En la conferència ‘Una proposta per a Barcelona’, Graupera ha afirmat que “em vull presentar a aquestes primàries, i les vull guanyar, i si sóc aquí és perquè crec que me’n sortiria“. El periodista i filòsof considera cal un canvi de política i que “el catalanisme no tenia instruments o idees per entomar la idea de la independència i fer-la real”. Tot i proposar una llista unitària, Graupera aposta per preservar el “pluralisme” i en aquesta línia planteja que tots els candidats que obtinguin més d’un 15 % dels vots a les primàries s’incorporin directament a la candidatura.

Per aconseguir tirar endavant el projecte, ha impulsat una recollida de signatures electrònica amb l’objectiu de “fer saber a les direccions dels partits que volem canviar la política”. A més, coincidint amb els processos de primàries que s’estan fent a diverses formacions, Graupera ha assegurat que ha plantejat la seva proposta a líders sobiranistes de l’Ajuntament: Xavier Trias, Alfred Bosch i Antoni Castellà. Segons ha dit, “tot i que no ho tenen entre les seves prioritats, estan disposats a pensara-hi”.

Entre el públic, Carles Agustí, precandidat a les primàries del PDeCAT que ja va va dir a betevé que estava disposat a “sumar esforços” amb Graupera. També hi ha assistit Quim Torra, de Junts per Catalunya; Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya; o el regidor no adscrit Gerard Ardanuy, entre d’altres.

Dues conferències, més de 3.000 persones inscrites

La conferència s’ha celebrat finalment al Teatre Victòria, ja que la gran afluència de públic desbordava l’aforament previst: 500 persones al paranimf de la Universitat de Barcelona. Segons els organitzadors, s’hi han inscrit més de 3.000 persones, cosa que ha obligat a Graupera a repetir la conferència dues vegades. A l’exterior del teatre s’hi ha començat a formar cua des de més d’una hora abans que comencés.

Graupera va postular-se com a alcaldable sense concretar amb quines sigles ho faria i anunciant la conferència d’aquest dimarts. Sis dies després, va viatjar a Brusel·les per explicar el seu projecte a Carles Puigdemont, on el president destituït per l’article 155 de la Constitució viu des del 30 d’octubre.

El tramvia, “una infraestructura cara i estàtica”

El periodista i filòsof ha posat la polèmica sobre la unió del tramvia com a exemple de com no s’hauria d’actuar en la nova política, i ha dit que “ensenya que la manera de prendre decisions d’abans no funciona”. En aquest sentit, ha afirmat que els partits s’han barallat utilitzant informes tècnics o enquestes cuinades.

Per Graupera, si el projecte s’hagués de començar ara “segurament no es faria, o no així”, sinó que “es buscarien alternatives, no només per la Diagonal, sinó per la ciutat en general”. Tot i reconèixer que la intenció és resoldre “necessitats reals”, considera que és “una infraestructura cara i estàtica”, que es tarda molt a tirar endavant i que, un cop feta, “és molt difícil de rectificar si t’equivoques”.