La Monyos va ser el personatge més popular de la Rambla, tant que es va convertir en una llegenda. Era coneguda per la seva manera estrafolària de vestir, un clavell al cabell, la cara pintada i un caminar nerviós; era una Ramblista peculiar.

Una pèrdua irreparable

Segons expliquen les cròniques del moment, Dolors Vega Masana era molt jove quan els seus pares, que eren de família adinerada, van intentar casar-la amb un home més gran. Ella s’hi va negar i, això, li va costar ser expulsada de casa i desheretada, negant-li fins i tot a utilitzar els seus cognoms.

Per això es va fer dir Dolors Bonella i Alcánzar i va entrar de minyona a un palauet d’uns comtes al passeig de Gràcia. Es va quedar embarassada del fill de la casa i va tenir una nena. El pare del nadó va morir i els avis paterns van separar-la de la nena, però ella hi anava cada dia. Una situació que va causar-li un trastorn mental.

“Més famosa que la Monyos”

La seva popularitat era evident, ja que un bar, un autobús i, fins i tot, uns melons duien el seu nom, i la frase “ets més famosa que la Monyos” ja forma part de la nostra llengua.

La Monyos sempre anava al bar La Puda, del carrer de Carrera, i demanava un cafè que no pagava mai. Era tan estimada, que quan va morir el 15 setembre del 1940 el seu funeral es va omplir de gom a gom i, diu la llegenda, que algú el va pagar.

La directora de la pel·lícula ‘La Monyos’, Mireia Ros, ens explicava aquesta història en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.