una mica pel·liculeros” i ha remarcat que no va pujar a la teulada sinó que va saltar “un mur d’un metre i mig” que comunica el Departament d’Economia amb el Teatre Coliseum.

Les comunicacions telefòniques amb Jordi Sànchez també han generat un altre moment tens entre el ministeri públic i l’exconseller. El fiscal sosté que Forn va trucar a l’expresident de l’ANC fins a 18 vegades. L’extitular d’interior, però, ha matisat que “una cosa són trucades i una altra cosa les vegades que vaig parlar”. En aquest sentit, ha dit que només va poder comunicar-se amb Sànchez “quatre o cinc vegades” i ha demanat al ministeri públic que “no doni una dada que pot induir a error”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]