votar treballo eleccions municipals 2023

Vols votar el 28 de maig per les eleccions municipals 2023 però treballes? Has de saber que la llei electoral garanteix que tots els ciutadans pugui exercir el seu dret a vot en una contesa com aquesta, també als treballadors a qui els coincideix la jornada laboral amb l’obertura dels col·legis. Encara que treballis tot el dia i si no has fet el vot per correu, tens garantida unes hores per poder anar al teu col·legi i dipositar el vot. T’ho expliquem a continuació.

Permís laboral per votar el 28 de maig per les municipals

Les persones que treballin el diumenge 28 de maig i que vulguin anar a votar tenen un permís laboral de fins a quatre hores lliures, que seran retribuïdes. Així ho regula el Reial decret 605/1999, que regula processos electorals, i recorda ara el Ministeri de l’Interior. Això vol dir, per tant, que si aquell diumenge treballes pots sol·licitar a l’empresa absentar-te durant un màxim de 4 hores sense perdre salari.

Quan el treball es faci en una jornada reduïda (i no de 8 hores, per exemple), “s’efectuarà la corresponent reducció proporcional del permís“, diu el ministeri. L’administració estatal o les comunitats autònomes han d’adoptar les mesures necessàries perquè els electors puguin tenir una part de la jornada laboral lliure per poder anar a votar.

Justificant del vot el 28-M

Per tant, si tens una jornada laboral, per exemple, de vuit hores, pots decidir quina franja reservar per anar al teu col·legi a votar. Això sí, has de saber que hauràs de presentar un justificant a l’empresa. Aquest document que acrediti que has votat el 28 de maig es podrà sol·licitar en el mateix moment de la votació a la mesa electoral.

Què fer si treballo lluny del col·legi electoral?

En el cas que un treballador tingui el seu lloc laboral lluny del col·legi electoral i tingui dificultats per complir amb les quatre hores de permís, es recomana sol·licitar el vot per correu amb antelació. En aquest cas, també tenen un permís de fins a quatre hores lliures per poder demanar-lo, sempre seguint el procediment establert en l’article 72 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?