A la rambla dels Estudis, al davant del Teatre Poliorama, hi havia els magatzems El Siglo, que durant dècades van ser els més grans i els més antics d’Espanya.

Inspirats en els grans magatzems de París i Nova York

Els magatzems El Siglo van ser fundats el 1870 per Eduardo Conde i el seu cunyat, Puerto. Conde es va inspirar en els grans magatzems de Nova York o París. El concepte dels grans magatzems de finals del segle XIX era oferir en un mateix lloc una gran oferta de productes, orientar al client i evitar el regateig.

La inspiració comercial, és a dir, el gust dels productes, venia de París. El producte principal al llarg d’onze mesos a l’any era la roba. Però al desembre i per Nadal, predominaven les joguines.

El Siglo utilitzava amb habilitat la publicitat: feien promocions estacionals, campanyes de Reis i el mes blanc.

Una ciutat dins la ciutat

El Siglo tenia una superfície de 24.000 metres quadrats i hi treballaven 1.200 dependents. L’organització era molt complexa, amb seccions i caps de seccions. Hi havia sistemes d’estímul, com ara les comissions, per als treballadors de les diferents categories. Els treballadors d’El Siglo eren els més ben pagats del sector.

El Siglo tenia bar, restaurant, cafeteria, perruqueria d’home i de dona, biblioteca… i es va convertir en lloc de trobada de famílies, parelles i intel·lectuals.

L’incendi

El 25 de desembre del 1932, es va produir un incendi en un dels aparadors que mirava a la Rambla, on va començar amb un curtcircuit d’un tren elèctric. A causa del foc, El Siglo va quedar totalment destruït.

Per continuar amb l’activitat comercial i oferir feina a part dels treballadors, El Siglo va tornar a obrir a petita escala al carrer de Pelai.

El Continental, un hotel amb història

Ha rebut personalitats com Herbert von Karajan, Machín, Helenio Herrera o l’escriptor George Orwell

Va passar aquí