vacuna covid Catalunya

Què vols saber de la vacuna de la covid?


Catalunya fa mesos que està administrant la vacuna de la covid, començant per les persones més grans i de risc. Salut preveu finalitzar la immunització dels més grans de 80 anys aquesta setmana i la previsió és vacunar la població d’entre 70 i 79 anys a partir del 12 d’abril.

Detallem a continuació tota la informació que et cal saber sobre l’estat actual de la vacuna de la covid i el pla de vacunació a Catalunya.

Calendari de vacunació a Catalunya: tres etapes

El pla de vacunació del Govern espanyol estableix tres etapes de vacunació, en funció de la disponibilitat de les dosis. Les etapes de vacunació establertes pel Govern espanyol són les següents:

  • La primera etapa va començar el 27 de desembre i ha durat 12 setmanes. S’han vacunat les residències de gent gran, tant residents com treballadors, i els professionals sanitaris de primera línia.
  • La segona etapa va començar la segona setmana de febrer. S’ha prioritzat l’administració de dosis a la població de risc, persones de més de 80 anys, treballadors essencials, farmacèutics, fisioterapeutes i docents.
  • La tercera etapa ja està en marxa amb el pla de vacunació massiva iniciat a l’abril per cobrir la resta de la població. Ara mateix s’està vacunant persones d’entre 60 i 69 anys amb AstraZeneca i també la població d’entre 70 i 79 amb Pfizer. Quan s’acabi amb aquestes franges d’edat es començarà la immunització de les persones més joves.
La campanya de vacunació va començar a les residències de gent gran

Cita prèvia: com demanar hora per a la vacuna de la covid?

El Servei Català de Salut t’enviarà un SMS o et trucarà per telèfon per donar-te cita per vacunar-te. Ara bé, les persones d’entre 60 i 69 anys no cal que esperin a rebre la notificació de CatSalut i poden concertar la cita, demanant dia i hora, a la plataforma web vacunacovidsalut.cat.

Consulta tota la documentació necessària per demanar hora per a la vacuna de la covid als centres habilitats a Catalunya.

Immunitat de grup a Espanya, a l’estiu

El govern de Pedro Sánchez ha autoritzat l’adquisició de 136 milions de dosis de cinc vacunes (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen i Curevac). Fins ara s’han produït nombrosos retards en el subministrament de les dosis, però l’executiu manté la previsió que el 70 % de la població estigui vacunada a l’estiu i assolir, així, l’anomenada “immunitat de grup”. Les previsions de vacunació del Govern espanyol són aquestes:

  • 3 maig: 5 milions de vacunats.
  • 7 juny: 10 milions de vacunats.
  • 14 juny: 15 milions de vacunats.
  • 15 juliol: 25 milions de vacunats.
  • Finals d’agost: 33 milions de vacunats.

Passaport verd de vacunació de la covid

La Unió Europea està treballant per crear un passaport covid per als ciutadans vacunats que permeti una mobilitat segura entre tots els països de la UE i l’estranger, amb la vista posada en l’estiu del 2021. Consistirà en un codi QR gratuït que registrarà si la persona està vacunada, té anticossos o ha donat negatiu recentment en una prova diagnòstica.

De moment, la UE treballa perquè l’anomenat passaport digital verd estigui ja en funcionament aquest mateix estiu.

Com sé on i quan em puc vacunar?

No hi ha una data específica que marqui l’inici de la vacunació de cada grup d’edat perquè depèn, principalment, de l’arribada de les dosis i del tipus de vaccí. L’administració de les vacunes es coordina des dels centres d’atenció primària, que són els que avisen els ciutadans amb una trucada o un missatge SMS del dia, l’hora i el lloc de vacunació. Els avisos els reben les persones en funció de quin és el seu grup de vacunació i de la prioritat que estableix el govern.

Un cop rebuda la primera dosi, es publicarà a l’aplicació mòbil de La Meva Salut la data de la segona dosi.

Punts de vacunació covid a Barcelona i Catalunya

Salut habilitarà en total 500 punts de vacunació arreu de Catalunya per continuar amb el procés de vacunació massiva del conjunt de la població. Del mig miler de centres, 433 són d’atenció primària i annexos, 46 seran punts que ara serveixen per diferenciar vaccins i sis seran grans equipaments que s’habilitaran especialment per a aquesta tasca, com el de Fira de Barcelona. No es descarta incorporar el Camp Nou com a espai emblemàtic per animar la ciutadania perquè es vacuni.

