què vols saber de la vacuna de la covid?

Pla de vacunació: calendari en tres etapes

El pla de vacunació amb el qual treballa el Govern espanyol estableix tres etapes de vacunació, en funció de la disponibilitat de dosis.

 • La primera etapa va començar el 27 de desembre i durarà 12 setmanes, fins al març. El Govern espanyol calcula que es podran vacunar 2,3 milions de persones amb la vacuna de Pfizer, de la qual s’adquiriran 4,5 milions de dosis (es tracta d’una vacuna de doble dosi). A aquestes s’hi han d’afegir les primeres dosis de la vacuna de Moderna que han arribat a principis de gener, un cop superada l’aprovació de de l’Agència Europea de Medicaments.
 • La segona etapa de vacunació es durà a terme entre l’abril i el juny, quan l’executiu calcula que tindrà un increment progressiu de vacunes.
 • La tercera etapa, durant l’estiu, servirà per cobrir la resta de grups.

La residència Mil·lenari, la primera a rebre-la a Barcelona

Les residències de gent gran són les primeres a rebre la vacuna contra el coronavirus. A Barcelona va començar diumenge, 27 de desembre, a la residència Mil·lenari, situada al carrer Nou de la Rambla, a Ciutat Vella i la usuària Rosa Dalmau va ser la primera a rebre una dosi.

Josefa Pérez, una dona de 89 anys, va ser la primera persona a vacunar-se contra la covid-19 a Catalunya, concretament va rebre la primera dosi del vaccí a la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet.

Mentre que durant les primeres setmanes la campanya de vacunació s’ha dut a terme en residències on no hi havia cap cas actiu de coronoavirus, a partir de la setmana del 18 de gener s’ha anunciat que també es començaran a vacunar les residències vermelles, és a dir, les que tenen algun cas de covid-19. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha remarcat que “es vacunaran els contactes estrets, però no les persones que estiguin amb la infecció activa perquè no és recomanable“.

Quantes vacunes de la covid està previst que arribin a Catalunya?

Està previst que arribin 900.000 vacunes, que començaran a administrar-se a 450.000 persones. La vacunació, que va començar a finals de desembre, durarà, en una primera fase, fins al març, ja que calen dues dosis de la vacuna.

Les primeres 1.595 dosis de la vacuna va arribar el diumenge 27 de desembre a Catalunya, procedents de Guadalajara. Aquí s’emmagatzemen als ultracongeladors del Banc de Sang i Teixits. La previsió és que cada dilluns arribin 60.000 dosis més i que de dimarts a dissabte es facin les vacunacions massives als grups establerts.

La Generalitat ja ha comprat 10 milions de xeringues. Vergés ha explicat que el govern fa temps que prepara aquesta campanya de vacunació de forma coordinada amb el Govern espanyol i el pla de vacunació i que s’utilitzaran els CAP, la xarxa d’atenció primària, per administrar-les. Encara no se sap quants punts de vacunació hi haurà a Catalunya. Josep Maria Argimon ha confirmat que l’administració d’aquestes vacunes es farà en un primer moment en unitats mòbils i també en punts centralitzats en diferents llocs de Catalunya.

Fins a 500 infermers vacunaran la població catalana contra la covid en la primera etapa. Hi haurà 25 equips, sis dels quals a Barcelona (120 infermeres).

Vacuna de Pfizer, la primera vacuna de la covid a Catalunya

La primera vacuna de la covid que va arribar a Catalunya va ser la de Pfizer. Des del Departament de Salut confirmen que les primeres 350.000 dosis són del vaccí de Pfizer, amb més d’un 90 % d’eficàcia segons els científics.

Després de tres setmanes d’haver iniciat la campanya de vacunació, Salut conclou que 12 dies després de rebre la primera dosi la possibilitat de contraure la covid-19 es sis vegades menor.

Vacuna de Moderna, la segona vacuna

La segona vacuna és la de Moderna, amb unes 98.000 dosis que es comencen a administrar en quatre hospitals catalans, entre els quals hi ha l’Hospital de Sant Joan de Déu, i la tercera, la d’AstraZeneca.

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ja va aprovar la vacuna de Pfizer el 21 de desembre, i la de Moderna

Vacuna de doble dosi, gratuïta i voluntària

El Govern espanyol preveu tenir un total de 80 milions de dosis de les diferents vacunes per a la covid aprovades i vacunar-se serà gratuït i voluntari.

Grups prioritaris de vacunació

El pla de vacunació de la covid aprovat pel Consell de Ministres estableix dos grups prioritaris per rebre la vacuna, que s’inclouen en els 15 grups de població que ha establert Sanitat. D’aquesta manera, els primers a rebre les dosis el gener del 2021 són els residents i el personal de les residències, els professionals sanitaris i les persones dependents.

La consellera de Salut ha anunciat que es vacunarà tot el personal sanitari que actua en primera línia, en paral·lel, als professionals que treballen en residències. Per tant, Salut no esperarà que s’hagi administrat la dosi a tots els professionals dels centres. La mesura arriba l’endemà que Salut anunciés que començaria a vacunar cada dia, incloent-hi els dies festius. Durant les primeres 48 hores es van presentar 3.600 sol·licituds de personal d’infermeria voluntaris per administrar les vacunes anticovid. A dia d’avui, Salut destaca que en tenen 6.000.

Els 15 grups de vacunació que ha creat el Ministeri de Sanitat són els següents:

 1. Personal sanitari i sociosanitari
 2. Residents en residències de gent gran
 3. Persones de més de 65 anys
 4. Persones amb discapacitat
 5. Col·lectius de risc
 6. Persones que viuen o treballen en entorns tancats
 7. Població vulnerable per la seva situació econòmica
 8. Persones amb feines essencials
 9. Personal docent
 10. Infants
 11. Adolescents (de més de 16 anys)
 12. Adults
 13. Població de zones d’alta incidència
 14. Embarassades i mares de lactants
 15. Persones immunes

Ara bé, científics catalans treballen en la divisió de la població en vuit grups diferents per establir les prioritats. Es tracta d’un informe que s’ha fet arribar al Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut i que promou l’Institut de Salut Global de Barcelona i el Col·legi de Metges de Barcelona. Aquests són els grups de vacunació segons la prioritat establerta:

 1. Primer grup: Personal sanitari, les persones que treballen a les residències de gent gran i el personal de primers auxilis (bombers, policies, etc).
 2. Segon grup: Persones de més de 80 anys, prioritzant les que viuen en residències.
 3. Tercer grup: Persones de més de 65 anys.
 4. Quart grup: Persones amb patologies cròniques (diabetis tipus 2, malalties pulmonars o cardiovasculars i persones amb obesitat o que fan un tractament amb quimioteràpia).
 5. Cinquè grup: Persones institucionalitzades, en què la capacitat d’aïllament és limitada, com les presons o els centres de refugiats, i persones en risc d’exclusió social, com els migrants.
 6. Sisè grup: Prestadors de serveis essencials especialment exposats al virus, com treballadors del transport públic, personal educatiu o els qui treballen al sector alimentari.
 7. Setè grup: La resta de la població, prioritzant els que tenen més de 55 anys.
 8. Vuitè grup: Els últims a rebre la vacuna serien els nens, perquè són els menys vulnerables al virus i també perquè hi ha poques dades sobre la seguretat de la vacuna en infants.