com saber si m'ha tocat ser a la mesa electoral 23-j
Foto: Clara Soler

El sorteig de les meses electorals del 2023 amb motiu de les eleccions generals del 23-J ja s’ha fet i els escollits han hagut de rebre la notificació a casa. Et preguntes com saber si t’ha tocat ser a la mesa electoral el 23 de juliol? A continuació et resumim com pots saber si t’ha tocat ser president, vocal o suplent en la jornada electoral. És important que ho sàpigues, ja que, si has estat escollit, has de presentar-te obligatòriament aquell dia al col·legi electoral que et toqui!

Aquí t’expliquem com fer la consulta de la mesa electoral a Barcelona i altres municipis de Catalunya.

Com saber si estic a la mesa electoral el 28-M?

La via per rebre la notificació si has de formar part d’una mesa electoral és el correu. En el cas de Barcelona, el 24 de juny va fer-se el sorteig per designar el president, els vocals i els suplents de cada mesa. Això sí, els ajuntaments tenien temps fins al dia 28. A partir d’aquí, hi havia tres dies de marge per fer l’enviament de cartes per informar l’elector del seu rol en la jornada electoral.

Per tant, els ciutadans d’alguns municipis com Barcelona van començar a rebre la notificació per formar part de la mesa a partir del 27 de juny i, en altres municipis, podia allargar-se fins a l’inici del juliol.

Què passa si no soc a casa?

Si en el moment de fer arribar la notificació al destinatari no eres a casa, s’ha hagut d’intentar fer l’enviament dues vegades més. Si no, finalment, s’ha optat per deixar un avís a la bústia, on s’informava que l’elector havia de presentar-se a la seva oficina de Correus per recollir-hi la notificació.

Consulta al teu ajuntament

En el cas que no hagis rebut cap carta i vulguis estar segur de no formar part de cap mesa, les pàgines web d’alguns ajuntaments publiquen les llistes dels membres electorals perquè els ciutadans puguin consultar-les. Concretament, la cerca es podrà fer a la seu electrònica de cada consistori.

Els requisits per poder accedir-hi són:

  • Estar empadronat al municipi corresponent
  • Introduir el número del document nacional d’identitat (DNI)

Consulta la mesa electoral a Barcelona

En el cas de Barcelona, l’Ajuntament no publica la relació de persones nomenades en cap llista “per una qüestió de protecció de dades“, tal com va passar amb les municipals i van explicar aleshores fonts municipals a betevé. Ara bé, hi ha diversos canals per saber si has estat nomenat al sorteig:

  • Presencialment, a qualsevol OAC
  • Telefònicament, trucant al 010
  • Telemàticament, mitjançant la consulta a l’Espai Personal, a la Seu Electrònica.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?