Seat celebra 70 anys d’història amb una selecció dels vehicles de la Col·lecció de Cotxes Històrics de la marca. La mostra es pot veure a la Casa Seat, l’espai de la marca als Jardinets de Gràcia, i anirà canviant cada setmana. Fins al 9 de gener s’exposaran un total de 17 vehicles. De moment, han començat amb els primers cotxes que es van construir i algunes curiositats.

Una mostra de cotxes històrics de Seat

Casa Seat, que ja ha organitzat diversos actes culturals, acull la mostra “70 anys en moviment”, una exhibició d’alguns dels vehicles emblemàtics de la marca. L’exposició es pot visitar gratuïtament i reuneix models històrics que només en ocasions molt especials han sortit de la nau A-122 de la Zona Franca on es guarda la Col·lecció de Cotxes Històrics de Seat, amb 330 vehicles.

Els primers cotxes: 1400 i 600

La mostra ha començat amb els primers models. De fet, s’ha pogut veure el primer vehicle de Seat. L’any 1953 es va fabricar el Seat 1400, emmirallat amb les elegants berlines americanes de l’època. La versió que s’ha exposat ha estat la furgoneta del 1959.

Tot i que el 1400 va ser el primer, el que va canviar-ho tot va ser el Seat 600, un cotxe que va democratitzar la mobilitat al país. Per Isidre López, responsable Col·lecció de Cotxes Històrics de Seat, el 600 és una icona que sobrepassa els límits d’una marca. “És el cotxe que ens va posar sobre rodes, el cotxe que va inventar les escapades de cap de setmana, fins i tot les maleïdes cues, les caravanes. De fet, es van col·lapsar les demandes, va haver-hi més de 100.000 comandes i vam haver d’aturar-ho i, de fet, hi havia persones que esperaven més de dos anys per recollir el cotxe“.

Curiositats com el Panda Papamóvil

Altres joies amagades que han sortit durant uns dies de la nau de la Zona Franca són el Toledo Olímpic, el primer elèctric de Seat que va obrir la Marató de Barcelona 92 o el Panda Papamóvil del 1982, creat especialment per a la visita oficial de Joan Pau II quan es van adonar que tenien un problema. “El cotxe oficial del Vaticà no passava per la porta d’accés al Camp Nou ni al Santiago Bernabéu, on el Papa tenia previst fer unes misses, ens van trucar i la gràcia és que es va fer en dues setmanes”, explica Isidre López.

També s’ha vist l’Ateca Mattracks, un projecte dels enginyers de Seat que van adaptar el primer SUV de la marca per a l’ús extrem en terrenys nevats i van substituir-ne les rodes per erugues.

Un micro 600 de xocolata

Al restaurant de Casa Seat, Ametller Origen Mercat d’Autors, també hi ha molts 600 més petits del que era el cotxe original. Són de xocolata negra, blanca o amb llet i venen de sèrie quan demanes una beguda. Un detall més per celebrar l’aniversari. Són obra del mestre pastisser Cristian Escribà.

Més models que s’exposaran

Entre els nous models que s’exposaran a Casa Seat fins al 9 de gener destaquen el 850 Sport, el 1500 familiar, l’Sport Coupé 1600 o el León TDI WTCC. A més, la setmana del 30 de desembre al 9 de gener es podrà votar a través de les xarxes socials els models favorits pel públic i els escollits s’exposaran. L’objectiu és fer un recorregut per l’evolució, el disseny i la innovació de la marca en els seus 70 anys.