vacuna covid Catalunya

Catalunya fa mesos que està administrant la vacuna de la covid, començant per les persones més grans i de risc. Actualment s’estan vacunant diverses franges d’edat. Des d’aquest dijous 17 de juny s’ha obert la vacunació a les persones d’entre 35 i 39 anys.

A continuació trobaràs tot el que et cal saber de la vacunació a Catalunya, quines vacunes s’estan administrant, a quins punts de vacunació pots anar i com has de demanar hora i cita prèvia al CatSalut quan obrin la convocatòria per a la teva franja d’edat.


Què vols saber de la vacuna de la covid?


Calendari de vacunació a Catalunya: tres etapes

El pla de vacunació del Govern espanyol estableix tres etapes de vacunació, en funció de la disponibilitat de les dosis. Les etapes de vacunació establertes pel Govern espanyol són les següents:

  • La primera etapa va començar el 27 de desembre i ha durat 12 setmanes. S’han vacunat les residències de gent gran, tant residents com treballadors, i els professionals sanitaris de primera línia.
  • La segona etapa va començar la segona setmana de febrer. S’ha prioritzat l’administració de dosis a la població de risc, persones de més de 80 anys, treballadors essencials, farmacèutics, fisioterapeutes i docents.
  • La tercera etapa preveu un pla de vacunació massiva per cobrir la resta de la població que va iniciar-se a l’abril. De moment, s’està posant el vaccí de Pfizer a persones de més de 80 anys, Pfizer i Janssen als qui tenen entre 70 i 79 anys, AstraZeneca a la població d’entre 60 i 69, i Pfizer i Moderna als d’entre 50 i 59. Dels 40 als 49 s’està vacunant amb Pfizer, Moderna i Janssen. L’última franja que s’ha obert per començar-se a vacunar és la d’entre 35 i 39 anys. A banda, el govern català ja va anunciar que avançarà la vaccinació dels estudiants d’Erasmus catalans que marxin a l’estranger.

Sanitat vol vacunar els alumnes d’entre 12 i 16 anys abans de l’inici de curs. Per ara, l’EMA ja ha autoritzat la vacuna de Pfizer per a la franja dels 12 als 15 anys, i la pròxima a tenir llum verda d’Europa podria ser la de Moderna.

La campanya de vacunació va començar a les residències de gent gran

Cita prèvia: com demanar hora per a la vacuna de la covid?

El Servei Català de la Salut t’enviarà un SMS o et trucarà per telèfon per donar-te cita per vacunar-te. Ara bé, les persones dels grups d’edat compresos entre els 35 i els 79 anys no cal que s’esperin a rebre la notificació del CatSalut i poden concertar la cita, demanant dia i hora, a la plataforma web vacunacovidsalut.cat.

Immunitat de grup a Espanya, a l’estiu

El govern de Pedro Sánchez ha autoritzat l’adquisició de 136 milions de dosis de cinc vacunes (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen i Curevac). Fins ara s’han produït alguns retards en el subministrament de les dosis, però el ritme de vacunació s’ha accelerat les darreres setmanes i l’executiu manté la previsió que el 70 % de la població estigui vacunada a l’estiu i assolir, així, l’anomenada immunitat de grup. Les previsions de vacunació del Govern espanyol són aquestes:

  • 3 de maig: cinc milions de vacunats
  • 7 de juny: 10 milions de vacunats
  • 14 de juny: 15 milions de vacunats
  • 15 de juliol: 25 milions de vacunats
  • finals d’agost: 33 milions de vacunats

De fet, l’acceleració del ritme de vacunació, que va més ràpid del previst, ha fet avançar els pronòstics de la Generalitat. El govern creu que durant el juliol el percentatge de població catalana vacunada arribarà al 70 %.

Passaport verd de vacunació de la covid

La Unió Europea implantarà el passaport covid l’1 de juliol per als ciutadans vacunats que hagin passat la covid o bé que tinguin una PCR o test d’antígens negatiu. Aquest passaport ha de permetre una mobilitat segura entre tots els països de la UE i l’estranger. És un codi QR gratuït. Ara bé, no serà obligatori per desplaçar-se entre els països de la UE, però farà que sigui més fàcil la mobilitat. De moment, Espanya participa en una prova pilot d’aquest certificat des del 7 de juny.

Com sé on i quan em puc vacunar?

No hi ha una data específica que marqui l’inici de la vacunació de cada grup d’edat perquè depèn, principalment, de l’arribada de les dosis i del tipus de vaccí. L’administració de les vacunes es coordina des dels centres d’atenció primària, que són els que avisen els ciutadans amb una trucada o un missatge SMS del dia, l’hora i el lloc de vacunació. Els avisos els reben les persones en funció de quin és el seu grup de vacunació i de la prioritat que estableix el govern.

Tot i això, també es fan crides a la vacunació per grups d’edat. En aquest cas, les persones nascudes entre els anys indicats poden demanar hora directament a través del web habilitat per Salut.

Un cop rebuda la primera dosi, es publicarà a l’aplicació mòbil La Meva Salut la data de la segona dosi.

En cas que hagis passat la covid, Salut preveu vacunar-te amb una sola dosi si tens menys de 65 anys. En canvi, si ets major de 65 anys o tens patologies prèvies, se’t posaran les dues dosis per evitar possibles complicacions associades, encara que ja hagis passat el coronavirus. La punxada es farà sis mesos després d’haver passat la malaltia.

