parades rambla sant jordi 2024 barcelona

La Rambla de Barcelona és un dels carrers més coneguts i visitats del món. Anualment, s’hi passegen milions de persones, que gaudeixen de les terrasses, del comerç i de l’espectacle humà que s’hi genera. Els barcelonins, però, l’han deixada una mica de banda els darrers anys causa de la massificació turística. Malgrat tot, aquest passeig segueix sent un dels més estimats i carismàtics de la ciutat. La Rambla ha estat testimoni i protagonista de la història de Barcelona i s’hi han esdevingut mil i un episodis que mereixen ser recordats.

Va passar aquí‘ ofereix una baixada per la Rambla i repassa alguns dels llocs i dels fets històrics que han tingut lloc en aquesta carismàtica via barcelonina.

El passeig comença amb una cita ineludible al Cafè Zurich, a la plaça de Catalunya, 1. Aquesta cafeteria centenària és el lloc tradicional de reunió i trobada dels barcelonins que baixen al centre o a ramblejar.

Rambla de Canaletes

núm. 133 – Font de Canaletes
L’element més cridaner i popular del primer tram de la Rambla és la font de Canaletes. En aquest lloc es reuneixen històricament els aficionats del Barça per xerrar de futbol i celebrar les victòries.
núm. 138 – Hotel Continental
Baixant a mà dreta, hi ha l’Hotel Continental. La seva història es remunta al segle XIX. S’hi han allotjat, entre d’altres, Herbert von Karajan, Machín, Helenio Herrera o l’escriptor George Orwell.
núm.138 – Club Capitol
Al mateix edifici que el Continental hi ha el Teatre Club Capitol, ara tancat. Aquest antic cinema, va acollir les actuacions de l’actor i humorista Pepe Rubianes durant els darrers vuit anys de la seva carrera.
núm. 123 – Cocteleria Boadas
A la cantonada amb el carrer dels Tallers,
hi ha la Cocteleria Boadas, la més antiga d’Espanya. 
L’establiment conserva l’essència de qui va ser un pioner en l’art dels còctels.

Rambla dels Estudis

núm. 115 – Reial Acadèmia de Ciències i Arts
La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona ha estat testimoni dels principals avenços tecnològics del país en els seus 250 anys d’història. Aquí s’hi va fer, per exemple, la primera fotografia de l’estat espanyol i el primer telègraf.
núm. 115 – Teatre Poliorama
L’Acadèmia de les Ciències comparteix edifici amb el Teatre Poliorama. George Orwell, un dels millors escriptors en llengua anglesa del segle XX, hi va viure un recordat episodi de la Guerra Civil.
núm. 118 – Palau Moja
El Palau Moja, d’estil neoclàssic, va ser construït per al marquès de Moja el 1784. El 1870 va ser comprat per Antonio López, el marquès de Comillas.
núm.111 – Magatzems El Siglo
Els magatzems El Siglo van ocupar bona part de la façana entre Bonsuccés i Carme (encara no estava obert Pintor Fortuny) fins al 1932, quan van desaparèixer en un gran incendi.
núm. 109 – Companyia General de Tabacs de Filipines
L’edifici de la Companyia General de Tabacs de Filipines, fundada el 1881 i dedicada al monopoli de l’explotació i venda del tabac de Filipines, va ser la seu de la companyia. Entre els fundadors hi havia l’esmentat Antonio López, el marquès de Comillas.

Rambla de Sant Josep (o de les Flors)

núm. 105 – Bàscula del Regulador
L’Hotel Bagués, davant de l’església de Betlem, va ser, entre el 1948 i el 2009, la seu de la històrica joieria Bagués, avui situada al passeig de Gràcia. Aquí hi havia la coneguda bàscula del Regulador, ara al Mercat de la Boqueria.
núm. 99 – Palau de la Virreina
El Palau de la Virreina va ser l’escenari de la trista vida de la virreina. Allà va viure Maria Fiveller, una jova de la noblesa barcelonina obligada a casar-se amb el virrei del Perú. Avui, s’hi fan exposicions i hi descansa el gegant del Pi.
núm. 93 – La Carolina i La Monyos
La floristeria Carolina és present a la Rambla des del 1888. Aquí solia venir a comprar flors La Monyos, la més famosa de la Rambla.
núm. 91 – Mercat de la Boqueria
El Mercat de la Boqueria ha estat guardonat amb la distinció de millor mercat del món diverses vegades. En tot cas, la Boqueria és el mercat més antic de la ciutat.
núm. 88 – Loteria Valdés
La Loteria Valdés és la més antiga de Barcelona de les que resten obertes.
núm. 71 – Mosaic de Joan Miró
El Mosaic de Joan Miró, dissenyat per donar la benvinguda a tothom que arribava a la ciutat per mar, és al mig del passeig. S’ha convertit fa pocs anys en lloc de record de les víctimes de l’atemptat del 17 d’agost del 2017.

