L’antic Teatre de la Santa Creu i també Teatre de l’Hospital, situat a la Rambla, número 27, va funcionar des de la segona meitat del segle XVI  fins al 2006. EL 4 de novembre de 1788 va obrir el nou Teatre de la Santa Creu (l’actual Teatre Principal), en el lloc de l’anterior Casa de Comèdies, destruïda per un incendi un any abans.
Va tornar a obrir el 2013, però  el Principal va tancar el febrer de 2017. De 1872 a 1906, al local de la planta superior s’instal·là la seu de l’Ateneu Barcelonès i entre 1919 i 1986, va funcionar sobretot com a cinema.
Un teatre que s’ha incendiat cinc vegades, que sempre ha tingut una gran rivalitat amb el Liceu i que és un dels equipaments culturals estratègics de la Rambla.
Un grup inversor encapçalat per l’empresari José María Trénor va impulsar un acord amb el Grup Balañá per a la cessió d’ús de la superfície del teatre durant 50 anys. L’objectiu d’aquest acord és fer una programació cultural els 365 dies de l’any i convertir-lo en un punt de trobada entre empreses, marques, cultura, innovació i esports.