Punts de vacunació de la covid a Barcelona i Catalunya

Salut ha habilitat 500 punts de vacunació arreu de Catalunya per continuar amb el procés de vacunació massiva del conjunt de la població. Del mig miler de centres, 433 són d’atenció primària i annexos, 46 són punts que ara serveixen per diferenciar vaccins i sis seran grans equipaments que s’habiliten especialment per a aquesta tasca, com el de Fira de Barcelona. El Camp Nou també s’ha incorporat com a espai emblemàtic per animar la ciutadania perquè es vacuni.

A Barcelona, hi ha una setantena de punts de vacunació.

MAPA | Punts de vacunació de la covid a Barcelona

Troba en aquest mapa interactiu els més de 70 punts de vacunació de la covid a Barcelona

Quines vacunes s’estan administrant a Catalunya?

Des que va esclatar la pandèmia, molts laboratoris han estat treballant contra rellotge per tenir a punt una vacuna eficaç que immunitzi la població contra la covid-19. A continuació analitzem els vaccins que hi ha al mercat i que s’estan administrant a Catalunya o que s’estan elaborant als laboratoris.

Vacuna de Pfizer

La vacuna de Pfizer és la primera que va arribar a Catalunya, al desembre, i és una vacuna de doble dosi. Segons els científics, té una eficàcia del 90 % i Salut assegura que comença a crear immunitat 12 dies després de la primera dosi. S’ha utilitzat per vacunar els usuaris de les residències de gent gran i també els professionals sanitaris de primera línia. Ara s’administra a persones d’entre 70 i 79 anys i també als qui tenen entre 40 i 49, i entre 50 i 59 anys.

L’última actualització de l’estratègia de vacunació també estableix que es vacunin amb Pfizer els joves de 12 a 15 anys de molt alt risc o gran dependència. L’EMA ja ha autoritzat administrar el vaccí en adolescents i preadolescents.

D’altra banda, també s’està inoculant la vacuna de Pfizer als menors de 60 que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca, tal com recomana el Ministeri de Sanitat. Aquestes persones, però, poden repetir amb el vaccí d’Oxford si així ho volen i ho signen en un document escrit. Per ara, la majoria de persones opten per injectar-se de nou AstraZeneca.

Vacuna de Moderna

La de Moderna, també de doble dosi, va ser la segona vacuna que va arribar a Catalunya, al gener. Per les seves característiques de conservació i transportabilitat, i també pel nombre reduït de dosis disponibles, s’està administrant preferentment al personal sanitari dels hospitals i a persones de molt risc. Tal com ha passat a les residències, Salut ha notat una reducció del 80 % de la taxa d’infecció entre el personal sanitari vacunat. També s’ha s’administrat als guàrdies civils i els agents de la Policia Nacional i a les persones d’entre 50 i 59 anys i de 40 a 49.

Vacuna d’AstraZeneca

La vacuna d’AstraZeneca va ser la tercera que va començar-se a administrar a Catalunya, en un inici per a treballadors essencials de menys de 55 anys (professionals de la salut, dels centres educatius i de serveis públics essencials). Aquest ha estat el vaccí que ha generat més polèmiques fins ara, tant pels retards en el repartiment de dosis com per les trombosis detectades en algunes persones vacunades, un efecte secundari “molt rar”, segons l’EMA.

Després de diversos canvis en el protocol, Sanitat i les comunitats autònomes van acordar paralitzar la vacunació a les persones menors de 60 anys per la seva relació amb casos aïllats de trombosi. Ara bé, el 27 de maig es va reprendre la vacunació amb segones dosis d’aquestes persones, que formen part de col·lectius essencials i les quals poden escollir si repetir amb AstraZeneca o injectar-se Pfizer.

Des del 14 de juny, les persones de 60 a 69 anys que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca fa 10 setmanes ja poden demanar cita per rebre la segona punxada. Segons el Departament de Salut, poden reservar el dia i l’hora a través del web vacunacovid.cat

Vacuna de Janssen

L’Agència Europea de Medicaments va aprovar la vacuna de Janssen, filial de Johnson & Johnson, l’11 de març. Ja s’està administrant a la franja d’edat dels 70 als 40 anys. El principal avantatge és que és una vacuna monodosi, cosa que permetrà agilitzar la vacunació, i té una eficàcia del 67 %.

En aquest cas també van investigar-se quatre casos “greus” de trombosis estranyes en persones vacunades amb Janssen. Finalment, l’EMA va avalar el vaccí, fet que va reactivar el repartiment de dosis.

Vacuna de Sputnik

És la vacuna russa. L’EMA ha començat a revisar els resultats dels estudis clínics en adults, però no ha avançat quan en donarà l’opinió. La prestigiosa revista ‘The Lancet’ n’ha avalat l’eficàcia, del 92 %.

L’organisme europeu també està revisant les vacunes de Novavax i CureVac.

Dades de vacunació a Catalunya

El pla de vacunació de la covid a Catalunya es va iniciar el 27 de desembre, amb l’administració de la primera vacuna a una residència de gent gran. Durant les primeres setmanes, la vacunació va estar molt condicionada a la quantitat de dosis que han subministrat les farmacèutiques.