L‘Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris ha iniciat un projecte per documentar històries locals i curiositats al districte. Aquest museu al carrer es construeix a partir de la instal·lació d’unes petites plaques que senyalitzen el lloc dels fets.  L’objectiu no és altre que mantenir la memòria local dels veïns i racons de Nou Barris.

Tres noves plaques a les Roquetes

De moment, l’arxiu ja ha instal·lat sis rajoles a diversos indrets del districte. Recorden espais que ja no existeixen com l’antiga biblioteca del barri, inaugurada l’any 82 en uns locals de la Caixa de Barcelona. La placa s’ha situat precisament sota l’anagrama de ferro de l’antiga caixa d’estalvis, que encara es conserva a la façana.

Una segona placa relata com molts veïns de les Roquetes van haver de construir les seves cases i serveis. “En els anys 50 i 60 es van construir moltes cases —explica Juanjo Martos de l’AV Roquetes—. Hem volgut fer un homenatge a les persones que van migrar de tot Espanya cap al nostre barri. I també recordem el clavegueram que es va construir l’any 64 pels veïns, veïnes, nens i nenes, en dissabtes i diumenges”. Aquesta iniciativa veïnal inclou, també, curiositats com el nom popular de la plaça del Cendrer, un espai que va ser batejar pels veïns per la forma que té.

Continuar amb la senyalització als carrers

La iniciativa de senyalitzar espais i fets al carrer no és nova. L’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris també participa en el projecte Relligant Nou Barris. “Vam ser els pioners a la ciutat a senyalitzar amb faristols les històries, però no s’han instal·lar tots els punts que hi ha fets —comenta Arnaldo Gil, de l’arxiu—. Al final si el discurs no el fem els veïns, és un discurs que se l’apropien les administracions, i per això vam decidir fer nosaltres unes petites plaques de 20 x 20, petites, que no molesten, però que recullen tota aquella part de la memòria que es pot perdre. No són fets transcendents, però sí importants per als barris”. L’objectiu de l’arxiu és continuar amb el projecte per convertir els carrers en un petit museu de petites històries, curiositats i fets.