La Boqueria és el mercat més antic de Barcelona. Els pagesos del voltant de Barcelona feien parada a la Rambla per vendre els seus productes, ja al voltant del segle XIII. Aquest és l’origen del Mercat de la Boqueria.

Des del 1271

Els primers establiments del mercat, unes carnisseries, estan documentats l’any 1217. Amb el temps, el nombre de parades va anar creixent. Els pagesos de les viles properes a Barcelona, com ara Sarrià o les Corts, venien a vendre els seus productes. També està documentada per aquella època una fira del porc.

De fora, a dins les muralles

Quan el mercat va néixer, la zona de la Rambla quedava fora de la muralla. Era habitual situar l’activitat comercial a la vora de les portes de la ciutat i això li donava un aspecte i una configuració típiques. Quan es va fer la segona muralla, tant la Rambla com el mercat van quedar dins del seu perímetre de protecció i la configuració del mercat va canviar.

La regulació

El primer mercat rebia el nom d’El Bornet. En aquell moment, era l’únic de la ciutat. Amb el temps, l’activitat va créixer de tal manera que l’any 1817, el capità general de Catalunya, el marquès de Campo Sagrado, va fer un decret per regular l’activitat i el funcionament del lloc. Hi quedaven recollits aspectes com el lloguer dels espais, la mena de mobiliari o els pesos.

Un espai reivindicat

El 25 de juliol del 1835 és una data clau per al mercat i per a la seva història. Aquell dia es va produir el que es coneix com “la bullanga de Sant Jaume”, una protesta ciutadana que va acabar amb la crema de l’antic convent de Sant Josep, que ocupava l’espai on ara hi ha el mercat.

Destruït el convent pel foc, l’Ajuntament va reivindicar l’espai per crear una plaça porticada amb un estil molt semblant al de la plaça Reial. Però l’espai també és reivindicat per posar-hi el mercat que s’està fent a la Rambla, el Mercat de la Boqueria.

De provisional a definitiu

L’Ajuntament va fer, finalment, la plaça, anomenada plaça del Treball. Però també va permetre el mercat ocupar l’espai provisionalment. Aquesta provisionalitat va acabar esdevenint definitiva i el dia 19 de març del 1840, l’alcalde de Barcelona va posar la primera pedra del que havia de ser el Mercat de la Boqueria com és avui.

Un cop establerts, els comerciants van demanar la cobertura del mercat. L’Ajuntament els va atendre i va encarregar diversos projectes. La coberta va quedar enllestida el 1914 i això va suposar la consolidació definitiva del mercat, i el seu creixement gràcies també a la proximitat del Born que proveïa de fruita i verdures el mercat .

Reconeixement mundial

El Congrés Mundial de Mercats va atorgar el premi de Millor Mercat del Món a la Boqueria el 2005, i la televisió nord-americana CNN va fer el mateix el 2017. Ens ho explicava en Genís Arnàs, responsables de Mercats de l’Ajuntament de Barcelona al 2020 en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.