A Barcelona, hi ha mig centenar de punts de vacunació.

MAPA | Punts de vacunació de la covid a Barcelona

Troba en aquest mapa interactiu els més de 50 punts de vacunació de la covid a Barcelona.

Quines vacunes s’estan administrant a Catalunya?

Des que va esclatar la pandèmia, molts laboratoris han estat treballant a contrarellotge per tenir a punt una vacuna eficaç que immunitzi la població contra la covid-19. A continuació analitzem els vaccins que hi ha al mercat i que s’estan administrant a Catalunya o que s’estan elaborant als laboratoris.

Vacuna de Pfizer

La vacuna de Pfizer és la primera que va arribar a Catalunya, al desembre, i és una vacuna de doble dosi. Segons els científics, té una eficàcia del 90 % i Salut assegura que comença a crear immunitat 12 dies després de la primera dosi. S’ha utilitzat per vacunar els usuaris de les residències de gent gran i també els professionals sanitaris de primera línia.

Vacuna de Moderna

La de Moderna, també de doble dosi, va ser la segona vacuna que va arribar a Catalunya, el gener. Per les seves característiques de conservació i transportabilitat, i també pel reduït nombre de dosis disponibles, s’està administrant preferentment al personal sanitari dels hospitals. Tal com ha passat a les residències, Salut ha notat una reducció del 80 % de la taxa d’infecció entre el personal sanitari vacunat.

Vacuna d’AstraZeneca

La vacuna d’AstraZeneca va ser la tercera que va començar-se a administrar a Catalunya, en un inici per a treballadors essencials de menys de 55 anys (professionals de la salut, dels centres educatius i de serveis públics essencials). Aquest ha estat el vaccí que ha generat més polèmiques fins ara, tant pels retards en el repartiment de dosis com per les trombosis detectades en algunes persones vacunades, un efecte secundari “molt rar” segons l’EMA.

Després de diversos canvis en el protocol per administrar aquesta vacuna, ara per ara Sanitat i comunitats autònomes han acordat paralitzar la vacunació a les persones menors de 60 anys i ampliar el topall d’edat fins als 69. És a dir: només aquells que estiguin en la franja d’edat d’entre 60 i 69 podran rebre la vacuna d’AstraZeneca els pròxims dies.

Vacuna de Janssen

L’Agència Europea de Medicaments va aprovar la vacuna de Janssen, filial de Johnson & Johnson, l’11 de març. S’espera que n’arribin les primeres dosis a l’estat a finals d’abril i es comencin a administrar al maig. El principal avantatge és que és una vacuna monodosi, cosa que permetrà agilitzar la vacunació, i té una eficàcia del 67 %.

En aquest cas també hi ha sota investigació quatre casos “greus” de trombosis estranyes en persones vacunades amb Janssen. De moment, l’EMA no ha establert cap relació entre el vaccí i aquestes patologies.

Vacuna de Sputnik

És la vacuna russa. L’EMA ha començat a revisar els resultats dels estudis clínics en adults, però no ha avançat quan en donarà l’opinió. La prestigiosa revista ‘The Lancet’ n’ha avalat l’eficàcia, del 92 %.

L’organisme europeu també està revisant les vacunes de Novavax i CureVac.

Dades de vacunació a Catalunya

El pla de vacunació de la covid a Catalunya es va iniciar el 27 de desembre, amb l’administració de la primera vacuna a una residència de gent gran. Durant les primeres setmanes, la vacunació ha estat molt condicionada a la quantitat de dosis que han subministrat les farmacèutiques.

Ara, en ple pla de vacunació massiva, el Departament de Salut ha habilitat 500 espais de vacunació a Catalunya. La majoria són centres d’atenció primària (CAP) i espais annexos però, més endavant està previst que s’habilitin grans equipaments com la Fira de Barcelona. També s’està estudiant que el Camp Nou pugui ser un d’aquests grans espais de vacunació. L’objectiu és a arribar a vacunar mig milió de persones cada setmana.