com saber si m'ha tocat ser a la mesa electoral 12-m
Foto: Clara Soler

El sorteig de les meses electorals del 2024 amb motiu de les eleccions a Catalunya 2024 ja s’ha fet i els elegits han rebut la notificació a casa en un termini de tres dies des de la celebració del sorteig. Et preguntes com saber si t’ha tocat ser a la mesa electoral el 12 de maig? A continuació et resumim com pots saber si t’ha tocat ser president, vocal o suplent en la jornada electoral. És important que ho sàpigues, ja que, si has estat elegit, has de presentar-te obligatòriament aquell dia al col·legi electoral que et toqui!

Aquí t’expliquem com fer la consulta de la mesa electoral a Barcelona i a altres municipis de Catalunya.

Com saber si soc a la mesa electoral el 12-M?

La via per rebre la notificació si has de formar part d’una mesa electoral és el correu. En el cas de Barcelona, el 13 d’abril va fer-se el sorteig per designar el president, els vocals i els suplents de cada mesa. Això sí, els ajuntaments tenien temps fins al dia 17. A partir d’aquí, hi haVIA tres dies de marge per fer l’enviament de cartes per informar l’elector del seu rol en la jornada electoral.

Per tant, els ciutadans d’alguns municipis com Barcelona van començar a rebre la notificació per formar part de la mesa a partir de dimarts, 16 d’abril. En altres municipis, podia allargar-se fins al 18 o 19.

Què passa si no soc a casa?

Si en el moment de fer arribar la notificació al destinatari no eres a casa, s’intentarà fer l’enviament dues vegades més. Si no, finalment, s’opta per deixar un avís a la bústia, on s’informa que l’elector ha de presentar-se a la seva oficina de Correus per recollir-hi la notificació.

Consulta el teu Ajuntament

En cas que no rebis cap carta i vulguis estar segur de no formar part de cap mesa, les pàgines web d’alguns ajuntaments publiquen les llistes dels membres electorals perquè els ciutadans puguin consultar-les. Concretament, la cerca es podrà fer a la seu electrònica de cada consistori.

Els requisits per poder accedir-hi són:

  • Estar empadronat al municipi corresponent.
  • Introduir el número del document nacional d’identitat (DNI).

Consulta la mesa electoral a Barcelona

Pel que fa a Barcelona, l’Ajuntament no publica en cap llista la relació de persones nomenades “per una qüestió de protecció de dades“, tal com va passar en les municipals i les generals. Ara bé, hi ha diversos canals per saber si has estat nomenat al sorteig:

  • Presencialment, a qualsevol OAC.
  • Telefònicament, trucant al 010.
  • Telemàticament, fent una consulta a El meu espai, a la seu electrònica.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?