resultats eleccions generals 2023 montcada i reixac

Tot a punt per a l’inici de la campanya electoral de les municipals 2023. Els candidats a l’alcaldia de Barcelona començaran una cursa electoral que s’allargarà dues setmanes abans de la data de votació, el 28 de maig. A continuació et detallem les dates clau que has de tenir en compte de la campanya de les eleccions municipals del 28-M: el dia d’inici, el final i tot el que cal saber.

Campanya electoral de les municipals 2023: inici i final

La campanya electoral de les eleccions municipals del 28 de maig començarà la mitjanit de dijous a divendres, 12 de maig i finalitzarà el divendres, 26 de maig (dia inclòs). Durant aquestes dues setmanes, els alcaldables celebraran actes per diversos punts del territori on es presenten, de vegades amb el suport de polític d’altres territoris o institucions, per demanar el vot a la seva candidatura.

Els actes electorals van des de mítings al carrer, fins a declaracions davant dels micròfons de la premsa, passant per entrevistes als mitjans de comunicació. Un dels plats fort d’una campanya és el debat electoral, en què el candidat opina i proposa mesures sobre diverses qüestions. En el cas de Barcelona, hi haurà un debat electoral el 15 de maig a betevé entre els candidats a l’alcaldia de partits amb representació.

Tal com recull la Llei Orgànica 5/1985, del Règim Electoral General, no pot difondre’s propaganda electoral ni fer-se cap acte de campanya quan aquesta hagi estat finalitzada. Tampoc entre la convocatòria de les eleccions ni l’inici oficial de la campanya.

Què es pot fer i què no durant la campanya

D’acord amb la llei electoral, fora del període de campanya, les formacions polítiques no poden difondre publicitat (o propaganda) electoral mitjançant cartells, suports comercials, insercions a la premsa, ràdio o altres mitjans. En canvi, amb la campanya ja engegada, els candidats poden penjar cartells a la via pública. Els ajuntaments comuniquen als partits els emplaçaments disponibles per a la col·locació gratuïta de cartells a la corresponent Junta Electoral de Zona. “Aquesta distribueix equitativament els llocs esmentats, de manera que totes les candidatures disposin de la mateixa superfície […] en cadascun dels emplaçaments disponibles”, diu la llei.

A més, les institucions públiques no poden utilitzar expressions o imatges iguals o similars a les utilitzades pels partis polítics en campanya. Una altra de les prohibicions recau en les enquestes i sondejos de partit, els quals no es poden difondre a partir del cinquè dia previ a la jornada de votació.

El que sí que poden fer els partits fora de la campanya és participar en mítings, intervenir en entrevistes o debats, distribuir fulletons o cartes, exhibir fotos o crear pàgines web de candidats sempre que no incloguin la petició expressa del vot.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?