Tens pensat anar a votar el 26 de maig? Podràs votar a les eleccions municipals 2019 i també a les eleccions europees 2019. Aquí et facilitem una guia pràctica per saber com fer la teva votació i tot el que has de saber sobre aquesta jornada electoral.

1.144.259 barcelonins estan cridats a les urnes per decidir qui governarà Barcelona els propers quatre anys i com es configurarà el ple municipal, format per 41 regidors. Són 16.881 electors menys respecte al 2015, unes eleccions en què va votar un 60,6 % del cens. Els punts de votació obriran les portes a les 9 h del matí i les tancaran a les 20 h, tot i que a les persones que en aquell moment siguin a l’interior dels col·legis se’ls permetrà efectuar el dret a vot.

A partir de les 20 h, just al moment en què betevé farà públic el sondeig a peu d’urna, començarà l’escrutini. Però no serà fins a una hora després, a les 21 h, quan tanquin els col·legis electorals de les illes Canàries, quan es faran públics els primers resultats.

On votar el 26 de maig?

Si no has rebut la targeta censal al domicili i vols confirmar en quin col·legi electoral has d’anar a votar, l’Ajuntament ha habilitat aquest web per consultar-ho.

On votar a Barcelona

Horari dels col·legis electorals

Els col·legis electorals obriran a les 9 h i tancaran a les 20 h.

Com votar a les eleccions europees 2019?

No saps com votar a les eleccions europees? T’ho expliquem. Quan arribis al col·legi electoral trobaràs dos tipus de paperetes: les de les candidatures a les eleccions europees i les de les municipals. Les podràs diferenciar perquè les paperetes de les llistes europees són blaves i les dels ajuntaments, blanques. Hauràs de dipositar els dos sobres en dues urnes diferents.

Entre les paperetes per a les eleccions europees hi trobaràs les de totes les candidatures que es presenten a Espanya, ja que aquests comicis es regeixen per circumscripció única. Espanya tria 54 dels 751 eurodiputats del Parlament Europeu. Es vota cada cinc anys i, per tal de diferenciar-les, en aquest cas les paperetes seran de color blau. En canvi, per votar a les eleccions municipals només hi trobaràs les llistes que es presenten al teu poble o ciutat.

16 milions de paperetes

La capital catalana ho té tot a punt: 1.875 urnes que es repartiran entre els 271 col·legis electorals habilitats en què hi haurà 1.434 meses de votació per tal que tots els ciutadans puguin exercir el dret a vot. En total, s’han imprès més de 16 milions de paperetes (16.390.000) per votar les 24 candidatures que s’hi presenten. A més, s’han distribuït 44 “kits”de votació en Braille per a les persones amb discapacitat visual.