A la rambla dels Estudis, al davant del Teatre Poliorama, hi havia els magatzems El Siglo, que durant dècades van ser dels més grans i que està considerat com el més antic d’Espanya
Inspirats en grans magatzems de París i Nova York
Eduardo Conde i el seu cunyat, Pablo Puerto funden la companyia El Siglo l’any 1870 i comencen l’activitat comercial amb una botiga petita a la Rambla cap al 1978. Però un viatge inspirador als Estats Units amb visita als magatzems Sears i Macy’s ho va canviar tot i fa 140 anys, al 1881 obren els grans magatzems El Siglo de Barcelona.
Segons explicava en aquest capítol del ‘Va passar aquí‘ l’enginyer i historiador Luis Conde, el seu besavi va posar en pràctica el concepte dels grans magatzems de finals del segle XIX, que era oferir en un mateix lloc una gran oferta de productes, orientar al client i evitar el regateig.
La inspiració comercial, és a dir, el gust dels productes, venia de París. El producte principal al llarg d’onze mesos a l’any era la roba. Però al desembre i per Nadal, predominaven les joguines.
El Siglo utilitzava amb habilitat la publicitat: feien promocions estacionals, campanyes de Reis i el mes blanc.
Una ciutat dins la ciutat
El Siglo tenia una superfície de 24.000 metres quadrats i hi treballaven 1.200 dependents. L’organització era molt complexa, amb seccions i caps de seccions. Hi havia sistemes d’estímul, com ara les comissions, per als treballadors de les diferents categories. Els treballadors d’El Siglo eren els més ben pagats del sector.
El Siglo tenia bar, restaurant, cafeteria, perruqueria d’home i de dona, biblioteca… i es va convertir en lloc de trobada de famílies, parelles i intel·lectuals.
L’incendi
El 25 de desembre del 1932, es va produir un incendi en un dels aparadors que mirava a la Rambla, on va començar amb un curtcircuit d’un tren elèctric. A causa del foc, El Siglo va quedar totalment destruït.
Per continuar amb l’activitat comercial i oferir feina a part dels treballadors, El Siglo va tornar a obrir a petita escala al carrer de Pelai.