Ernest Maragall i Ada Colau es disputaran frec a frec l’alcaldia a l’Ajuntament de Barcelona en les eleccions municipals del 2019, segons el sondeig de betevé i ‘El Periódico’, elaborat per GESOP. Segons aquesta enquesta, hi haurà un empat tècnic entre Barcelona en Comú i Esquerra Republicana. Tots dos partits obtindrien una forquilla d’entre 10 i 11 regidors. Ara bé, en estimació de vot els republicans se situarien només mig punt per sobre dels comuns, amb el 22,5 % dels vots d’aquests comicis. El sondeig pronostica, per tant, un resultat molt obert, que amb el marge d’error d’una enquesta pot acabar variant amb l’escrutini definitiu.

 

Així, Esquerra podria guanyar les eleccions municipals a l’Ajuntament de Barcelona i aconseguir fer un gir al duel que el 2015 hi va haver entre Barcelona en Comú i Convergència i Unió.

Segons aquesta previsió, el PSC de Jaume Collboni guanyaria representació respecte a fa quatre anys, quan va quedar cinquè, i se situaria ara en el tercer lloc de l’arc municipal amb una forquilla d’entre set i vuit regidors i el 16 % dels vots.

La quarta posició l’ocuparia Junts per Catalunya, que, segons el sondeig de betevé, perdria gairebé la meitat de la representació que va aconseguir CiU el 2015 i es quedaria amb cinc o sis regidors dels 10 que va obtenir Xavier Trias.

Segons l’enquesta, el cinquè lloc també serà molt disputat. Junts per Catalunya i Barcelona pel Canvi – Ciutadans empatarien en nombre de regidors, amb una forquilla d’entre cinc i sis regidors. El partit liderat per Joaquim Forn passaria pel davant de l’exprimer ministre francès, Manuel Valls, amb tan sols una diferència de mig punt.

La CUP i Barcelona és Capital no tenen assegurada la representació

El sondeig també pronostica que tant la CUP d’Anna Saliente com Barcelona és Capital de Jordi Graupera no tenen assegurada la representació a l’Ajuntament de Barcelona. Tots dos partits obtindrien un 4,5 % dels vots, de manera que no arribarien al 5 % mínim per tenir un lloc dins el ple municipal. Tot i això, si superen el llindar del 5%, l’enquesta els dona fins a dos regidors.

El PP, fora del consistori

El Partit Popular, liderat històricament per Alberto Fernández Díaz, té més difícil la permanència al consistori. L’equip de Josep Bou, segons aquest sondeig, obtindria el 3,4 % dels vots i per tant perdria els tres regidors de les eleccions anteriors. El PP quedaria fora per primera vegada en la seva trajectòria a l’Ajuntament.

Els partits independentistes pugen en punts

Segons el sondeig de betevé, els partits independentistes sumarien gairebé el 44% dels vots dels barcelonins, tres punts més que el 2015. Tot i això, el nombre de regidors que finalment obtinguin pot canviar molt en funció de si la CUP i BCAP finalment obtenen o no representació.