La rambla dels Caputxins

núm. 51-59 – El Liceu
El Gran Teatre del Liceu és el temple de l’òpera de Barcelona. Dins d’aquestes parets s’hi han viscut tota mena d’històries dignes de ser recordades. D’una banda, els temps gloriosos, quan el Liceu tenia un ballet d’estrelles i un club privat dels Amics del Liceu. O quan s’hi va viure la gran nit de la Caballé. Però també els temps difícils, amb l’incendi i el renéixer de les seves cendres.
núm. 51-59 Antic convent dels Trinitaris Descalços
Abans de ser el Liceu, però, en aquest espai ja hi havien tingut lloc fets històrics. Va ser el lloc de trobada dels exaltats durant el Trienni Liberal.
núm. 45 – Hotel Oriente
L’Hotel Oriente és un dels històrics de la ciutat. Aquí s’hi va allotjar el 1862 l’escriptor de contes infantils Hans Christian Andersen.

La seva terrassa va veure néixer la famosa cobla ‘Ojos verdes’, amb lletra de Miguel Molina.
núm. 40 – Hotel Cuatro Naciones
L’Hotel Cuatro Naciones és el més antic de la ciutat. S’hi han allotjat personatges famosos, com Buffalo Bill, Chopin o Einstein.
núm. 30-34 – Monument a Pitarra
El monument a Pitarra, el primer empresari teatral, ocupa un lloc destacat a la plaça del Teatre.
núm. 30-34 – Primera manifestació del Dia de l’Orgull
La primera manifestació del Dia de l’Orgull a l’estat va sortir de la plaça del teatre. El 26 de juny del 1977, el col·lectiu LGTBI es va manifestar per reclamar la derogació de la llei de perillositat social, que sancionava amb penes de presó les anomenades “conductes” homosexuals.
núm. 27 – Teatre Principal
El Teatre Principal, actualment tancat, va funcionar des de la segona meitat del segle XVI fins al 2006.

La rambla de Santa Mònica

núm. 20 – Restaurant Amaya
El restaurant Amaya és un clàssic del passeig. Durant la postguerra, aquest establiment va ser conegut com “el del cuiner roig“.
núm. 18 – Gimnàs Colom
El Gimnàs Colom va ser un popular frontó durant molts anys, però abans hi va haver el negoci de fotografia dels Napoleón. Aquí es va fer el 1896, la primera projecció cinematogràfica de Catalunya. 
núm. 10 – Edifici CADCI
L’edifici del CADCI és el bressol de l’independentisme català. Creat el 1903, era el sindicat dels treballadors mercantils. Va tenir un paper destacat a la Guerra Civil.
núm. 9 – Monument als Santpere
El monument als Santpere, al mig del passeig, recorda una nissaga d’actors i còmics en la qual destaca Mari Santpere, la còmica que va regnar al Paral·lel.
núm. 6-8 – Museu de Cera
El Museu de Cera és a un palau del 1894 que va ser la seu del Banc de Barcelona.

La rambla de Mar

Monument a Colom
La baixada per la Rambla s’acaba al monument de Colom, l’única estàtua del món que està casada. Els lleons que l’envolten es van fer amb el coure dels canons del Castell de Montjuïc.
Drassanes Reials
A mà dreta encara hi ha un edifici important, les Drassanes Reials, una construcció gòtica on es feien les naus que van dominar el Mediterrani durant segles.
Les golondrines
Per acabar d’arrodonir la baixada per la Rambla, es pot fer un passeig amb les golondrines per contemplar Barcelona des del mar.