L’antic Teatre de la Santa Creu i també Teatre de l’Hospital, situat a la Rambla, número 27, va funcionar des de la segona meitat del segle XVI fins al 2006. EL 4 de novembre de 1788, va obrir el nou Teatre de la Santa Creu (l’actual Teatre Principal), en el lloc de l’anterior Casa de Comèdies, destruïda per un incendi un any abans.  

Nous projectes fins al tancament

De 1872 a 1906, al local de la planta superior, s’instal·là la seu de l’Ateneu Barcelonès, i entre 1919 i 1986, va funcionar sobretot com a cinema. El Principal s’ha incendiat cinc vegades i sempre ha tingut una gran rivalitat amb el Liceu, un dels equipaments culturals estratègics de la Rambla.

Un grup inversor encapçalat per l’empresari José María Trénor va impulsar un acord amb el Grup Balañá per a la cessió d’ús de la superfície del teatre durant 50 anys. L’objectiu d’aquest acord és fer una programació cultural els 365 dies de l’any i convertir-lo en un punt de trobada entre empreses, marques, cultura, innovació i esports.  

El Principal va tornar a obrir el 2013, però va tancar el febrer de 2017. Ho va explicar Xavier de Balaguer, portaveu del Teatre Principal, en aquest capítol del programa ‘Va passar aquí‘, el març de 2018.