El Zurich, ubicat a la plaça de Catalunya, és un bar històric de Barcelona que ha estat testimoni de grans esdeveniments, i actualment s’ha convertit en el punt de trobada per excel·lència de la ciutat.

De La Catalana al Zurich

A la plaça de Catalunya número 1 trobem el Cafè Zurich. A l’antic edifici obre una cantina el 24 de juny de 1863, l’endemà la posada en servei la línia del tren de Sarrià de l’estació de ferrocarrils de la Generalitat. El tren sortia de la plaça de Catalunya, anava pel carrer de Pelai i pujava pel carrer de Balmes.

La cantina de l’estació es deia La Catalana, després es va convertir en una xocolateria i després un català que havia viscut a Suïssa va recuperar la cantina i li va posar el nom de Zurich. La família Valldeperes va començar el negoci al 1920 i quan es va soterrar l’estació, l’any 1925, l’antiga sala d’espera es va afegir a la cantina i va esdevenir l’antic Zurich.

Veure la història des de les terrasses del Zurich

Una de les anècdotes la protagonitza el comissari de Beneficència de la Generalitat, Roc Boronat, que mentre prenia un cafè va veure com un urbà s’emportava una persona cega que demanava almoina. Diuen que d’aquella experiència va néixer l’anomenat cupó dels cecs.

El Zurich va ser col·lectivitzat i, durant la Guerra Civil, al Zurich es van atrinxerat les tropes republicanes que s’enfrontaven als nacionals situats a l’edifici de Telefónica.

Les terrasses del Zurich va ser la base general de la policia durant l’assalt del Banc Central. Al 1996 el Zurich va tirar-se a terra per construir el Triangle i reviure com un nou Zurich, que seguirà sent un punt de trobada habitual, però sense les parets que han vist passar els principals fets històrics de la ciutat des d’una de les seves terrasses.

Ho va explicar Andreu Valldeperas, propietari del Zurich, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.