Definit pels mitjans de comunicació com el Tony Blair francès o el Nicolas Sarkozy socialista, Manuel Valls és encara un desconegut per a la majoria de barceloninsNeix a Barcelona el 1962, fill d’un pintor del barri d’Horta i de mare suïssa, Valls parla des de petit francès, català, castellà i italià. Pertany a una família burgesa implantada a París, amb arrels catalanes. El seu avi, Magí Valls, va ser un escriptor català noucentista.

A la França dels anys vuitanta, Valls estudia història a la universitat i es vincula al Partit Socialista. A poc a poc va ascendint dins l’organigrama de partit i s’integra al gabinet de Lionel Jospin, com a responsable de Comunicació. L’any 2001 es converteix en alcalde de la localitat d’Evry, molt propera a París. Dins el vessant més conservador del partit, Valls s’estrena com a ministre d’Interior de François Hollande i la seva popularitat es dispara. Fins al punt que quan el govern d’Hollande dimiteix en bloc el 2014 Valls es converteix en primer ministre.

Lluita contra la inseguretat i la immigració il·legal

Valls es forja llavors la imatge d’un polític dur, especialment pel que fa a la seguretat i la immigració, l’oposició l’acusa de racista i islamòfob. Un dels episodis més polèmics de la seva biografia és la deportació d’una noia gitana de 15 anys a qui la policia va treure de l’autobús escolar, davant tots els seus companys, per enviar-la a Kosovo.

L’any 2016 dimiteix i anuncia que vol presentar-se com a candidat a la presidència, però perd les primàries dels socialistes. És llavors quan s’acosta a Emmanuel Macron, que havia estat el seu ministre d’Economia. Macron, a qui sovint es compara amb Albert Rivera, impulsa un nou partit polític i Valls en queda fora. Rebutjat per Macron i pels socialistes, Valls viu una etapa complicada.

L’acostament de Valls a Barcelona

És en aquest moment, en què Valls, ara fa gairebé un any, inicia la seva incursió en la política catalana. Després del referèndum de l’1-O, defensa l’actuació del govern Rajoy a Catalunya i l’aplicació de l’article 155. Poc després, participa en la manifestació de Societat Civil, amb Albert Rivera, Miquel Iceta i Xavier García Albiol, sota el lema “Ara més que mai, seny”.

A l’abril d’aquest any Ciutadans ofereix formalment a l’ex-primer ministre francès encapçalar la candidatura a Barcelona, una oferta que accepta formalment en una visita a Barcelona el mes d’abril passat. Des de llavors, Valls s’ha deixat veure puntualment a Barcelona, participant en diversos actes i conferències. La seva aposta per la ciutat comtal es fa evident quan aquest setembre fitxa com a professor d’ESADE.

Aquest mes de setembre, Valls confirma la seva candidatura a l’alcaldia, difonent una imatge seva sobre el típic panot barceloní. Valls s’estrena a Barcelona, després de més de 30 anys de carrera política a França, on ha ocupat nombrosos càrrecs, des d’alcalde, fins a president. Els detalls del seu projecte polític els explicarà ell mateix aquest dimarts en un acte formal de presentació al CCCB.