constitucio ajuntaments 2023

La data de la constitució dels ajuntaments després de les eleccions locals és comú a tots els municipis i queda fixada pel Govern espanyol amb la llei de règim electoral, la LOREG. Hi ha dues dates previstes en funció de si després de les votacions hi ha hagut recursos o no.

La majoria dels ajuntaments, al juny

Segons la llei, la constitució dels ajuntaments es fa 20 dies després de les eleccions. Tenint en compte que els comicis se celebren en diumenge, els càlculs situen aquesta constitució sempre en un dissabte de mitjans de juny. En concret aquest 2023 va ser el dissabte 17 de juny.

Aquest dia, per tant, se celebra el ple d’investidura. En el cas de Barcelona, els 41 regidors electes voten quin cap de llista volen triar per ocupar l’alcaldia. Si algun d’ells obté almenys 21 vots (la majoria absoluta), serà investit. Si no és així, el candidat de la llista més votada es converteix en alcalde.

Segona oportunitat: ple d’investidura al juliol

La llei electoral ofereix mecanismes que permeten als partits o entitats recórrer contra els resultats. Això és més probable que passi si a dos partits els separen pocs vots o una formació es troba a uns pocs vots de sumar un regidor més.

A les últimes eleccions municipals del 28-M, BComú i Vox van recórrer contra els resultats però la Junta de Barcelona va acabar desestimant els recursos. Mentre que els comuns van dir que aturaven el procediment judicial, Vox va presentar un nou recurs davant la Junta Electoral Central, que també va desestimar. Un cop la formació d’ultradreta va dir que renunciava a la via judicial el plenari d’investidura a Barcelona va quedar fixat per al 17 de juny.

En casos en què els recursos continuen el recorregut judicial, la llei marca que la constitució dels ajuntaments es fa 40 dies després de les eleccions. Això ens portaria, aquest 2023, al divendres 7 de juliol.

Va passar, per exemple, a les eleccions municipals del 2011. Aleshores el PP va demanar als tribunals que es donessin per vàlids uns vots considerats per la mesa electoral com a nuls. El Constitucional, per cert, li va donar la raó.