Al mig de la Rambla, al número 88, hi ha l’administració de loteria més antiga de Barcelona, i de tot l’estat regentada per una família.

La Loteria Valdés va ser fundada l’any 1905 per Miquel Valdés i Padró, jugador del Barça. El primer local estava al número 96 de la Rambla. Valdés la va regentar fins a l’any 1951, quan va morir, i aleshores en va agafar les regnes la seva filla. Després la va agafar Jordi Garcia Valdés, la tercera generació, que encara n’és l’administrador i que ens explica la història d’aquesta popular negoci.

Estanquer i bitlletaire

Miquel Valdés era estanquer. En un moment donat, va diversificar el negoci i va obrir l’administració de loteria. Quan va inaugurar el negoci de la loteria, la seva era l’administració número 12 de Barcelona. N’hi havia, doncs, 11 de més antigues. D’aquelles, avui només en queda la Valdés.

L’administració Valdés de seguida va donar premis. El primer any ja en va donar un d’important. Veient que el nou negoci anava tan bé, Valdés va deixar l’estanc per dedicar-se exclusivament a la loteria.

Un gran esportista

Valdés va jugar poc de temps al Barça. Només tres o quatre anys, entre el 1902 i el 1905. Era una època en què s’havia de pagar per jugar al futbol. Valdés era un gran esportista: a més de futbolista, era gimnasta i regatista. Va guanyar la primera competició d’atletisme de la història d’Espanya.

Una Grossa republicana i una de franquista

Durant la guerra, hi havia dos sorteigs de loteria: el del costat franquista i el de la República. Valdés va donar la Grossa de Nadal l’any 1935. I va repetir l’any 1946. Aleshores va dir que havia donat la Grossa per primer cop. No se’n va adonar que ja l’havia donat al sorteig de la República.

Més Grosses…

El 1963, l’any que va néixer l’administrador actual, Jordi Garcia Valdés, l’administració va tornar a donar la Grossa de Nadal. També ho va fer l’any següent, el 1964. A més, va donar la de Reis. En total, la Valdés ha donat set Grosses de Nadal i dues de la rifa de Reis. La majoria d’aquests premis els van donar als anys 60, quan la Valdés tenia un gran èxit.

En els darrers anys, Loteria Valdés ha repartit més de 17 milions d’euros en premis de la Loteria Nacional. Entre ells tres primers premis: 2 el 2008 i 1 el 2012. Pel que fa al Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal, va repartir l’any 2008 dos cinquens premis, un tercer i un quart premi el 2009, i el 2011 i el 2012 també va repartir un cinquè premi de la Loteria de Nadal.

Actualment, el negoci ha canviat i es ven molt per internet. La Loteria Valdés sempre ha estat a la Rambla, però ha canviat del número 96, l’original, al 88.

Què vols saber de la Loteria de Nadal 2023?