El Gegant del Pi va venir a Barcelona per lluitar contra el Gegant de la Ciutat, un indi enorme que Colom havia portat d’Amèrica. Aquesta llegenda va originar una popular cançó de gegants.

Al palau de la Virreina, a la Rambla, hi viu el Gegant de la Ciutat.  Actualment aquesta figura tradicional està representada per Jaume I, però segons la llegenda, aquest gegant era un indi molt gran que va arribar a la ciutat amb Colom. Un cop a Barcelona es va enfrontar a un altre colós, el Gegant del Pi, també anomenat el Fort Farell

El Gegant del Pi

El Gegant del Pi era un noi de Caldes de Montbui, que se’l coneixia com el Fort Farell, perquè era de la masia Farell. Quan va saber que a Barcelona havia arribat un gegant d’Amèrica i que el rei havia organitzat una baralla, hi va voler participar. Així, va fer cap a Barcelona, acompanyat d’un pi a mode de bastó.

Quina és la llegenda del Gegant del Pi?

Un cop a Barcelona els dos gegants van començar una baralla. El Gegant del Pi va agafar el Gegant de la Ciutat per una cama, el va fer girar enlaire i el va enviar cap a Amèrica tot cridant: “Gent d’Amèrica, que us caurà a sobre!”. D’aquesta manera, el gegant americà va tornar a casa seva.

Després de la victòria, la ciutat va oferir al Gegant del Pi un gran banquet. Amb la panxa plena, se’n va tornar a casa a través de Collserolla. Però a mig camí li va venir la son i es va quedar adormit. Feia tant de fred que amb la rosada es va quedar congelat i va morir. Des d’aleshores, a la silueta de la serra de Collserola s’hi pot veure el perfil del Gegant del Pi.

Amb el temps, el Gegant de la Ciutat es va convertir en Jaume I i el Gegant del Pi, en un sarraí, i aquests són els dos personatges que es poden veure avui a la Festa Major de Barcelona.

D’aquesta llegenda n’ha quedat una cançó popular tradicional infantil, ‘El Gegant del Pi, ara balla’.

Forces de la natura

En temps antics, els gegants eren considerats forces de la natura. Representaven els huracans, els terratrèmols o les esllavissades. Zeus els va matar utilitzant llamps; a la Bíblia també s’explica que eren fills d’àngels i de dones i que Déu va fer el diluvi universal per exterminar-los.