pluja-capçaleres-pantans-26-abril-2024
Mapa d'altura previst per a dilluns 29 d'abril. Font: Meteored

L’episodi de precipitació de l’inici de la setmana de Sant Jordi ha deixat registres notables en alguns punts del litoral i el prelitoral central però, malauradament, no ha deixat ni una gota a les capçaleres dels rius del sistema Ter-Llobregat. A banda de no ploure-hi o nevar, l’ambient ha estat extremadament eixut a causa de la persistència del vent fred i ressec de component nord.

Fa setmanes que no plou a les capçaleres, des que va finalitzar Setmana Santa. Les reserves de les conques internes van començar a baixar de nou aquest dimecres 24 d’abril, després d’un mes i mig de guanys. La pluja prevista pels pròxims dies a les capçaleres fa tenir esperança de cara a un nou repunt a l’alça del nivell dels embassaments.

Una profunda borrasca, la responsable de les precipitacions

L’episodi de precipitacions dels pròxims dies arribarà gràcies a una profunda borrasca atlàntica associada a un embossament d’aire fred en altura. La pertorbació anirà basculant a l’entorn de la península Ibèrica i afectarà de ple Catalunya en molts moments, com a mínim fins a mitjans de la setmana vinent.

La posició de la borrasca afavorirà un flux de vent d’entre el sud-oest i el sud-est en molts moments, un escenari favorable per tal que les nuvolades i les precipitacions associades a aquestes descarreguin amb més intensitat i abundància a la cara sud dels Pirineus.

La pluja més abundant s’activarà a partir del cap de setmana

pluja-acumulada-barcelona-catalunya-26-abril-2024
Pluja acumulada fins dilluns al migdia. Font: ECMWF/ Meteored

Dijous, 25 d’abril, ha estat el primer dia amb precipitació als Pirineus. Els xàfecs han descarregat al llarg de la tarda i el vespre, tot i que de moment de forma modesta.

Els ruixats tornaran a presentar-se divendres, 26 d’abril, a la tarda després d’un matí de treva. La precipitació caurà de forma irregular, sobretot cap al Pirineu Oriental. Els xàfecs aniran a més a darrera hora de la jornada, coincidint amb l’aproximació de la borrasca i d’un sistema frontal fred associat.

Dissabte, 27 d’abril, es preveu que sigui un dia de pluja força continuada als Pirineus, probablement en major mesura al sector occidental, no tant a les capçaleres del sistema Ter-Llobregat. El vent del sud bufarà amb ganes als cims de les muntanyes i la cota de neu es mourà a l’entorn dels 2.000 metres.

Diumenge, 28 d’abril, sembla que tornarà a ser un dia passat per aigua a bona part de Catalunya, malgrat que encara hi ha incertesa i caldrà anar seguint com evolucionen els mapes del temps. Ara per ara tot indica que el front quedaria estancat a la costa mediterrània i que en superfície bufaria vent de component marítim, d’entre llevant i xaloc. Tot plegat podria afavorir les precipitacions al Pirineu Oriental i, per tant, a les capçaleres del sistema Ter-Llobregat. La cota de neu es mantindria a l’entorn dels 2.000 metres.

Tot i que queda lluny, la majoria de models meteorològics aposten a hores d’ara pel manteniment de la precipitació de cara a dilluns, 29 d’abril, abundant també als Pirineus.

Els dos grans models globals de previsió meteorològica (GFS i ECMWF) pronostiquen acumulacions de pròximes als 100 litres per metre quadrat entre dijous, 25, i dilluns, 29 d’abril, a molts sectors dels Pirineus.

La inestabilitat no s’aturarà dilluns. La presència d’un embossament d’aire fred pròxim a Catalunya podria afavorir els ruixats i tempestes de tarda durant uns quants dies més. La previsió probabilística del model centreeuropeu (ECMWF) pronostica, en aquesta línia, que la setmana del 29 d’abril al 6 de maig podria ser molt més plujosa de l’habitual a Catalunya.