Sant Jaume 2023
foto: Gegants de Sant Jaume

El dia de Sant Jaume 2024 és un dels dies clau de l’estiu si ens fixem en les festes majors a Catalunya. Sant Jaume, un dels 12 apòstols, és un dia important també per als pelegrins que fan el popular camí de Sant Jaume fins a la catedral de Santiago de Compostel·la, on, segons la tradició cristiana, descansen les seves restes. Descobreix quin dia és Sant Jaume i on se celebra aquesta festivitat.

Quin dia és Sant Jaume 2024?

El dia de Sant Jaume se celebra el 25 de juliol, que aquesta vegada cau en dijous. Fins fa només uns anys, Sant Jaume era festiu a Catalunya i era habitual fer una revetlla com la de Sant Pere o Sant Joan.

On se celebra la festivitat?

Diverses poblacions de Catalunya, i també del País Valencià, celebren la seva festa major pels volts de la diada de Sant Jaume. És el cas de Riudoms, Sant Carles de la Ràpita, Sant Pol de Mar, Begues o Figuerola del Camp. També destaquen altres celebracions i esdeveniments com els fanalets de Sant Jaume a Lleida, la Fira de Sant Jaume a Reus o la Diada Castellera de Salt.

A Barcelona, aquest dia està associat a la Trobada dels Gegants de Sant Jaume, que reuneix colles geganteres d’arreu de Catalunya la tarda del dissabte més proper a la diada de Sant Jaume. Aquest any se celebrarà el 27 de juliol i habitualment es fa entre les 17 i les 20 h. Les figures del Ferran i la Mercè, juntament amb l’Ullets, el gegantet infantil, seran els amfitrions d’una festa que arriba a la 16a edició.

La història del dia de Sant Jaume

Conegut com a sant Jaume el Major, va ser un dels 12 apòstols de Jesús, juntament amb el seu germà Joan. Segons la llegenda, va predicar per la península Ibèrica i les seves restes descansen a la catedral de Santiago de Compostel·la. La tradició explica que l’any 813 un ermità va veure una pluja d’estels sobre la seva tomba que va convertir l’espai en un “camp d’estrelles” que va originar el nom de Compostel·la. Va acabar convertint l’indret en un lloc de pelegrinatge per excel·lència i en un punt culminant del popular camí de Sant Jaume.

A l’època medieval, sant Jaume va esdevenir el patró d’Espanya i, fins i tot, al segle XII, la seva figura va servir per anomenar l’orde militar castellà més prestigiós.