ERC va obrir les urnes a les primàries aquest divendres perquè els militants i simpatitzants republicans de Barcelona diguessin la seva sobre qui ha d’encapçalar la candidatura del partit l’any vinent. Aquest dissabte s’han anunciat els resultats, gens sorprents: Alfred Bosch tornarà a ser l’alcaldable republicà per a les eleccions municipals del 2019 perquè no ha tingut cap rival.

La proclamació de Bosch com a candidat a l’alcaldia s’ha fet en el marc del 55è Congrés Regional de Barcelona del partit, en què el també president del Grup Municipal ha pronunciat un discurs. Bosch ha assegurat que “això no va de partits ni de candidats” sinó, ha dit, de projecte. Ha afirmat que vol fer de Barcelona “la millor ciutat del món”. Bosch ha reiterat en el seu discurs com a alcaldable que “la millor eina per créixer i per ampliar la base” és ERC.

Alfred Bosch també ha tingut paraules per a l’alcaldessa, Ada Colau. L’ha instat a “deixar-se d’embolics” i a buscar solucions per a la ciutat. També ha aconsellat a Colau “fer oposició des de l’oposició, que segur que ho farà millor”, que no pas, ha dit, des del govern municipal.

Possible llista unitària independentista?

A banda d’ERC, altres grups municipals també estan escalfant motors per la cursa de les municipals del 2019. Aquest divendres, el PDeCAT va anunciar que Neus Munté i Carles Agustí es batran per intentar desbancar Ada Colau, mentre que des d’Estremera, Joaquim Forn va demanar “generositat i intel·ligència” a les forces independentistes. El conseller d’Interior destituït amb el 155, a través d’una carta, va instar els partits a “configurar una candidatura que aglutini la majoria sobiranista que hi ha a Barcelona”.

En aquest sentit, el periodista i filòsof Jordi Graupera va esvalotar l’escenari polític també aquest divendres. Graupera va difondre per les xarxes socials un convit a la conferència “Una proposta per a Barcelona” —el dia 20 de març al Paranimf de la UB— quan, tot apunta, presentarà una llista per concórrer a les eleccions municipals. En un vídeo, Jordi Graupera apel·la el “mig milió de persones” que voten forces independentistes a Barcelona “per fer-ne una capital”.