Els famosos lleons que envolten el monument a Colom, no sempre han estat tan pacífics.

Un monument per l’Exposició Universal del 1888

El monument a Colom es va construir amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888. Els vuit lleons que l’envolten es van fondre amb bronze procedent de canons de Montjuïc. Eren canons fora de servei, que ja havien estat substituïts per altres. Si es té en compte com eren els canons de l’època, s’estima que per fer els lleons haurien calgut entre 24 i 32 canons. I és gairebé segur que van ser els canons que van fer servir Baldomero Espartero i Joan Prim per bombardejar Barcelona el 1842 i el 1843. També és probable que s’haguessin fos a la foneria de canons del final de la Rambla, coneguda en temps del franquisme com la farmàcia militar i que abans també va ser la seu del banc de Barcelona.

Bombes sobre Barcelona

Montjuïc, en l’estratègia de dominació borbònica de Barcelona, era, juntament amb la Ciutadella, el punt fort per dominar-la i tenir-la controlada amb el foc creuat d’artilleria de les dues fortificacions. El 1842, van servir per bombardejar Barcelona i acabar amb una revolució per gràcia d’Espartero, Duc de la Victòria; i el 1843, va servir per sufocar una revolta social coneguda com La jamància, aquest cop a mans de Prim, que havia de fer mèrits per la seva carrera política. Prim va llançar sis vegades més bombes que Espartero. En total, dels canons que després van ser lleons, es van disparar més de 7.000 bombes contra la població de Barcelona.

Dins el monument

En l’època que es va fer, 1887-1888, la seva alçària de 60 metres el va convertir de seguida en una icona de la ciutat. El monument a Colom té dins seu el primer ascensor que es va instal·lar a Barcelona. Avui, aquest ascensor està força modificat per motius de seguretat. La construcció, vista des de l’interior, mostra parets i sostres amb combinació de pedra i maons pròpia del principi del modernisme.

Un cop a dalt del monument, el mirador dirigeix la mirada del visitant al recinte de l’Exposició Universal. També permet vistes sobre el port, la Rambla, Montjuïc i, sobretot, al Parc de la Ciutadella. Ho va explicar Jordi Peñarroja, escriptor i fotògraf, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.