Al carrer dels Tallers número 1, a tocar de la Rambla, hi ha la Cocteleria Boadas, la més antiga d’Espanya. L’establiment conserva l’essència de qui va ser un pioner en l’art dels còctels.

Miguel Boadas va néixer el 1895 a l’Havana, Cuba, quan encara era colònia espanyola. Era cosí germà del fundador de La Floridita, que aleshores era un bar, restaurant i cocteleria de prestigi de l’illa. Allà va prendre contacte amb l’ofici. Malgrat haver nascut a Cuba, les seves arrels eren catalanes, ja que la seva família era de Lloret de Mar.

Una novetat al Canaletas

Quan va venir a Barcelona, als anys 20, va començar a treballar al bar Canaletas, un famós local que era on avui hi ha el Burger King. A la ciutat, ningú no feia còctels i ell va ser el primer a importar aquesta tradició. De seguida es va fer famós entre la clientela pels seus còctels i pel seu estil per fer-los, i els amos del Canaletas li van muntar una barra rodona per a ell, coneguda com la banyera de Miguel. Prendre un còctel es va convertir en signe de distinció i d’estatus social.

La tècnica de Boadas incloïa l’escanciat, llançar la beguda a la copa des de la coctelera situada ben amunt, amb el braç enlairat. Durant 70 anys, a tot el món, només ell i la seva filla, María Dolores Boadas, van mantenir aquesta tècnica viva. Avui, totes les cocteleries escancien.

El negoci propi dels Boadas

El somni de Miguel Boadas era muntar la seva pròpia cocteleria. Va treballar dur durant els anys 20 i fins a principis del 30, i finalment va aconseguir obrir Boadas Cocktails al 1933. El local original era molt petit, escassament hi cabien 10 persones, i tothom li va dir que no funcionaria perquè era l’època de les grans cafeteries, amb 100 o 200 taules. Però el negoci va funcionar molt bé.

Boadas era un avançat al seu temps. Anava a les ràdios i als diaris a fer entrevistes de promoció. També feia cursos de cocteleria a cases de persones riques. Amb aquesta facilitat per relacionar-se, es va fer amic d’Ernest Hemigway i aquest anava a beure a Can Boades. Hemingway va portar Joan Miró, Xavier Cugat, García Lorca i Dalí. Un gran nombre de personatges famosos i personalitats de la cultura han passat per aquesta cocteleria.

María Dolores Boadas, la filla de Miguel Boadas, es va enamorar de l’ofici i va voler ser coctelera. El seu pare hi estava en contra perquè als anys 40 i 50, aquest no era ofici per a dones, però ella va arribar a dirigir el local.

Avui, la Cocteleria Boadas conserva elements del local original, com la barra de fusta, els seients de la barra o els miralls. Can Boadas va ser declarat fa pocs anys patrimoni artístic i cultural de Barcelona.