enquestes peu urna eleccions municipals 2023

Les eleccions municipals 2023 de Barcelona es presenten molt igualades i el resultat a cada barri pot marcar el desenllaç final. Hem recollit els vots per barris dels diferents partits per desgranar quins són els bastions on cada formació s’ha de consolidar i quines oportunitats es presenten en la jornada electoral del 28 de maig.

ERC: Domini a la Barceloneta i el Poblenou, repte a Nou Barris

  • 🏰 Els bastions d’ERC a les municipals de Barcelona 2023: La formació que encapçala Ernest Maragall va aconseguir en dos barris mariners els millors resultats del 2019. La Barceloneta i el Poblenou van ser els dos bastions d’Esquerra, acompanyats del Camp de l’Arpa del Clot i tres barris del districte de Sants-Montjuïc: la Bordeta, Sants i Hostafrancs. En tots ells, la formació de Maragall va superar el 25 % dels vots. També a la Clota, però es tracta d’un barri que no arriba al mig miler d’electors.
  • 🚧 Els reptes d’ERC a les municipals de Barcelona 2023: El districte de Nou Barris és l’assignatura pendent de la formació. Torre Baró, Ciutat Meridiana, les Roquetes i la Prosperitat són zones on Maragall no va superar el 14 % dels vots, relegat a ser la quarta força.

Bcomú: Líders a Ciutat Vella i la Vila de Gràcia, debilitat a l’Eixample

  • 🏰 Els bastions dels comuns a les municipals de Barcelona 2023: A banda de la Clota, on la formació d’Ada Colau va aconseguir gairebé un terç dels vots, els barris de Ciutat Vella és on BComú aconsegueix més bons resultats. El Raval, el Gòtic i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera van donar gairebé un 30 % dels seus vots a Colau. També destaca la Vila de Gràcia amb un 27,52 % dels vots.
  • 🚧 Els reptes dels comuns a les municipals de Barcelona 2023: Els pitjors resultats de BComú els trobem a Sarrià – Sant Gervasi i les Corts, però el gran repte és en alguns barris de l’Eixample. Zones amb molta població on la formació liderada per Ada Colau no va aconseguir grans resultats. Especialment a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, on es van quedar a 5 punts d’ERC i lleugerament per sobre del PSC, Junts i BCN-Cs.

PSC: Sense rival a Nou Barris, oblidats a la Vila de Gràcia

  • 🏰 Els bastions del PSC a les municipals de Barcelona 2023: El mapa del PSC a les darreres eleccions mostren el domini aclaparador als barris del districte de Nou Barris. El 38,67% dels vots de Ciutat Meridiana van anar a parar a Jaume Collboni. Una tendència semblant a Torre Baró i les Roquetes, on se supera el 33 % dels vots. Per barris, el gran bastió socialista és el Carmel. Dels prop de 13.000 votants del 2019, un 32,16 % es van decantar pel PSC.
  • 🚧 Els reptes del PSC a les municipals de Barcelona 2023: Gràcia és el districte que “s’oblida” del PSC. Quarta força en les eleccions del 2019 i uns resultats especialment pobres a la Vila de Gràcia, amb un 11,28 % dels vots. Els més de 62.000 vots que es disputen al districte són una porció del pastís que els socialistes voldran recuperar.

Junts: Consolidant el vot “Upper” Diagonal i l’objectiu de recuperar Gràcia

  • 🏰 Els bastions de Trias a les municipals de Barcelona 2023: Tradicionalment el vot dels barris “Upper” Diagonal són el gran baluard de l’alcaldable Xavier Trias. Després de la irrupció de Valls, la formació de TriasXBCN voldrà recuperar el terreny perdut en barris molt propicis com Sarrià, Sant Gervasi – la Bonanova o les Tres Torres.
  • 🚧 Els reptes de Trias a les municipals de Barcelona 2023: Els resultats de Junts a Nou Barris van ser irrisoris en les eleccions del 2019, però és un vot que difícilment virarà cap a Trias. Un dels punts estratègics en què antigament Convergència dominava i ha perdut molta rellevància és el districte de Gràcia. El Camp d’en Grassot o la Salut eren barris on Trias s’havia imposat fins i tot quan Colau va guanyar les eleccions del 2015, i on la seva presència es va ensorrar el 2019.

PP: Forts a Pedralbes i perdent protagonisme a la Prosperitat

  • 🏰 Els bastions del PP a les municipals de Barcelona 2023: Pedralbes, les Tres Torres i la Verneda i la Pau va ser el triangle que va sostenir la candidatura de Josep Bou a les municipals del 2019. A la Verneda hi trobem la única secció censal on el PP va guanyar el 2019.
  • 🚧 Els reptes del PP a les municipals de Barcelona 2023: El Poblenou i la Vila de Gràcia són barris on amb prou feines el PP va superar el 2 % dels vots, però són zones on mai ha tingut gaire protagonisme. En canvi, un dels reptes de Daniel Sirera serà recuperar terreny a Nou Barris. Crida l’atenció la caiguda a la Prosperitat, on va passar de ser el millor barri pel PP el 2015 a un modest dotzè lloc.

Ciutadans i Valents: Concentrats en Sarrià – Sant Gervasi, poc rellevants a Gràcia i Sants

  • 🏰 Els bastions de Ciutadans i Valents a les municipals de Barcelona 2023: Agafant de referència el resultat obtingut per Manuel Valls el 2019, podem entreveure el vot que es disputaran les formacions de Ciutadans i Valents a Barcelona. Serà molt important veure l’impacte que aconsegueixen entre els més de 100.000 electors de Sarrià – Sant Gervasi, on Valls es va fer fort en les últimes municipals.
  • 🚧 Els reptes de Ciutadans i Valents a les municipals de Barcelona 2023: A banda de la pugna amb Trias i Sirera pel vot “Upper” Diagonal, caldrà veure si els missatges d’Eva Parera i Anna Grau poden fer forat en terrenys poc propicis. La Vila de Gràcia és on Valls va obtenir pitjors resultats el 2019, i tampoc va acabar de sumar gaires vots als barris de Sants-Montjuïc ni a Ciutat Vella.

La Cup: Vallvidrera, la Vila de Gràcia i Sants, sense presència a Nou Barris

  • 🏰 Els bastions de la CUP a les municipals de Barcelona 2023: Els vots de la Vila de Gràcia, Sants i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova han de ser la clau per recuperar la representació de la CUP a Barcelona. El descens en els resultats d’aquests barris respecte al 2015, va deixar la formació de Saliente fora de l’Ajuntament.
  • 🚧 Els reptes de la CUP a les municipals de Barcelona 2023: Tot i ser una formació d’esquerres, no aconsegueix seduir el vot de Nou Barris. Ciutat Meridiana i Baró de Viver és dels barris on obté pitjors resultats.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?