Ernest Maragall s’ha presentat públicament com a la màxima garantia per barrar el pas a la dreta a Barcelona les properes eleccions. Per aconseguir-ho, el candidat d’ERC ha plantejat una doble aliança després de les municipals del 2019: d’una banda, “un acord ferm i consistent” amb els partits sobiranistes després de les eleccions “per la unitat d’acció en el camí de la república”tal com ja havia avançat al ‘bàsics’ de betevé.

I, de l’altra, ha apostat per consolidar “un bloc democràtic ampli” amb els partits d’esquerres per garantir que Barcelona “no és governada per les dretes al servei de l’unionisme i el bloc del 155”. De fet, Maragall ha reblat que “Barcelona no permetrà que hi entrin els missatgers de l’odi i l’extremisme” i ha avisat que “no em sembla possible” arribar a cap acord amb els qui permeten “mantenir en presó” els independentistes presos, en al·lusió al PSC. “Cap concessió amb els que els priven de llibertat”.

Beques salaris i jutjats de proximitat

Més enllà dels escenaris de pactes postelectorals, Ernest Maragall ha defensat que en la cursa de les municipals s’ha de mantenir “el debat de fons” sense caure en “el joc tàctic”. Per això ha marcat com a línies prioritàries de la seva candidatura, sobretot, l’educació i la seguretat. De propostes concretes, Maragall n’ha fet poques, però ha proposat un programa de beques salari perquè els joves “puguin formar-se a fons i no deixar els estudis per tenir un sou”.

Ernest Maragall

En l’àrea de la seguretat, el republicà ha defensat una “justícia local i de proximitat”, amb jutges i fiscals “propers i coneixedors de la realitat en la qual treballen”. Maragall ha assegurat que treballarien en casos “d’escassa rellevància penal, però d’alta repercussió” en la vida dels barris com el Raval. Tot i que el candidat d’ERC no ha citat cap dels seus rivals en el camí cap a les eleccions del 2019, sí que ha llançat un avís a l’aire: “No valen receptes prefabricades ni invents”.

Ni ERC, ni Maragall: Ernest i prou

La conferència d’aquest dilluns ha estat, de fet, la posada de llarg de la candidatura de Maragall com a alcaldable d’ERC, després d’intercanviar-se els papers amb Alfred Bosch (ara conseller d’Acció Exterior) aquesta tardor. Maragall ho ha fet en un acte que ha defugit de l’estètica de partit i del llegat de Maragall: no hi havia cap logotip d’ERC i la marca de la candidatura és el seu nom de pila, Ernest.

Ara bé, lluny de la posada en escena, Maragall s’ha envoltat dels consellers d’ERC al Govern català, el president del Parlament, Roger Torrent, i altres figures fortes del partit. També han assistit com a públic altres representants civils i polítics, com l’exregidora de Ciutat Vella Itzíar González, l’arquitecte Oriol Bohigas o la cineasta Isona Passola.